Skip to content
  Nedjelja 10 prosinca 2023
Najnovije
10. prosinca 2023.Kaszanka – poljsko jelo koje neodoljivo podsjeća na krvavice 9. prosinca 2023.Njegovo veličanstvo Mont Blanc i plemenita svita 8. prosinca 2023.Pavle Pepđonović – tvorac nenadmašnog Mundijala prijateljstva 8. prosinca 2023.Jelsa Trail: Utrka kroz čarobne ljepote Hvara 7. prosinca 2023.Obertauern, raj za skijaše u pokrajini Salzburg 7. prosinca 2023.Svečano otvorena 55. Zlatna pirueta: Ledena bajka na Velesajmu
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Međunarodni dan pizze
Gastro

Međunarodni dan pizze

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—9. veljače 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tanko, debelo tijesto, sa sirom ili bez, sa šunkom, jajima, ananasom, janjetinom… Bezbroj je varijacija na temu i zapravo ju svrstavamo u nezdrava jela. Ipak, dobra je vijest da umak od rajčice (koji je sastavni dio svake pizze) sadrži likopen, jedan od najsnažniji antioksidansa.

View this post on Instagram

A post shared by Once Upon A Fork (@once_upon_a_fork)

Kraljica brze hrane

Pizza ima zaista dugu povijest i svakako zaslužuje svoj dan. Raširila se po cijelome svijetu.

– Pizza kakvu danas poznajemo nastala u 10. stoljeću u Napulju, no njezini korijeni sežu još dalje u povijest. Nije to bila pizza kakvu danas poznajemo, više kao neka pogača. Tijesto sa začinima i uljem, no u suštini to je bila pizza, otkrio nam je zagrebački pizza majstor Robert Repac Brkić.

– Sasvim sam slučajno završio kao picajol. Brat me uvukao u ovaj svijet, on je radio u kuhinji. Ja sam bio dostavljač i maštao o tome kako bih i ja želio raditi pizze.
Iskreno, na početku sam u cijelu priču ušao zbog dobre plaće. No, vrlo brzo sam razvio ljubav prema ovome i danas ne mogu zamisliti da radim nešto drugo. Moraš voljeti ono što radiš i onda ćeš uspjeti.

Više članaka

Pyzy na poljskim stolovima neizostavan zimi

1. travnja 2023.

6 najboljih varšavskih restorana

26. svibnja 2023.

Pierogi – savršen recept za brzu pripremu poljske poslastice

8. svibnja 2023.
View this post on Instagram

A post shared by Gozney | Outdoor Pizza Ovens (@gozney)

Najbolja pizza

Danas na pizzi možete naći baš sve. Ima ih od onih najjednostavnijih, pa sve do nakrcanih svime i svačime. No kakva je najbolja?

– Ovisi o tome gdje radiš pizzu i uvjetima kakve imaš. Prema tome odabireš sastojke. Ako su sastojci kvalitetni, nema potrebe nabacivati ih previše, jer se na kraju sve izgubi. Ne osjetiš ni tijesto, ni sir, ni rajčicu. Često ljudi imaju krivu percepciju. Dođu u pizzeriju i naruče pizzu kuće i još k tome naruče 3 dodatka. To je potpuni promašaj. Što jednostavnije to bolje.

Po pitanju idealne pizze Robert Repac Brkić napominje da ipak sve ovisi o ukusu svakog pojedinca.
– Margaritu recimo nikada ne naručujem, jer mi je okusno dosadna. No ona je mjerilo dobre pizze. Tu osjetite tri glavna sastojka. Tijesto, rajčicu i sir. Kad želite ocijeniti koja pizzerija valja, a koja ne, naručite margaritu. Danas, ako imaš dobro tijesto možeš sve kombinirati na pizzu. No mora biti izbalansirano.

Napoletana ili romana?

– Napoletana i Romana, odnosno debelo i tanko tijesto. Svatko ima svojeg favorita. Moja je napoletana, jer je puno teže pripremiti debelo tijesto i teže je postići efekt leopard uzorka na tijestu, temperatura mora biti veća prilikom pečenja itd. Pizza se mora dadiljati. U Hrvatskoj imamo zaista vrhunske pizze. Proputovao sam puno i probao svakakve pizze i mogu reći da su naše u samom svjetskom vrhu.
Pizza se toliko proširila po svijetu, da više ne govorimo o njoj kao o talijanskome jelu.

pizze
Tijesto za pizzu – Artur Rutkowski – Unsplash

– Pšenično bijelo glatko brašno mora biti kvalitetno kako bi se kasnije dalo lijepo rastegnuti. No, najbitnije je odležavanje tijesta. Ne možete ga pustiti da odleži samo dva sata jer to neće biti dobro. Minimalno 16 sati, zaključio je pizza majstor Robert Repac Brkić.

Dakle planirajte pizzu barem dan ranije, kako biste na vrijeme pripremili tijesto.
Dobar tek!

Naslovna fotografija: Fabizio Pullara/ Unsplash

Kontakt: Skitnice.hr

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Velika Planina i njezina čarolija
Dani mednih delicija središnje Istre
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Kaszanka – poljsko jelo koje neodoljivo podsjeća na krvavice

10. prosinca 2023.0
Gastro

Znate li gdje se nalazi najveća džezva na svijetu?

5. prosinca 2023.0
Gastro

Recept za originalni poljski non-cheesecake koji će vas oduševiti

29. studenoga 2023.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Gastro

Kaszanka – poljsko jelo koje neodoljivo podsjeća na krvavice

10. prosinca 2023.0
Vodiči

Njegovo veličanstvo Mont Blanc i plemenita svita

9. prosinca 2023.0
Lifestyle

Pavle Pepđonović – tvorac nenadmašnog Mundijala prijateljstva

8. prosinca 2023.0
Outdoor

Jelsa Trail: Utrka kroz čarobne ljepote Hvara

8. prosinca 2023.0
Outdoor

Obertauern, raj za skijaše u pokrajini Salzburg

7. prosinca 2023.0
Sport

Svečano otvorena 55. Zlatna pirueta: Ledena bajka na Velesajmu

7. prosinca 2023.0
Učitaj više
KASZANKA
Gastro
Kaszanka – poljsko jelo koje neodoljivo podsjeća na krvavice
alan-mont-blanc-naslovna
Vodiči
Njegovo veličanstvo Mont Blanc i plemenita svita
pavle-pepdonovic-naslovna
Lifestyle
Pavle Pepđonović – tvorac nenadmašnog Mundijala prijateljstva
jelsa-trail-naslovna
Outdoor
Jelsa Trail: Utrka kroz čarobne ljepote Hvara
obertauern-naslovna
Outdoor
Obertauern, raj za skijaše u pokrajini Salzburg
    Copyright © 2023. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum