Čak dvije nagrade Simply The Best ove godine odlaze u Novalju.
Novalja najbolja otočna destinacija, a konobi Težak nagrada za ponudu lokalne hrane.
U Toplicama Sveti Martin na Muri održana je svečana dodjela nagrada Simply The Best koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Turistička burza PUT.
Jedna od vodećih turističkih destinacija u Hrvatskoj, nenadmašnog outdoor sadržaja i gastronomije zbog koje se turisti iznova vraćaju na omiljeni otok janjetine, sira i soli osvojila je nagrade u čak dvije kategorije – Destinacija i Ugostiteljstvo.
U kategoriji „Destinacija“, Novalja je proglašena najboljom otočnom destinacijom zahvaljujući bogatoj ponudi outdoor aktivnosti, netaknutoj prirodi i gastronomskoj raznolikosti koja privlači posjetitelje iz cijeloga svijeta.
Konoba Težak iz Metajne nagrađena je u kategoriji „Ugostiteljstvo“ za iznimnu ponudu lokalne hrane, čime je dodatno istaknuta važnost autentične gastronomije u promociji destinacije. Spoj tradicionalnih jela, lokalnih namirnica i osebujnog ambijenta čine ovu konobu nezaobilaznim mjestom za sve gurmane i ljubitelje otočnih specijaliteta.

“Ova priznanja dokaz su da naš rad i trud u razvoju turističke infrastrukture, kao i promicanju lokalnih vrijednosti i autentične ponude, imaju značajan utjecaj. Konoba Težak, kao dobitnik u kategoriji ugostiteljstva, prepoznata je za svoju izvrsnost u ponudi lokalne hrane i tradicije, dok je sama Novalja, kao destinacija, potvrđena kao važna i atraktivna otočna destinacija koja nudi raznovrsne turističke sadržaje.” – rekao je gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo i dodao da su nagrade samo početak.
“Grad Novalja nastavlja ulagati u kvalitetu usluga i infrastrukture, kako bi našim posjetiteljima pružila još bolje iskustvo. Ova priznanja svakako pomažu u daljnjem razvoju našeg turizma, ali i u jačanju prepoznatljivosti Novalje na međunarodnoj turističkoj karti.
Također, Grad Novalja je i nositelj titule Europskog grada sporta za 2025. godinu, što je još jedan važan korak u našem razvoju. Ova titula, uz nagrade koje smo upravo osvojili, samo potvrđuje našu predanost daljnjem razvoju Novalje kao destinacije koja nudi ne samo ljepotu prirode i kulturnu baštinu, nego i bogatstvo sportske, gastronomske i turističke ponude.
Zahvaljujemo svim građanima, turističkim djelatnicima, ugostiteljima, ali i svim našim partnerima koji su doprinijeli ovim uspjesima. Ova priznanja nisu samo potvrda našeg rada, već i motivacija za još bolje i uspješnije godine koje dolaze” – istaknuo je Dabo.

“Doživljaj kušanja hrane i pića koji svaka lokalna zajednica nudi posjetitelju jedan je od načina prezentacije kulture, načina života i običaja svog mjesta. Ključnu ulogu u toj prezentaciji imaju ugostiteljski objekti. Naročito oni koji se žele odmaknuti od tzv. konfekcijske ponude, a koji s druge strane putem svoje okupljaju vrsne kuhare i lokalne proizvođače pružajući tako prezentaciju istih širokoj javnosti. Kada takav ugostiteljski objekt smjestite u prirodni ambijent mjesečevog pejzaža, nadomak jednoj od najljepših plaža na otoku Pagu, popularnoj Ručici i stazi Life on Mars, vi imate specijaliziranu lokaciju za kušanje hrane, motiv dolaska i priliku za nezaboravno iskustvo.”- izjavila je nakon dodjele direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Šćiran i dodala:
“Naša regija specifična je po svojim zaštićenim proizvodima što nas čini jedinstvenima i u tom pogledu; paški sir, paška janjetina i paška sol zaštićeni su oznakom izvornosti, prometna povezanost otoka koji više živi kao poluotok čini nas dostupnijima u bilo kojem dijelu godine kada možete kušati upravo tu njezinu posebnost, primjerice mladi paški sir i janjetinu, mirodije koje su u proljeću najljepše i daju karakterističan okus našim namirnicama, skutu i ostale delicije.

Konoba Težak priča je mlade obitelji koja je ostala na surovom otoku živjeti svoju gastronomsku priču, rado se odazivaju na sve lokalne gastro manifestacije, a nagrada je još jedan pečat njihovoj viziji i ljubavi prema svom poslu. Naravno da takvi pozitivni primjeri podižu kvalitetu cijele gastro scene u destinaciji i postaju uzori mladim naraštajima koji polako sve više preuzimaju i nastavljaju obiteljsku tradiciju. Kroz promociju i razvoj gastronomije, Hrvatska, a time i Novalja, dodatno ojačava status izvrsne turističke destinacije.
Nagrada Simply The Best dodijeljena Novalji od strane Udruženja hrvatskih putničkih agencija i najdugovječnije međunarodne turističke burze PUT za najbolju otočnu destinaciju u nama budi zahvalu, ali i obvezu za kreiranje još kvalitetnije mozaične turističke ponude i podizanje izvrsnosti, ističe Šćiran i dodaje da je ova nagrada rezultat predanog rada svih dionika u destinaciji – od ugostitelja i hotelijera do lokalnih proizvođača i turističkih djelatnika. Novalja je prepoznata kao destinacija izvrsnosti, a ovo priznanje dodatni je poticaj za nastavak razvoja održivog turizma i pružanja nezaboravnih iskustava našim posjetiteljima.”

Dodjela nagrada Simply The Best održana je u Toplicama Sveti Martin na Muri, a ovo prestižno priznanje dodjeljuje se od 2010. godine za inovativnost i kreativnost u turizmu.
Fotografije: TZ Novalja