Paški sir kao jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih proizvoda koji je upisao Pag i Hrvatsku na sirnu mapu svijeta, često je i prva asocijacija na “Mjesečev otok”. O njegovoj kvaliteti govori i podatak da je Paška sirana nedavno za svoj sir dobila veliko priznanje u New Yorku.
Na prestižnoj izložbi delikatesa, Fancy Food Showu u New Yorku Paški sir Paške sirane predstavio se zahvaljujući uvozniku, tvrtki Forever Cheese koja uvozi njihove sireve- Paški sir i sir Dalmatinac već više od 10 godina…
Paška sirana je sirana s najdužom tradicijom proizvodnje na otoku. S njom je počela cijela ta priča o paškom siru jer su bili prvi koji su mu dali etiketu, prvi koji su ga poslali van Paga, na police dućana i prvi koji su od paškog sira napravili brend koji je poznat ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu.
Kako je sve počelo?
Smatra se da je tradicija sirarstva na otoku Pagu stara kao i samo ovčarstvo, a da su prvi ovčari na otoku bili Liburni- ilirsko pleme. Prvi pisani spomen Paškog sira je iz 1774. godine kad je putopisac Alberto Fortis na svom Putu po Dalmaciji napisao da su najpoznatiji paški proizvodi: kaduljin med, morska sol i paški sir. Sve do 20. stoljeća sir se radio u brdovitim predjelima otoka, izvan mjesta i radili su ga uglavnom muškarci.
Oni su živjeli u kamenim nastambama koje se u sjevernom dijelu otoka nazivaju i stani, a pašnjaci su bili odvojeni karakterističnim kamenim zidovima, ogradama koji se nazivaju suhozidi. Pastiri su cijelo vrijeme mužnje provodili u brdu i u tim nastambama radili sir. Vrijeme proizvodnje paškog sira je u prvom dijelu godine, kada naši ovčari imaju najviše posla.
Početkom 20. stoljeća to se sve mijenja, pastiri napuštaju svoje nastambe i vraćaju se u mjesto, a brigu oko izrade sira preuzimaju žene. Sir pomalo dobiva na sve većoj važnosti bilo kao hrana za lokalno stanovništvo bilo kao značajan izvor prihoda. Počinju se osnivati zadruge koje otkupljuju sireve iz seoskih domaćinstava. Postupno se otvaraju i proizvodni pogoni, a sve ostalo je povijest.
Jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih proizvoda
Danas je Paški sir jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih proizvoda, osvojio medalje na brojnim natjecanjima i upisao Pag i Hrvatsku na sirnu kartu svijeta. O njemu su pisali brojni svjetski mediji, a sve zahvaljujući paškim siranama koji su tu proizvodnju podigli na jednu višu razinu. Na otoku su tri najveće sirane; Paška sirana, sirana Gligora i sirana Mih.
– Uvijek je poseban osjećaj vidjeti svoje sireve u dućanima nekih drugih zemalja, tako da je za mene bilo neopisivo kad sam, prilikom svog posjeta New Yorku 2017. godine, vidjela naše sireve u dućanima kao što su Whole Foods koji je vrlo poznati lanac maloprodajnih dućana organski uzgojene hrane, kao i Murray’s cheese shop & bar, najstariji cheese shop u New Yorku, smješten u popularnoj njujorškoj četvrti Greenwich Village ističe voditeljica marketinga u Paškoj sirani i predsjednica Udruge proizvođača paškog sira Martina Pernar Škunca.
– Tvrtka Forever Cheese je učinila jako puno za promociju paškog sira u Americi. O njemu su pisali New York Times, Culture cheese magazine, BBC...a veliki broj food influencera o njemu je također pisao na svojim stranicama…Puno ljudi dolazi na otok Pag isključivo zbog Paškog sira i njegove gastronomije. Naime, Pag je otok koji ima čak 3 zaštićena proizvoda; Paški sir, pašku sol i pašku janjetinu. Najzanimljiviji je u gastronomskom smislu u proljeće kada je vrijeme proizvodnje mladog paškog sira, paške skute i paške janjetine.
U čemu je tajna paškog sira?
Zašto je on tako popularan, zašto je toliko nagrađivan, koji je to faktor x koji ga razlikuje od drugih sireva, pitanja su na koja najčešće odgovaram, nastavlja Martina Pernar Škunca:
– Volim reći da neke velike tajne u samoj proizvodnji i nema. Proizvodnja paškog sira ne razlikuje se puno od proizvodnje drugih tvrdih i polutvrdih sireva. Tajna je u tome što on sadrži esenciju otoka Paga u sebi, taj njegov škrti kamenjar s vegetacijom koja je vrlo oskudna, a opet jako posebna; puna aromatičnog bilja i posolice koju raznosi bura tijekom zime. Naša paška ovca jede travu s paških pašnjaka i to je ono što njezino mlijeko, a time i sir čini posebnim u svakom smislu.
Tajna je u otoku Pagu
– Paški sir je ovjenčan brojnim medaljama na prestižnim svjetskim natjecanjima kao što su World Cheese Awards, Global cheese awards, World Championship cheese contest i mnogi drugi. Jako je zanimljivo da se tako dobar sir proizvodi na tako škrtom i kamenitom otoku, na kojem raste tek aromatično bilje…Naime, Pag uspoređuju s Mjesecom, zovu ga Mjesečevim otokom, upravo zbog tog njegovog posebnog krajolika. Ali to je i ljepota priče o paškom sir.
– Za sve to najzaslužnija je paška ovca – naša superživotinjica. Da nema nje, ne bi bilo ni Paškog sira. Ona je mala, ali vrlo otporna na teške prirodne i klimatske uvjete koje Pag ima. Na Pagu ih ima čak 35 000, a zanimljiva je činjenica da broj ovaca za čak 5 puta premašuje broj ljudi. Sezona proizvodnje paškog sira na samom je kraju, traje od siječnja do kraja lipnja. I to je vrijeme kada naši paški ovčari imaju najviše posla jer bez obzira na sve vremenske i životne okolnosti, moraju pomusti ovce dvaput dnevno; ujutro i navečer. Paška sirana ima najveće grupno stado na otoku Pagu koje broji oko 3000 ovaca, a 20 ljudi radi samo u sektoru ovčarstva kao pastiri ili kako se u Pagu kažu „cobani“, a na sjeveru otoka „čobani“.
Sad će polako naše ovce, ali i naši pastiri na zasluženi odmor…A na otok će stići veliki broj ljudi i nitko neće otići s njega bez barem komadića sira kao najljepšeg i najukusnijeg suvenira.
Cheesemaker’s daughter
I samo jedna zanimljivost za kraj. Uskoro, u Americi izlazi i knjiga „Cheesemaker’s daughter“, roman o Hrvatskoj i paškom siru. Zaista impresivno za sir koji dolazi iz jedne male zemlje. Poseban sir s posebnom pričom. Ali za nas Pažane, on je puno više od toga. On je puno više od samog sira, puno više od hrane. Dio je naše tradicije, našeg naslijeđa i nešto na što smo svi jako ponosni, zaključila je voditeljica marketinga Paške sirane Martina Pernar Škunca.