Međunarodni praznik rada obilježava se diljem svijeta, u više od 80 zemalja, 1. svibnja svake godine kao spomen na velike radničke prosvjede u Chicagu 1886. godine.
1886. u Americi su se dogodile velike demonstracije kojima su radnici zahtijevali bolje uvjete rada. CIjelo 19. stoljeće obilježeno je iskorištavanjem radnika koji su za bili potplaćeni za svoj prekovremeni rad. Dnevno se radilo i po 18 sati, a uz odrasle iskorištavala su se i djeca, pa su štrajkovima radnici tražili svoja prava. Prvenstveno veće plaće i osmosatno radno vrijeme.
Afera Haymarket
Štrajkovi su se proširili diljem Amerike, pa tako i u Chicagu gdje je sve počelo mirno, a onda je 1. svibnja sve izmaklo kontroli i krenuli su neredi diljem zemlje. Taj je incident postao poznat kao afera Haymarket i postao je simbolom borbe za radnička prava.
1. svibnja 1886. godine u Chicagu je prosvjedovalo oko 40 000 radnika uz zahtjeve koji su simbolizirali tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Situacija je izmaknula kontroli, naoružana policija krenula je na radnike i ubila ih šestoro. Dan poslije nastavljeni su prosvjedi i nemiri, bačena je i bomba koja je usmrtila sedmero policajaca i četvero radnika, a još 50-ak je bilo ranjenih. Osoba koja je bacila bombu nikad nije identificirana, no mnogi su uhićeni. Sedmorica su osuđena na smrt, a trojica na višegodišnju zatvorsku kaznu. Godine 1889. mnoge socijalističke stranke u Europi okupile su se i odlučile slaviti 1. svibnja kao Međunarodni praznik rada. Od tada se taj poseban dan obilježava svake godine na isti dan.
U spomen na krvoproliće 1890. 1. svibnja postaje Međunarodni dan opće solidarnosti radništva.
Iste godine taj se dan počeo obilježavati i u Hrvatskoj, a radnici su u Zagrebu održali niz štrajkova. Hrvatski sabor izglasovao je 1996. promjenu naziva ovog praznika u Blagdan rada, a Praznikom rada preimenovan je 2001. godine.
Zašto grah?
Na Praznik rada običaj je da se u većim gradovima organizirano dijeli grah kao simbol pravog radničkog jela. Njegova energetska vrijednost je velika i radnici su ga u prošlosti konzumirali kako bi mogli dugotrajno i naporno raditi svoje poslove. Uz grah na ovaj se dan gotovo redovno nalazi i roštilj, pa ćete nerijetko čuti cvrčanje mesa uz mirise piletine, svinjetine, kobasica i dr.
Danas je Praznik rada dan kada radnici odmaraju od posla i prilika za iskazivanjem solidarnosti radnicima diljem svijeta.