Volite kestene, želite savršen desert, a nemate puno vremena za pripremu? Torta od kestena koja se ne peče, a za koju je potrebno samo šest sastojaka idealno je rješenje.
Nedavno smo na jednom rođendanu probali sličnu tortu i odlučili se modificirati i pojednostavniti recept, a konačan rezultat bio je oduševljenje okusom.
SASTOJCI:
500 gr kesten pirea
250 gr Digestive keksa
250 gr maslaca
5 dkg šećera u prahu
500 ml vrhnja za šlag
2 žlice ruma
PRIPREMA:
Za podlogu smrvite 250 gr Digestive keksa, narežite 125 gr maslaca sobne temperature i napravite jednoličnu smjesu koju utisnite u kalup za torte.
Izmiksajte 500 ml vrhnja za šlag.
Za kremu izmiksajte 125 gr maslaca i 50 grama šećera u prahu. Zatim dodajte 500 gr kesten pirea i 2 velike žlice ruma. Kada dobijete jednoličnu smjesu dodajte 7 žlica izmiksanog vrhnja za šlag i kratko sve zajedno izmiksajte. Kremu razmažite po podlozi.
Na kraju po kremi razmažite ostatak izmiksanog vrhnja za šlag.
5 zanimljivosti koje možda niste znali o kestenu:
- Kesteni su jedini orašasti plodovi koji sadrže vitamin C
- Kesteni sadrže dosta škroba, pa se mogu koristiti za proizvodnju piva.
- Prosječan životni vijek drva kestena je između 200 i 800 godina.
- Kada se kesteni osuše, mogu se mljeti u brašno koje ne sadrži gluten
- Tijekom drugog svjetskog rata i nestašice kave, od mljevenog kestenja kuhala se zamjenska kava