U Novalji je uz stotine posjetitelja održan tradicionalni Uskršnji doručak, jedna od najstarijih manifestacija koja se održava od 2001. godine.
Trg Bazilike u Novalji bio je premalen za sve one koji su htjeli kušati tradicionalne domaće specijalitete i proizvode lokalnih OPG-ova. Kao i proteklih godina Uskršnji doručak u Novalji otvorili su pivači pisme nakanat Goran Vidas i Ivan Dabo, koji i danas pažljivo čuvaju nematerijalnu kulturnu baštinu izvodeći izvorne starinske pjesme. Radi se o jednostavnim pjesmama sa svega nekoliko tonova, a takve su se pjevale u polju, na moru i domovina starih Pažana.
Potom se za višesatni glazbeni spektakl pobrinula grupa Cambi izvodeći dobro nam poznate hitove.
Pjevalo se i plesalo te upoznavalo s novaljskom bogatom tradicijom i gastronomijom. Posluživao se doručak koji se od davnina nalazio na blagdanskom novaljskom stolu, poput paškog sira, skute, fritaje sa šparogama, makaruna, liganja, luka, šunke, fritula, raznih slastica od kojih je najviše pažnje privukla skuta, kraljica proljeća otoka Paga. Posebno je omiljena štrudla od skute, ali i nešto modernija verzija čokoladne košarice od skute.
Uskršnji doručak u Novalji obilježava i početak nove turističke sezone što je ovoga vikenda bilo posebno vidljivo. Ulice pune posjetitelja, kako domaćih tako i stranih.
Uskršnji doručak u Novalji tradicija koja traje
“Uskršnji doručak jedna je od najstarijih novaljskih tradicionalnih manifestacija koja se održava od 2001. godine. Drago mi je da su ovi tradicionalni proizvodi doslovno planuli u nekoliko minuta, što nam govori da su prepoznati od strane turista. Kako domaćih tako i stranih. Kulturna baština otoka Paga je itekako bogata i mi ju na ovaj način želimo očuvati, prenositi na mlađe naraštaje, ali i širiti dalje. Želimo da naši turisti znaju da ne dolaze samo na destinaciju koja ima prekrasne plaže i kristalno čisto more, već bogatu povijest i kulturnu baštinu vrijednu divljenja, istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Šćiran.
Uskršnjim doručkom smo zapravo otvorili sezonu i ako je suditi po proteklom vikendu, ali i najavama koje imamo za sljedeće mjesece, bit će ovo još jedna uspješna godina. Naravno, svega toga ne bi bilo bez naših vrijednih otočana. Zajedno smo osluškivali želje i potrebe turista kako bi Novalju prije svega učinili cjelogodišnjom turističkom destinacijom. Za sada u tome uspijevamo, jer nam se smještajni kapaciteti pune od sada, pa sve tamo do božićnih blagdana”, dodala je Šćiran.
Osim tradicionalne trpeze, Uskršnji doručak godinama okuplja i lokalne OPG-ove koji proizvode kozmetiku na bazi aromatičnog bilja. OPG Anton Škunca osnovano je 2013. godine i danas svih pet članova obitelji uspješno gradi obiteljsku proizvodnju. Otac, majka, tri kćeri i sin bave se ekološkom proizvodnjom i preradom organski uzgojenog aromatičnog bilja na otoku Pagu. Na plantaži uzgajaju smilje, a imaju i 960 stabala smokava, 350 maslina i 200 stabala badema, sve organski s eko certifikatom. Sve je krenulo prije 11 godina kada smo bili na prekretnici – ostati ovdje na otoku ili otići u Irsku, rekao je Nikola Škunca.
Ostali su dakako i nisu pogriješili. Danas Irci, među ostalim i zbog njih, dolaze k nama u Hrvatsku.
Naslovna fotografija: Eugen Rebernišak, TZG Novalja