Fotografi obožavaju jesen zbog boja kojima su ukrašeni motivi u prirodi, a ja je volim i zbog svih okusa koje nam pružaju šume, voćnjaci i vrtovi. Veliki sam ljubitelj gljiva, a kako je trenutačno vrijeme sunčanica, htio sam ih pripremiti drugačije od standardnog pohanja.
Tijesto
150 gr glatkog brašna
150 gr integralnog brašna
(moguće su i drugačije kombinacije brašna)
150 gr maslaca
2 jaja
1 žličica soli
Tijesto za quiche sa sunčanicama radili smo u kombinaciji glatkog i integralnog brašna, ali možete ga raditi i samo sa bijelim brašom. Ono što je najbitnije, da u smjesu brašna i soli postepeno izmrvite hladan maslac sve dok ne dobijete jednoličnu mrvičastu smjesu. U takvu smjesu dodaju se 2 jaja i umijesi se kompaktno tijesto. Ostavite tijesto umotano u plastičnu foliju na sat vremena u frižideru. Takvo tijesto razvaljajte na debljinu od 3 milimetra (kalup promjera 28cm), te ga vilicom na nekoliko mjesta izbodite i pecite na temperaturi od 200C deset minuta.
Nadjev
2 luka
500 gr sunčanica
250 ml vrhnja za kuhanje
150 gr slanog sira (salakis, aretos)
3 jaja
10 dkg gaude ili ribanca
Papar
Nasjeckajte 2 glavice luka, te lagano popržite na ulju. Dodajte narezane sunčanice, te dinstajte desetak minuta i popaprite prema želji na kraju. Ostavite da se desetak minuta ohladi.
Izmutite 3 jaja, dodajte 250 ml vrhnja za kuhanje, te u tu smjesu umješajte dinstane gljive sa lukom i promiješajte da dobijete jednoliku smjesu. Ulijte smjesu na tijesto koje se peklo deset minuta, te nadrobite slani sir (salakis, aretos) i na kraju naribajte gaudu po vrhu.
Pecite 25 minuta na 200C
Dobar tek!
Recept i foto: Domagoj Sever