Osijek Gourmet i ove godine okuplja vrhunske kulinarske stručnjake koji će do 13. studenog pripremati riječnu ribu.
Osijek Gourmet ovoga je puta naglasak stavio na raznolikost jela od riječne ribe koja su karakteristična za ovaj kraj, a posjetitelji će imati priliku istražiti autentičnu kulinarsku baštinu ovog grada.
Tradicionalna namirnica s kreativnim interpretacijama
Riječna riba postala je ključna komponenta gastronomskih trendova zbog svoje održivosti, nutritivne vrijednosti i beskrajnih mogućnosti pripreme. Prva asocijacija na riječi „riba“ i „Slavonija“ zasigurno je vrući lonac iz kojeg se pari aroma srednje do jako ljutog fiš-paprikaša. Doista, primamljiv je to prizor koji posebno dobro zvuči kad se temperature naglo spuste.
No, nije riječna riba u Slavoniji samo baza za dobar fiš. Tijekom Tjedna riječne ribe, devet renomiranih osječkih restorana (Restoran Zimska luka, Restoran Waldinger, Restoran Projekt 9, Čingi Lingi Čarda, Čarda kod Baranjca, Restoran kod Javora, Restoran crna svinja, Restoran Corner, Lulu fusion bistro) pripremit će jelovnike s raznovrsnim ribljim jelima po promotivnoj ponudi, a koja obuhvaćaju perkelt od soma, čips od šarana, smuđ na orly način, razne paštete od ribe te druge riječne delicije, karakteristične za Dravu i Dunav.
Osječki kuhari poznati su po spretnom kombiniranju tradicionalnih namirnica s kreativnim interpretacijama, omogućavajući posjetiteljima da uživaju u autentičnim jelima, ali i da istraže nove
okuse obogaćene jesenskim plodovima i prepoznatljivim začinima.
Naravno, ni jedno slavonsko jelo ne bi bilo potpuno bez fantastičnih vina koja dolaze iz plodnih vinogradskih područja Slavonije i Baranje. Domaćini restorana rado će vam preporučiti savršene kombinacije vina i hrane kako biste potpuno uživali u gastronomskom iskustvu.
Grad bogate povijesti i kulinarskog nasljeđa
No, bogata gastronomska ponuda nije jedini pa čak ni glavni adut središta hrvatskog istoka. Osijek je grad višestoljetne povijesti, koja se ogleda u multikulturnom nasljeđu vidljivom na svakom koraku (a tako i na tanjuru).
Najstariji dio grada čije znamenitosti i dalje možemo vidjeti barokni je kompleks iliti utvrda Tvrđa, a mnogobrojne znamenitosti poput Vodenih vrata, Kužnog pila i ostatka zidina podsjećaju na njezinu važnu vojno-civilnu ulogu. Nekoliko parkova dalje pronaći ćete Gornji grad, središte modernog Osijeka koje se ponosi nekim od najljepših znamenitosti s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće; konkatedralom sv. Petra i Pavla, historicističkim palačama, secesijskim nizom…
Ne dvojite više – zaputite se ovog studenog do srca Slavonije i uživajte u svim blagodatima kulturne i enogastronomske prošlosti i sadašnjosti.
Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d. d.
Fotografije: Mario Đurkić