Skip to content
  Subota 18 listopada 2025
Najnovije
18. listopada 2025.Team building za savršen doživljaj u srcu Banovine: Adrenalinska staza Vražji skok 16. listopada 2025.Ivona Makar: Put od vrhunske hokejašice, do cijenjene međunarodne sutkinje 16. listopada 2025.Ugrožena vrsta uz ZOO-u Grada Zagreba: Na svijet došla dva plava varana 16. listopada 2025.Karlo Kodrić uz podršku HOO-a do Olimpijskih igara u Los Angelesu 16. listopada 2025.Perušić: Odmor u zlatnim bojama jeseni 14. listopada 2025.Novalja osvojila prestižnu AIVA nagradu: Sportska priča koja se živi na terenu i na filmu
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Aktualnosti  Berbom maslina u Vodnjanu najavljeno 17. izdanje Dana mladog maslinovog ulja
AktualnostiGastroLifestyle

Berbom maslina u Vodnjanu najavljeno 17. izdanje Dana mladog maslinovog ulja

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—14. listopada 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Krunu svake maslinarske godine predstavlja tradicionalna berba maslina, što je posebno izraženo upravo u Istri koja je osmu godinu zaredom proglašena najjačom maslinarskom regijom u svijetu u prestižnom vodiču Flos Olei. Jednako tako, berba maslina predstavlja i prvi korak u organizaciji tradicionalne manifestacije Istravirgin najavljene tijekom simbolične berbe u masliniku brenda Salvela u Barbarigi, kojoj smo se pridružili sa influencerima i novinarima. Cijeli proces berbe završio je preradom i degustiranjem ulja u Uljari Vodnjan.

berba-maslina-vodnjan-1
Berba maslina Vodnjan, photo: Mak Vejzović
berba-maslina-vodnjan-2
Berba maslina Vodnjan, photo: Domagoj Sever
berba-maslina-vodnjan-3
Berba maslina Vodnjan, photo: Mak Vejzović
Više članaka

“Pidoća & Debit se vole” ponovno u Šibeniku

6. lipnja 2024.

Netflix preporuke: Ožujak donosi sjajne novitete!

1. ožujka 2024.

LADO daruje prvi ovogodišnji koncert za akciju “Korak u život”

3. ožujka 2024.

Dani mladog maslinovog ulja posvećeni svijetu vrhunskog maslinovog ulja, njegovoj proizvodnji, uporabi i inovacijama, ove će godine biti održani po 17. put, ali u potpuno novom, još atraktivnijem izdanju i uz prisutnost vrhunskih svjetskih stručnjaka. To će zasigurno izazvati dodatni interes zaljubljenika u masline i maslinova ulja te sve gastronomske kombinacije koje ono nudi. “Jedna od karakteristika ovog događaja je prezentacija istarskih maslinara koji premijerno izlažu maslinova ulja netom završene berbe. Ta ulja predstavljaju autentičnu sliku regije i bit će dostupna za kušanje i kupnju. U susretima s maslinarima svaki posjetitelj će imati priliku otkriti tajne proizvodnje i uspjeha istarskog maslinovog ulja i uživati u raznolikosti palete koju Istra nudi”, rekla je Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio iz Agroturista tijekom berbe maslina sorte istarska bjelica u masliniku s nekoliko tisuća stabala maslina, a koje su isto popodne u Uljari Vodnjan pretvorene u ulje.

berba-maslina-vodnjan-4
Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio i Hrvoje Petrić
berba-maslina-vodnjan-5
Berba maslina Vodnjan, photo: Domagoj Sever

“Više od sto godina prerađujemo masline u ovoj uljari. Tijekom godina se mijenjala samo oprema koja se stalno modernizira pa danas možemo reći i da smo jedna od najsuvremenijih uljara u Istri“, pojasnio je cijenjeni istarski agronom i tehnolog Edi Družetić. Pohvalio se i s dva zlatna odličja pristigla s najvećeg svjetskog natjecanja iz New Yorka za ulja koja nastaju upravo u Uljari Vodnjan gdje prerađuju svoje masline sa 45 hektara maslinika, ali i plodove od oko tisuću maslinara koji dolaze k njima. „Dnevno možemo obraditi do 70 tona, što je u prosjeku 3 tone maslina na sat, i svakome nastojimo napraviti ulje u maksimalno 24 sata. Pritom dobivena količina ulja ovisi o sorti, ali u prosjeku ona iznosi od 10 do 20 posto“, pojasnio je Družetić.

Berba maslina Vodnjan, photo: Domagoj Sever

Dani mladog maslinovog ulja ove će godine trajati od 24. do 26. studenoga, kada se ujedno obilježava i Svjetski dan stabla masline prema UNESCO-u. Direktor programa Istravirgina Hrvoje Petrić ukazao je na činjenicu da je Istra mala regija s jako puno vrhunskih maslinara, što su potvrdila mnogobrojna ocjenjivanja i natjecanja širom svijeta. “S obzirom na to da se u količinama ne možemo natjecati s velikim regijama, smatram da se više trebamo koncentrirati na razvoj ovog vrhunskog premium proizvoda i vidjeti koje su mogućnosti kretanja prema intenzivnijem ekološkom uzgoju u budućnosti, ali i boljoj međunarodnoj prepoznatljivosti i promociji”, rekao je Petrić. Dodao je da su masterclassovi za kuhare, chefove, vlasnike restorana, ali i same maslinare, kao i oil bar i brojne degustacije samo dio bogatog programa koje očekuje posjetitelje na Danima mladog maslinovog ulja. Za maslinare je Istravirgin savršena prilika za nova poslovna partnerstva, otkrivanje novih proizvoda i promociju izvrsnosti na međunarodnoj razini, a za sve ljubitelje dobre hrane, visokokvalitetnog maslinovog ulja i za one koji žele otkriti izvanredan svijet ovog jedinstvenog proizvoda prilika da kroz tri dana urone u jedinstveno gastronomsko iskustvo.

bearci
Berba maslina Vodnjan
tradicionalni-rucak
Tradicionalni ručak
bumbarska-torta
Jednostavna Bumbarska torta od badema sa samo 3 sastojka

Sve informacije dostupne su i na službenoj stranici manifestacije ISTRAVIRGIN – Dani Mladog Maslinovog Ulja (dmmu.info)

Kontakt – Skitnice.hr

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Jednostavna Bumbarska torta od badema sa samo 3 sastojka
Aerodromi koji će vas oduševiti svojim sadržajem i izgledom
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Intervju

Ivona Makar: Put od vrhunske hokejašice, do cijenjene međunarodne sutkinje

16. listopada 2025.0
Tech

Zagreb postaje epicentar inovacija, stižu najkreativniji umovi

13. listopada 2025.0
Lifestyle

10 hrvatskih hotela među dobitnicima prestižnih MICHELIN Key oznaka

12. listopada 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Outdoor

Team building za savršen doživljaj u srcu Banovine: Adrenalinska staza Vražji skok

18. listopada 2025.0
Intervju

Ivona Makar: Put od vrhunske hokejašice, do cijenjene međunarodne sutkinje

16. listopada 2025.0
Životinje

Ugrožena vrsta uz ZOO-u Grada Zagreba: Na svijet došla dva plava varana

16. listopada 2025.0
Sport

Karlo Kodrić uz podršku HOO-a do Olimpijskih igara u Los Angelesu

16. listopada 2025.0
Hrvatska

Perušić: Odmor u zlatnim bojama jeseni

16. listopada 2025.0
Hrvatska

Novalja osvojila prestižnu AIVA nagradu: Sportska priča koja se živi na terenu i na filmu

14. listopada 2025.0
Učitaj više
team-building
Outdoor

Team building za savršen doživljaj u srcu Banovine: Adrenalinska staza Vražji skok

ivona-makar
Intervju

Ivona Makar: Put od vrhunske hokejašice, do cijenjene međunarodne sutkinje

plavi-varan
Životinje

Ugrožena vrsta uz ZOO-u Grada Zagreba: Na svijet došla dva plava varana

hoo-hhs-kodric
Sport

Karlo Kodrić uz podršku HOO-a do Olimpijskih igara u Los Angelesu

perusic-jesen
Hrvatska

Perušić: Odmor u zlatnim bojama jeseni

novalja 3
Hrvatska

Novalja osvojila prestižnu AIVA nagradu: Sportska priča koja se živi na terenu i na filmu

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum