Slovenski chef Luka Košir, jedan od najosobitijih kuhara regije poznat po svom radikalnom pristupu održivosti u gastronomiji, u sklopu ovogodišnje serije tematskih večera 19. travnja gostuje u porečkom Spinnakeru.
Nakon spektakularnog završetka prošlogodišnjeg ciklusa s impresivnim gostovanjem Ane Roš, tik nakon što je njen restoran Hiša Franko osvojio treću Michelinovu zvjezdicu, Valamarov restoran Spinnaker ovogodišnji program Spinnaker Gourmet Stage započinje 19. travnja s još jednim slovenskim kulinarskim virtuozom, Lukom Koširom.
Večera u pet slijedova
Večera služena u pet sljedova predstavit će profinjenost Koširove kuhinje i pristup koji njeguje duboku povezanost s prirodom, za koji mnogi znalci kažu da je rijedak na ovim prostorima. Jednostavnim pristupom odabiru namirnica, koji obuhvaća beskompromisnu posvećenost sezonalnosti i lokalnosti te eksperimentiranjem s fermentacijama, Košir je osvojio gurmanska nepca diljem regije i svijeta te postavio nove standarde u svijetu održive gastronomije. Kroz rad u obiteljskom restoranu Grič u Sloveniji, koji se ponosi jednom Michelinovom zvjezdicom, Košir inzistira na korištenju lokalnih namirnica, pri čemu 80% namirnica dolazi izravno iz obližnjih vrtova i šuma. Njegova predanost kulinarskoj etici i duboko poštovanje prirode osigurali su mu i dodatnu Michelinovu zvjezdicu – zelenu zvjezdicu za održivost.
„Veselim se svom prvom gostovanju u Istri na Spinnaker Gourmet Stage-u, gdje ćemo spojiti lokalne istarske namirnice sa specijalitetima karakterističnim za naš restoran Grič. Fermentirana hrana, različite miso paste i riblji umaci su momenti iznenađenja specifični za Grič i koje s ponosom donosimo u Spinnaker“, izjavio je Luka Košir.
Goran Hrastovčak, executive chef restorana Spinnaker, izrazio je veliko zadovoljstvo ovim gostovanjem: „Luka Košir je chef čija se kulinarska filozofija savršeno uklapa u ono što Spinnaker Gourmet Stage želi predstaviti. Njegov rad duboko poštujem i s nestrpljenjem iščekujem priliku da zajedno predstavimo nešto zaista posebno našim gostima“.
Valamar, kao lider na hrvatskoj turističkoj sceni, kontinuirano ulaže u razvoj i promicanje gastronomije. Ulaganjem u Spinnaker Gourmet Stage, obnovom interijera restorana prošle godine, te ovogodišnjom obnovom terase, Valamar zaokružuje cijelo iskustvo, pružajući gostima ne samo izvrsnost u kulinarskom doživljaju, već i ambijent koji odiše elegancijom i komforom. Spinnaker Gourmet Stage do sada je ugostio gastronomske zvijezde poput Roberta Ceree, ali i druge istaknute kuhare iz regije, promičući raznolikost i kreativnost, te stavljajući Poreč na mapu must-see gastronomskih destinacija.
Naslovna fotografija: Suzan Gabrijan