Paška skuta delicija je koju mnogi obožavaju, a njezina proizvodnja počela je i na otoku Pagu. Sada je najbolje vrijeme za ovu supernamirnicu!
Otok Pag je jedan od najzanimljivijih otoka u gastronomskom smislu. Naime, nijedan otok se ne može pohvaliti s čak tri zaštićena poljoprivredna proizvoda: paški sir, paška sol i paška janjetina. A kad je najbolje vrijeme za okusiti ove otočne delicije? Pa upravo sada. Sada je vrijeme proizvodnje paškog sira, paške janjetine i paške skute.
Naime, Paški sir se proizvodi u prvom dijelu godine; od siječnja do srpnja. To je vrijeme kad paški ovčari imaju najviše posla jer je to vrijeme mužnje, vrijeme proizvodnje. U ovom periodu, ovčari, bez obzira na sve vremenske i životne okolnosti moraju pomusti ovce dvaput dnevno; ujutro i navečer. Razdoblje proizvodnje mladog paškog sira povezano je i s jednim njegovim nusproizvodom, a to je paška skuta, delicija koju ljudi naprosto obožavaju, pa ne čudi što je zaradila nadimak – kraljica proljeća.
Kralj među sirevima
Kako je to sve izgledalo u povijesti i kako je došlo do toga da je paško sirarstvo u samom vrhu i da je paški sir kralj među sirevima, objasnila je voditeljica marketinga Paške sirane Martina Pernar Škunca:
Smatra se da je tradicija sirarstva na otoku Pagu stara kao i samo ovčarstvo, a da su prvi ovčari na otoku bili Liburni- ilirsko pleme. Prvi pisani spomen Paškog sira je iz 1774. godine kad je putopisac Alberto Fortis na svom Putu po Dalmaciji napisao da su najpoznatiji paški proizvodi: kaduljin med, morska sol i paški sir. Sve do 20. stoljeća sir se radio u brdovitim predjelima otoka, izvan mjesta i radili su ga uglavnom muškarci. Oni su živjeli u kamenim nastambama koje se u sjevernom dijelu otoka nazivaju i stani, a pašnjaci su bili odvojeni karakterističnim kamenim zidovima, ogradama koji se nazivaju suhozidi. Pastiri su cijelo vrijeme mužnje provodili u brdo i u tim nastambama radili sir. Vrijeme proizvodnje paškog sira je u prvom dijelu godine, kada naši paški ovčari imaju najviše posla.
Početkom 20. stoljeća to se sve mijenja, pastiri napuštaju svoje nastambe i vraćaju se u mjesto, a brigu oko izrade sira preuzimaju žene. Sir pomalo dobiva na sve većoj važnosti bilo kao hrana za lokalno stanovništvo bilo kao značajan izvor prihoda. Počinju se osnivati zadruge koje otkupljuju sireve iz seoskih domaćinstava. Postupno se otvaraju i proizvodni pogoni, a sve ostalo je povijest.
Paška sirana
Paška sirana kao sirana s najdužom tradicijom proizvodnje na otoku, sirana je s kojom je započela cijela ta priča o brendiranju paškog sira. Naime, Paška sirana je prva dala paškom siru etiketu, prva ga poslala na natjecanje i osvojila medalju za njega, prva je od paškog sira napravila brend koji je danas poznat ne samo u Hrvatskoj u cijelom svijetu. Nastala kao mala poljoprivredna zadruga 1946. godine kad je okupljala nekoliko otočnih, manjih zadruga. Danas je to moderna sirana koja izvozi u Ameriku, Singapur, Ukrajinu, a njihov sir se prodaje i diljem Europske Unije.
Vrhunac dotadašnjeg rada bio je 2008. godine kad je napravljen novi, suvremeni pogon financiran sredstvima EU. Bio je to jedan od prvih projekata financiranih iz pretpristupnih fondova EU. U njemu rade novi i najmoderniji uređaji za proizvodnju sireva, ali ono što je vrlo bitno, ipak najveću ulogu u proizvodnji ima čovjek. Paški sir je zbilja manufakturni proizvod gdje je ljudska ruka vrlo bitna. Ona ga pravi, oblikuje i sigurno je da je zbog toga tako kvalitetan.
U čemu je tajna paškog sira?
– Velike tajne u stvari i nema. Paški sir sadrži esenciju otoka Paga u sebi; njegov škrti kamenjar s vegetacijom koja je vrlo oskudna, a opet tako posebna…puna aromatičnog bilja, ali i posolice koju raznosi bura tijekom zime. Naša paška ovca jede travu s paških pašnjaka i to je ono što njeno mlijeko, a time i sir čini posebnim u svakom smislu.
Dakle – tajna je u otoku Pagu… Osim Paškog sira, Paška sirana proizvodi još desetak vrsta sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka; miješane sireve Dalmatinac i Pramenko, sir s kaduljom Mediterano, sir s paprikom Paprenjak, kravlje sireve Trapist i Primorac, mladi kravlji sir Parenjak i Jubilarni sir Pagus kojeg su proizveli povodom njihovog 70. jubileja, a odnedavno su počeli i s proizvodnjom sirnih namaza. U godini korona krize investirali su u stroj za proizvodnju sirnih namaza.
Za sad su u ponudu Sirni namaz Classic i Tartuf i prve reakcije kupaca su više nego pozitivne. A osim toga sirni namaz Tartufi već je i osvojio medalju na International Cheese Awardsu u Engleskoj, na što su jako ponosni jer su sirni namazi potpuni novitet u njihovom sirarstvu, ali i u sirarstvu otok Paga koji se specijalizirao za proizvodnju tvrdih i polutvrdih sireva. Dobiti medalju za nešto čime se nikad prije nisi bavio, zaista čini tu medalju jedno od najdražih. Osim ovih sireva, proizvode i ovčju i kravlju skutu, a budući da imaju i svoje stado ovaca gdje radi 20 ovčara, prodaju i pašku janjetinu. Mlijeko za svoje sireve dobivaju od vlastitog stada, ali i od svojih kooperanata. Ono na što su jako ponosni je da s nekima od kooperanata surađuju više od 40 godina, čime se malo koja sirana može pohvaliti, ističe Martina Pernar Škunca.
Paški sir jedan je od naših najprepoznatljivijih proizvoda
Danas je Paški sir jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih proizvoda, osvojio je medalje na brojnim natjecanjima i upisao Pag i Hrvatsku na sirnu kartu svijeta. O njemu su pisali brojni svjetski mediji, a sve zahvaljujući paškim sirana koji su tu proizvodnju podigli na jednu višu razinu. Gotovo da ni nema natjecanja s kojeg Paški sir ne donese zlatnu medalju, a govorimo o prestižnim natjecanjima kao što su World Cheese awards, World Championship Cheese contest, Global Cheese Awards… O njemu su pisali New York Times, Culture Cheese Magazine i brojni drugi poznati mediji i blogeri. On je zaista upisao otok Pag i Hrvatsku na sirnu kartu svijeta i veliki broj turista dolazi ljeti na otok Pag isključivo zbog njega i gastronomije. Turisti žele vidjeti gdje se proizvodi najpoznatiji hrvatski sir, žele ga okusiti u autentičnom ambijentu.
Paška skuta, njegov nusproizvod, je još jedna od delicija za kojom ljudima nije teško posegnuti do Paga. Ona je jako zahvalna za pripremu raznih jela; slanih i slatkih. Među najpopularnijim receptima sa skutom je onaj za PITU SA SKUTOM ili ŠTRUDEL SA SKUTOM – zaista vrhunske delicije. Osim toga, skuta je vrlo zdrava, bogata proteinima i djeluje blagotvorno na čovjekov organizam.
Nakon svega navedenog, ne preostaje Vam ništa drugo nego da razmislite o planiranju proljetnog vikenda na Pagu. Uživat ćete u beskonačnim šetnjama Mjesečevim krajolikom, degustirati najfinije otočne delicije u sezoni proizvodnje, kad nema velikih gužvi i stresa i osjetiti otok Pag u njegovom pravom i izvornom svjetlu. A ako Vam je Pag ipak predaleko, tu je naš web shop: welovecheese.club by Paška sirana gdje možete naručiti skutu i ostale proizvode i u samo par klikova- na Vašem su stolu.
Donosimo Vam i jedan od najpopularnijih recepata sa skutom: PITA SA SKUTOM
Tijesto:
70 DAG BRAŠNA
1 PRAŠAK ZA PECIVO
3 VANILIN ŠEĆERA
5 ŽUTANJAKA
1 MARGARIN ILI MASLAC
25 DAG ŠEĆERA
KORA I SOK OD LIMUNA I NARANČE
2 ŽLICE KISELOG VRHNJA
Od sastojaka se umijesi tijesto te se podijeli u dva dijela.
Krema:
2 KG SKUTE
30 DAG ŠEĆERA
KORA I SOK OD LIMUNA I NARANČE
5 BJELANJAKA
4 VANILIN ŠEĆERA
MALO RUMA
Svi sastojci se izmiješaju u mikseru, a od bjelanjaka napravimo snijeg koji izmiješamo s ostatkom kreme. Tijesto podijeljeno na dva dijela razvaljamo pa prvi dio stavljamo u namašćeni pleh. Na njega dodajemo kremu pa sve zajedno poklopimo drugim komadom tijesta.
Pita se peče u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta na 175 stupnjeva.
Nakon što pitu izvadite iz pećnice posipajte ju šećerom u prahu.
Dobar tek želi Vam Paška sirana!
PR i fotografije: Paška sirana