Skip to content
  Utorak 25 studenoga 2025
Najnovije
25. studenoga 2025.Advent u Samoboru: Na samo pola sata od Zagreba krije se najljepša adventska priča 25. studenoga 2025.Planirate li vikend u okolici Plitvica, znajte da je gastro ponuda izvandredna: Ovi restorani će vas oduševiti 23. studenoga 2025.Višestruko slavlje Novalje na Danima hrvatskog turizma 22. studenoga 2025.Pero Kuterovac: Sve je više natjecanja, a sve manje treninga, to uništava sportaše 21. studenoga 2025.Treba li Vjesnik nakon požara rušiti ili renovirati? 21. studenoga 2025.Od djevojčice iz Dubrovnika, preko trenerice olimpijaca, do doktorice znanosti i autorice sustava koji danas educira hrvatske trenere
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Pidoća i debit se vole, za sve ljubitelje dobre hrane i pića
Gastro

Pidoća i debit se vole, za sve ljubitelje dobre hrane i pića

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—5. lipnja 2025.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Pidoća i debit se vole, manifestacija koja miriše na more, vino i mediteranski gušt vraća se u Šibenik!

Nakon što se prethodnih godina održavala na rivi, manifestacija „Pidoća i debit se vole“, koja slavi gastronomiju šibenskog podneblja, seli u Perivoj Roberta Visianija.

Mediteranska gastronomija zaista je posebna vrsta čarolije. U svakom zalogaju osjeti se ljeto, miris soli, toplo sunce i onaj poznati osjećaj kada se život barem nakratko uspori. Među brojnim blagodatima koje Jadran nudi posebno se izdvajaju školjke, a unutar te raskošne morske lepeze jedno od najvažnijih mjesta zauzima pidoća, ili dagnja, kako je mnogi poznaju. No, šibenska pidoća ima svoju priču! Njoj je posvećena jedna posebna manifestacija, a nerijetko je prati i njezin savršeni par, čuveni šibenski Debit!

pidoca-debit
PETO IZDANJE MANIFESTACIJE „PIDOĆA & DEBIT SE VOLE“ ODRŽAT ĆE SE U PETAK, 13. LIPNJA U PERIVOJU ROBERTA VISIANIJA

U petak, 13. lipnja od 19 sati, Šibenik će ugostiti sve ljubitelje dobre hrane i vina, u ležernoj atmosferi među zelenilom jednog od najljepših dalmatinskih parkova. U središtu ove zanimljive gastro priče nalazi se pidoća, skromna morska školjka koja u šibenskom akvatoriju ima gotovo kultni status. Naime, pidoća ovdje raste brzo i razvija se u mesnatu delikatesu zahvaljujući jedinstvenom spoju mora i slatke vode rijeke Krke, čiji fitoplankton daje ovoj školjci prepoznatljiv i pun okus.

pidoca
.

A što se najbolje slaže uz pidoću? Naravno, debit, najraširenija bijela vinska sorta šibenskog kraja. Riječ je o svježem, laganom vinu nježnih aroma i niskog udjela alkohola, koje se savršeno nadopunjuje s jelima od školjaka i ribe. Za Debit često kažu da ne traži posebne prilike, on je kao stvoren za svakodnevno uživanje i opuštena druženja. A spoj pidoće i debita domaćini s razlogom opisuju kao savršenu ljubavnu priču. Cijela manifestacija posvećena je upravo tom skladnom paru!

sibenik
foto: M. Piljić
DEVET KUHARA, PIDOĆE NA STO NAČINA I VRHUNSKA VINA
Više članaka

Najukusniji do sada! 3. Weekend Food Festival od 19. do 21. travnja ponovno u Rovinju

7. veljače 2024.

MarsOvca oživljava stare i zaboravljene okuse Novalje

27. travnja 2024.

Stiže RIJEKA UNDERGROUND, festival vina, delicija i zabave

3. lipnja 2024.

Ove godine čak devet ugostitelja i uzgajivača pidoća pripremat će svoja jela. I to ne bilo kakva! Uz neizostavne klasike poput buzare i rižota, posjetitelje očekuju i neka sasvim nova, kreativna iznenađenja: gregada od pidoća i slanutka, pašticada od pidoća, pohane pidoće, orzo s pidoćama… Bit će to prava mala eksplozija okusa koja spaja bogatstvo mediteranske tradicije s modernim pristupima u kuhinji.

Svoja jela i kulinarsko umijeće predstavit će  Lipo Gourmet by chef Dino Bebić, Pa’kai by Krešimir Glavina, konoba Luce & Brigita, Bistro Visiani by chef Grgo Bačelić, restoran Jadran, Cipacluki, Bistro Špajza, Ško Vina te uzgajalište školjaka Ćoran.

pidoca
.

Ovogodišnje izdanje manifestacije obogatit će i vina iz čak deset vinarija šibenskog kraja, regije koja se sve snažnije pozicionira na vinskoj karti Hrvatske. Svoja vina predstavit će vinarije: Testament, Baraka, Vinoplod Šibenik, Birin, Ante Sladić Vino, Vinarija Sladić, Lasin, Ško Vina, Rak i Prgin. Poseban naglasak bit će na različitim interpretacijama debita, autohtone sorte koja već generacijama prati dalmatinsku kuhinju.

GUŠTANJE UZ DOBRU GLAZBU, SLASNE PIDOĆE I DOMAĆE VINO

Za glazbeni ugođaj bit će zadužen Mate Skračić Adaptive Quartet, šibenski sastav s više od petnaest godina iskustva na sceni. Bend koji je proizašao iz soul-funk korijena, danas slovi kao predvodnik lokalnog pop-jazz izričaja, poznat po svojoj glazbenoj spontanosti, iskrenoj emociji i toploj energiji na pozornici.

debit
.

Vidimo se sljedećeg petka u Šibeniku! Ponesite samo dobro raspoloženje, kušajte vrhunska vina i morske specijalitete te zapamtite jedno: Pidoća i debit doista se vole. A Šibenik je pravo mjesto da tu ljubav doživite svim osjetilima.

Posjeti i zaprati

www.sibenik-tourism.hr
facebook.com/TouristBoardSibenik
instagram.com/lovesibenik

Fotografije: Sve fotografije Miranda Trklja, foto Šibenika: M. Pilić

Kontakt

Prethodni članak

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

40. Plitvički maraton ovoga vikenda okuplja ljubitelje sporta i prirode
Električni brodski motori za cijeli otok Mljet
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Planirate li vikend u okolici Plitvica, znajte da je gastro ponuda izvandredna: Ovi restorani će vas oduševiti

25. studenoga 2025.0
Gastro

Okusi Bjelovarsko-bilogorski kraj za Doživljaj više

11. studenoga 2025.0
Gastro

Najbolji majstori čvaraka i chef koji čuva tajne bilogorskih okusa

10. studenoga 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Lifestyle

Advent u Samoboru: Na samo pola sata od Zagreba krije se najljepša adventska priča

25. studenoga 2025.0
Gastro

Planirate li vikend u okolici Plitvica, znajte da je gastro ponuda izvandredna: Ovi restorani će vas oduševiti

25. studenoga 2025.0
Lifestyle

Višestruko slavlje Novalje na Danima hrvatskog turizma

23. studenoga 2025.0
Intervju

Pero Kuterovac: Sve je više natjecanja, a sve manje treninga, to uništava sportaše

22. studenoga 2025.0
Aktualnosti

Treba li Vjesnik nakon požara rušiti ili renovirati?

21. studenoga 2025.0
Intervju

Od djevojčice iz Dubrovnika, preko trenerice olimpijaca, do doktorice znanosti i autorice sustava koji danas educira hrvatske trenere

21. studenoga 2025.0
Učitaj više
Advent-u-Samoboru
Lifestyle

Advent u Samoboru: Na samo pola sata od Zagreba krije se najljepša adventska priča

restorani-u-okolici-plitvica
Gastro

Planirate li vikend u okolici Plitvica, znajte da je gastro ponuda izvandredna: Ovi restorani će vas oduševiti

dht
Lifestyle

Višestruko slavlje Novalje na Danima hrvatskog turizma

pero-kuterovac
Intervju

Pero Kuterovac: Sve je više natjecanja, a sve manje treninga, to uništava sportaše

vjesnik-pozar-sasa-perko
Aktualnosti

Treba li Vjesnik nakon požara rušiti ili renovirati?

klara-siljeg
Intervju

Od djevojčice iz Dubrovnika, preko trenerice olimpijaca, do doktorice znanosti i autorice sustava koji danas educira hrvatske trenere

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum