Pidoća i debit se vole, manifestacija koja miriše na more, vino i mediteranski gušt vraća se u Šibenik!
Nakon što se prethodnih godina održavala na rivi, manifestacija „Pidoća i debit se vole“, koja slavi gastronomiju šibenskog podneblja, seli u Perivoj Roberta Visianija.
Mediteranska gastronomija zaista je posebna vrsta čarolije. U svakom zalogaju osjeti se ljeto, miris soli, toplo sunce i onaj poznati osjećaj kada se život barem nakratko uspori. Među brojnim blagodatima koje Jadran nudi posebno se izdvajaju školjke, a unutar te raskošne morske lepeze jedno od najvažnijih mjesta zauzima pidoća, ili dagnja, kako je mnogi poznaju. No, šibenska pidoća ima svoju priču! Njoj je posvećena jedna posebna manifestacija, a nerijetko je prati i njezin savršeni par, čuveni šibenski Debit!

PETO IZDANJE MANIFESTACIJE „PIDOĆA & DEBIT SE VOLE“ ODRŽAT ĆE SE U PETAK, 13. LIPNJA U PERIVOJU ROBERTA VISIANIJA
U petak, 13. lipnja od 19 sati, Šibenik će ugostiti sve ljubitelje dobre hrane i vina, u ležernoj atmosferi među zelenilom jednog od najljepših dalmatinskih parkova. U središtu ove zanimljive gastro priče nalazi se pidoća, skromna morska školjka koja u šibenskom akvatoriju ima gotovo kultni status. Naime, pidoća ovdje raste brzo i razvija se u mesnatu delikatesu zahvaljujući jedinstvenom spoju mora i slatke vode rijeke Krke, čiji fitoplankton daje ovoj školjci prepoznatljiv i pun okus.

A što se najbolje slaže uz pidoću? Naravno, debit, najraširenija bijela vinska sorta šibenskog kraja. Riječ je o svježem, laganom vinu nježnih aroma i niskog udjela alkohola, koje se savršeno nadopunjuje s jelima od školjaka i ribe. Za Debit često kažu da ne traži posebne prilike, on je kao stvoren za svakodnevno uživanje i opuštena druženja. A spoj pidoće i debita domaćini s razlogom opisuju kao savršenu ljubavnu priču. Cijela manifestacija posvećena je upravo tom skladnom paru!

DEVET KUHARA, PIDOĆE NA STO NAČINA I VRHUNSKA VINA
Ove godine čak devet ugostitelja i uzgajivača pidoća pripremat će svoja jela. I to ne bilo kakva! Uz neizostavne klasike poput buzare i rižota, posjetitelje očekuju i neka sasvim nova, kreativna iznenađenja: gregada od pidoća i slanutka, pašticada od pidoća, pohane pidoće, orzo s pidoćama… Bit će to prava mala eksplozija okusa koja spaja bogatstvo mediteranske tradicije s modernim pristupima u kuhinji.
Svoja jela i kulinarsko umijeće predstavit će Lipo Gourmet by chef Dino Bebić, Pa’kai by Krešimir Glavina, konoba Luce & Brigita, Bistro Visiani by chef Grgo Bačelić, restoran Jadran, Cipacluki, Bistro Špajza, Ško Vina te uzgajalište školjaka Ćoran.

Ovogodišnje izdanje manifestacije obogatit će i vina iz čak deset vinarija šibenskog kraja, regije koja se sve snažnije pozicionira na vinskoj karti Hrvatske. Svoja vina predstavit će vinarije: Testament, Baraka, Vinoplod Šibenik, Birin, Ante Sladić Vino, Vinarija Sladić, Lasin, Ško Vina, Rak i Prgin. Poseban naglasak bit će na različitim interpretacijama debita, autohtone sorte koja već generacijama prati dalmatinsku kuhinju.
GUŠTANJE UZ DOBRU GLAZBU, SLASNE PIDOĆE I DOMAĆE VINO
Za glazbeni ugođaj bit će zadužen Mate Skračić Adaptive Quartet, šibenski sastav s više od petnaest godina iskustva na sceni. Bend koji je proizašao iz soul-funk korijena, danas slovi kao predvodnik lokalnog pop-jazz izričaja, poznat po svojoj glazbenoj spontanosti, iskrenoj emociji i toploj energiji na pozornici.

Vidimo se sljedećeg petka u Šibeniku! Ponesite samo dobro raspoloženje, kušajte vrhunska vina i morske specijalitete te zapamtite jedno: Pidoća i debit doista se vole. A Šibenik je pravo mjesto da tu ljubav doživite svim osjetilima.
Posjeti i zaprati
www.sibenik-tourism.hr
facebook.com/TouristBoardSibenik
instagram.com/lovesibenik
Fotografije: Sve fotografije Miranda Trklja, foto Šibenika: M. Pilić