Salenjaci s dimljenim pivom? Hm, zvuči slasno, posebno ako volite kulinarske inovacije kakve nam svakodnevno donosi Marina Obradović. Autorica bloga Priče jedne kuhače i zbirke istoimenih recepata danas nam donosi savršen recept za salenjake koje jednostavno morate kušati.
Salenjaci, salnjaci ili salčići, slatki kolačići od domaćeg tijesta i pekmeza, poznati su i kao hrvatska verzija kroasana. Važan sastojak salenjaka je svinjsko salo koje se prije učestalo koristilo u kuhanju, ističe Marina Obradović na svome blogu Priče jedne kuhače.
– Danas većina radi lažne salenjake i umjesto sala koristi maslac, baš kao i ja, što se pokazalo puno praktičnijim. Naime, teško mi je ponekad pronaći salo, a i ne volim postupak čišćenja sala pa koristim jednostavniju varijantu za koju se maslac pokazao odličnim.
Salenjak je poznat i kao kolač s tisuću listova, preklapa se 3-4 puta i topi se u ustima. Svaka domaćica ima svoj recept pa ih tako neke rade s kvascem, neke umjesto mineralne vode koriste mlijeko, vodu, bijelo vino ili kao ja, pivo.
Fantom 38 iliti Rauchbier Märzen pivo je s okusom i mirisom dima zbog čega se odlično uklopilo u tijesto za salenjake. Ovo pivo pripada tradicionalnom njemačkom pivskom stilu, srednje je jako ugodnog balansa gorčine i sladnosti, meni ugodno iznenađenje u kojem guštam svakim gutljajem, objašnjava Marina Obradović, a recept pogledajte u nastavku.
Salenjaci s dimljenim pivom – recept
Sastojci:
- 500 gr glatkog brašna
- 250 ml mlijeka
- 50 ml piva Fantom 38 Pivovare Medvedgrad
- 1,5 žlica šećera
- 1/2 žličice soli
- 2 žumanjka
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 maslac
- Džem po želji
- 150 g šećera u prahu
Priprema:
1. Maslac podijelite u 3 dijela, svaki dio zamotajte u prozirnu foliju pa spremite u hladnjak barem 60 minuta prije početka pripreme salenjaka. Ovaj korak možete napraviti i dan prije.
2. U zdjelu stavite sve suhe sastojke pa promiješajte.
3. U drugu veću zdjelu stavite pivo i žumanjke pa dobro promiješajte.
4. Smjesi piva i žumanjaka dodajte pola smjese brašna, promiješajte, pa dodajte ostatak, zatim umijesite rukama.
5. Tijesto će biti prilično tvrdo kako i treba, nastavite mijesiti na radnoj površini još 3-4 minute.
6. Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika, 30×40 cm, debljine 7 mm pa na njega izribajte prvi komad maslaca. Radna površina neka uvijek bude posuta brašnom i malo brašna stavite na tijesto prije nego ga krenete valjati.
7. Preklopite donji dio do polovice, gornji dio preko njega, a zatim bočnu stranu do polovice i drugu preko nje da dobijete debeli komad četvrtastog oblika.
8. Spremite u hladnjak na 20 minuta.
9. Izvadite iz hladnjaka i ponovite postupak s maslacem i preklapanjima pa još jednom spremite u hladnjak na 20 minuta.
10. Nakon 20 minuta još jednom ponovite postupak s maslacem i preklapanjem nakon čega ne spremate tijesto u hladnjak već razvaljate na dimenziju 50×40 cm.
11. Sada upalite pećnicu na 200°C i pripremite veliki lim za pečenje koji obložite papirom za pečenje.
12. Tanko odrežite rubove koje maknite pa ostatak tijesta narežite na jednake veličine u oblik kvadrata.
13. Na sredinu tijesta stavite žličicu džema po želji pa ili samo preklopite tijesto i rubove lagano stisnite rukama ili komad tijesta zarolajte u kiflicu.
14. Posložite na lim za pečenje s manjim razmacima i pecite 12 minuta.
15. Posipajte ili uvaljajte u šećer u prahu pa poslužite uz ohlađeno pivo.
Fotografije i recept: Marina Obradović – Priče jedne kuhače