Skip to content
  Nedjelja 18 svibnja 2025
Najnovije
17. svibnja 2025.Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek 17. svibnja 2025.Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina 16. svibnja 2025.Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj 16. svibnja 2025.Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata 16. svibnja 2025.Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja 15. svibnja 2025.Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Recepti  Salenjaci s dimljenim pivom, desert koji morate kušati
Recepti

Salenjaci s dimljenim pivom, desert koji morate kušati

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—26. siječnja 2024.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Salenjaci s dimljenim pivom? Hm, zvuči slasno, posebno ako volite kulinarske inovacije kakve nam svakodnevno donosi Marina Obradović. Autorica bloga Priče jedne kuhače i zbirke istoimenih recepata danas nam donosi savršen recept za salenjake koje jednostavno morate kušati.

Salenjaci, salnjaci ili salčići, slatki kolačići od domaćeg tijesta i pekmeza, poznati su i kao hrvatska verzija kroasana. Važan sastojak salenjaka je svinjsko salo koje se prije učestalo koristilo u kuhanju, ističe Marina Obradović na svome blogu Priče jedne kuhače.

– Danas većina radi lažne salenjake i umjesto sala koristi maslac, baš kao i ja, što se pokazalo puno praktičnijim. Naime, teško mi je ponekad pronaći salo, a i ne volim postupak čišćenja sala pa koristim jednostavniju varijantu za koju se maslac pokazao odličnim.

Salenjak je poznat i kao kolač s tisuću listova, preklapa se 3-4 puta i topi se u ustima. Svaka domaćica ima svoj recept pa ih tako neke rade s kvascem, neke umjesto mineralne vode koriste mlijeko, vodu, bijelo vino ili kao ja, pivo.

Fantom 38 iliti Rauchbier Märzen pivo je s okusom i mirisom dima zbog čega se odlično uklopilo u tijesto za salenjake. Ovo pivo pripada tradicionalnom njemačkom pivskom stilu, srednje je jako ugodnog balansa gorčine i sladnosti, meni ugodno iznenađenje u kojem guštam svakim gutljajem, objašnjava Marina Obradović, a recept pogledajte u nastavku.

Salenjaci s dimljenim pivom
Salenjaci s dimljenim pivom – recept
Sastojci:
  • 500 gr glatkog brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 50 ml piva Fantom 38 Pivovare Medvedgrad
  • 1,5 žlica šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žumanjka
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 maslac
  • Džem po želji
  • 150 g šećera u prahu
Priprema:

1. Maslac podijelite u 3 dijela, svaki dio zamotajte u prozirnu foliju pa spremite u hladnjak barem 60 minuta prije početka pripreme salenjaka. Ovaj korak možete napraviti i dan prije.

2. U zdjelu stavite sve suhe sastojke pa promiješajte.

3. U drugu veću zdjelu stavite pivo i žumanjke pa dobro promiješajte.

4. Smjesi piva i žumanjaka dodajte pola smjese brašna, promiješajte, pa dodajte ostatak, zatim umijesite rukama.

Više članaka

Tjestenina s vrganjima gotova za 20 minuta

13. studenoga 2023.

Savršen recept za mekane buhtle

19. prosinca 2023.

Savršeni štrukli koje možete jednostavno pripremiti

23. listopada 2023.

5. Tijesto će biti prilično tvrdo kako i treba, nastavite mijesiti na radnoj površini još 3-4 minute.

6. Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika, 30×40 cm, debljine 7 mm pa na njega izribajte prvi komad maslaca. Radna površina neka uvijek bude posuta brašnom i malo brašna stavite na tijesto prije nego ga krenete valjati.

7. Preklopite donji dio do polovice, gornji dio preko njega, a zatim bočnu stranu do polovice i drugu preko nje da dobijete debeli komad četvrtastog oblika.

8. Spremite u hladnjak na 20 minuta.

9. Izvadite iz hladnjaka i ponovite postupak s maslacem i preklapanjima pa još jednom spremite u hladnjak na 20 minuta.

10. Nakon 20 minuta još jednom ponovite postupak s maslacem i preklapanjem nakon čega ne spremate tijesto u hladnjak već razvaljate na dimenziju 50×40 cm.

11. Sada upalite pećnicu na 200°C i pripremite veliki lim za pečenje koji obložite papirom za pečenje.

12. Tanko odrežite rubove koje maknite pa ostatak tijesta narežite na jednake veličine u oblik kvadrata.

13. Na sredinu tijesta stavite žličicu džema po želji pa ili samo preklopite tijesto i rubove lagano stisnite rukama ili komad tijesta zarolajte u kiflicu.

14. Posložite na lim za pečenje s manjim razmacima i pecite 12 minuta.

15. Posipajte ili uvaljajte u šećer u prahu pa poslužite uz ohlađeno pivo.

Fotografije i recept: Marina Obradović – Priče jedne kuhače

Kontakt

Prethodni članak

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Hrvatska ima najljepše skrivene plaže
Cipar, najtopliji otok Sredozemlja
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Imamo recept za savršenu jesensku juhu od vrganja, a dobili smo ga od ljudi čija će vas priča ohrabriti da pokrenete vlastiti posao

21. listopada 2024.0
Gastro

Imamo recept za slasnu štrudlu koja će se pripremati na Štrudlafestu! Počinje festival koji će zadovoljiti sva vaša osjetila

3. rujna 2024.0
Gastro

U Buševcu nastaju najukusniji turopoljski štrukli: Ivana Belošević ima recept!

11. kolovoza 2024.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Životinje

Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek

17. svibnja 2025.0
Sport

Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina

17. svibnja 2025.0
Hrvatska

Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj

16. svibnja 2025.0
Intervju

Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata

16. svibnja 2025.0
Sport

Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja

16. svibnja 2025.0
Aktualnosti

Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku

15. svibnja 2025.0
Učitaj više
izlozba
Životinje
Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek
marino-bloudek
Sport
Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina
sajam-kreativnosti
Hrvatska
Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj
nikola-miljenic
Intervju
Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata
protiv-nasilja
Sport
Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja
    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum