Skip to content
  Nedjelja 18 svibnja 2025
Najnovije
17. svibnja 2025.Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek 17. svibnja 2025.Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina 16. svibnja 2025.Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj 16. svibnja 2025.Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata 16. svibnja 2025.Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja 15. svibnja 2025.Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Aktualnosti  U Osijeku prezentirana vrhunska namirnica – riječna riba u modernom ruhu
AktualnostiGastroRestorani

U Osijeku prezentirana vrhunska namirnica – riječna riba u modernom ruhu

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—9. studenoga 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

U Osijeku, koji je prepoznatljiv po svojoj rijeci i bogatoj kulinarskoj baštini, održava se drugo izdanje projekta Osijek Gourmet. Ovaj projekt, koji okuplja vrhunske kulinarske stručnjake, ovog je puta stavio naglasak na raznolikost jela od riječne ribe, koja su karakteristična za Osijek i njegovu okolicu. Tjedan riječne ribe održava se sve do 13. studenog 2023., pružajući posjetiteljima priliku da istraže autentičnu kulinarsku baštinu ovog grada.

osijek-gourmet-riboliv
photo Domagoj Sever

Jelovnici po promotivnim cijenama mogu se pronaći u devet renomiranih osječkih restorana: Restoran zimska luka, Restoran Waldinger, Restoran Projekt 9, Čingi Lingi Čarda, Čarda kod Baranjca, Restoran kod Javora, Restoran crna svinja, Restoran Corner, Lulu fusion bistro u kojima će gosti, putnici namjernici, moći kušati delicije poput perkelta od soma, čipsa od šarana, smuđa na različite načine, razne paštete i drugo te sljubiti ih s vrhunskim vinima koja dolaze iz plodnih vinogradskih područja Slavonije i Baranje. Masterclass sa Stevom Karapandžom i Željkom Nevenom Bremecom oduševio je prisutne s novim ribljim kreacijama u jesenskom ruhu.

osijek-gourmet-5
Osijek Gourmet (Foto: Mario Đurkić / Horizont Solutions)

U organizaciji Turističke zajednice grada Osijeka, u utorak, 7. studenog u restoranu Projekt 9, održan je masterclass pod vodstvom Steve Karapandže, ambasadora ŠKMER-a za Kvarner i Istru i međunarodnog kuharskog sudca i Željka Nevena Bremeca, chefa i edukatora, voditelja prve kuharske Akademije u RH, predsjednika udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, koji su tom prigodom pokazali atraktivnu pripremu i obradu riječne ribe. Zvijezda Karapandžina tanjura bio je file soma na podlozi od basmati riže i poriluka, garnitura od crnog grožđa s umakom od šafrana i tajnim umakom, a Željko Bremec pripremio je file tolstolobika mariniran u naranči i ružmarinu s đumbirom, umakom od soje i kineskim rezancima.

File tolstolobika mariniran u naranči i ružmarinu s đumbirom, umakom od soje i kineskim rezancima.
Više članaka

Zagreb je ponovno imao rekordan prosinac

8. siječnja 2024.

Provedite Uskrs u Zagrebu. Evo što nas sve očekuje

30. ožujka 2024.

Savršen recept za mekane buhtle

19. prosinca 2023.

Nakon dinamičnog masterclassa premijerno je prikazan i promotivni film proizašao iz projekta Osijek Gourmet, koji kroz kreativan i vizualan koncept spaja gastronomiju i sport, glavne turističke adute Osijeka. U jednominutnom filmu prikazana je raznolikost autentičnih namirnica ovog područja i njihov utjecaj na potrošače koji sve više cijene zdravstvene prednosti ovih namirnica i uključuju je u svoju prehranu te proizvođače koji osiguravaju koncept farm-to-table (od farme do stola), potičući vezu između potrošača i proizvođača. Promotivni film snimljen je u produkciji Horizont Solutions i Turističke zajednice grada Osijeka.

Nakon uvodnog dijela, Željka Balja, poduzetnica u turizmu održala je kratko izlaganje na temu „Što je na meniju trendova u gastronomiji?“. Istaknula je da su prema TouchBistro Diner Trends Reportu 2023., kvaliteta hrane, lokacija, usluga, cijena, higijena, atmosfera, family-friendly, brzina usluge, preporuke i podrška lokalnim proizvođačima ključni faktori pri izboru restorana. Za stručnu javnost nastavno je održan i panel na temu „Riječna riba, snažan gastro adut turizma kontinentalne Hrvatske“. Ovogodišnji panelisti bili su Tomica Đukić, chef restorana vinarije Josić i Hrvatske nogometne reprezentacije, Saša Breznik, predsjednik uprave PP-a Orahovica d. o. o., Stevo Karapandža, ambasador ŠKMER-a za Kvarner i Istru i međunarodni kuharski sudac, Željko Neven Bremec, chef i edukator, voditelj prve kuharske Akademije u RH, međunarodni kuharski sudac, predsjednik udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, Željka Klemenčić, novinarka, urednica i članica žirija u kulinarskoj emisiji „Tri, dva, jedan – kuhaj“ i Domagoj Sever, nagrađivani fotograf, travel blogger i vlasnik agencije za marketing i promociju Croatia Nomad.

osijek-gourmet-panelisti
Panelisti (slijeva na desno): moderatorica Željka Balja, Željka Klemenčić, Domagoj Sever, Saša Breznik, Stevo Karapandža i Tomica Đukić (Foto: Mario Đurkić / Horizont Solutions)

Razgovor je moderirala Željka Balja koja se sa svojim sugovornicima dotaknula mnogobrojnih pitanja na temu riječne ribe i njezina potencijala za razvoj turističke ponude Slavonije i Baranje. Okupljeni su zaključili da je na globalnom turističkom tržištu jedan od glavnih motiva putovanja usmjeren na gastronomiju te da je slatkovodna riba odličan proteinski obrok koji sadrži vitamine, minerale te kvalitetne i lako probavljive bjelančevine.

Kuharima je želja suvremenom gastronomijom gostima ponuditi više od fiš-paprikaša i šarana na rašljama i sličnih tradicionalnih jela ovog područja, zato sve više eksperimentiraju s riječnom ribom kako bi stvorili neobična i privlačna jela. Šaran se na ovom području konzumira od davnina, a u PP-u Orahovica, najvećem uzgajivaču i prerađivaču slatkovodne ribe u Hrvatskoj, uzgoj se temelji na tradiciji staroj više od 100 godina.

riječna-riba
Riječna riba ima više omega-3 masnih kiselina od morske i nije zagađena mikroplastikom

Digitalno pretraživanje i recenzije na raznim platformama (Google recenzije, Trip Advisor, mediji/portali, blogovi, Facebook, Instagram i dr.) omogućavaju potrošačima da lako pronalaze restorane koji nude kvalitetna jela s riječnom ribom, dok na odluku o izboru restorana mlađe generacije utječu i utjecajni ljudi na internetu.
Možemo zaključiti da je riječna riba postala ključna komponenta gastronomskih trendova zbog svoje održivosti, nutritivne vrijednosti i mogućnosti raznovrsne pripreme. To je ujedno prilika i za brendiranje Osijeka, ali i cijele Slavonije i Baranje koja obiluje ovakvom ponudom.
Tjedan riječne ribe održava se u sklopu projekta Osijek Gourmet kojem je cilj promocija vrhunskih slavonskih proizvoda kao potencijala razvoja gourmet turizma grada Osijeka i okolice edukacijama i valorizacijom postojećih autohtonih i tradicionalnih proizvoda. Projekt je zamišljen kao četverogodišnja manifestacija koja će i iduće dvije godine staviti naglasak na jednu grupu premium slavonskih proizvoda, kulen i divljač te tako stvoriti zaokruženu gourmet ponudu grada i regije.

publika
Osijek Gourmet (Foto: Mario Đurkić / Horizont Solutions)

Projekt podržava Turistička zajednica grada Osijeka i partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d.d. S obzirom na to da se bliži Martinje, blagdan sv. Martina – zaštitnika vinara i vinograda, organizatori pozivaju na izlet u ovu pitoresknu regiju, kušanje mnogobrojnih ribljih jela i, naravno, njihovo sljubljivanje s vrhunskim vinima poznatih vinogorja u Đakovu, Feričancima te uz samu obalu Dunava, u Baranji i Erdutu. Sve u svemu, još jedan razlog zašto posjetiti Osijek u zlatnu jesen kada njegova ljepota dobiva onaj poseban šarm.

Kontakt – Skitnice.hr

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

U Rovinju počinju Dani hrvatskog turizma!
Kayleigh Williamson među prvim ženama s Down sindromom koja je otrčala maraton u New Yorku
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Aktualnosti

Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku

15. svibnja 2025.0
Gastro

Festival jagoda u Selcu: Slatki vikend uz more

10. svibnja 2025.0
Aktualnosti

Praznik rada: Zašto ga obilježavamo 1. svibnja i odakle grah?

1. svibnja 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Životinje

Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek

17. svibnja 2025.0
Sport

Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina

17. svibnja 2025.0
Hrvatska

Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj

16. svibnja 2025.0
Intervju

Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata

16. svibnja 2025.0
Sport

Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja

16. svibnja 2025.0
Aktualnosti

Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku

15. svibnja 2025.0
Učitaj više
izlozba
Životinje
Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek
marino-bloudek
Sport
Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina
sajam-kreativnosti
Hrvatska
Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj
nikola-miljenic
Intervju
Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata
protiv-nasilja
Sport
Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja
    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum