Skip to content
  Nedjelja 1 lipnja 2025
Najnovije
1. lipnja 2025.Anita Šikić: “Neopisivo je kad naši rukometaši proizvedu emociju kakvu smo imali u Areni” 29. svibnja 2025.Otkrivamo napopularnije destinacije ovoga ljeta: Dubrovnik među TOP 10 29. svibnja 2025.Junior Ranger grupa startala u Nacionalnom parku “Krka” 27. svibnja 2025.Outdoor destinacija po mjeri svakoga: Od romantičnih šetnica do lude vožnje quadovima po Bilogori 27. svibnja 2025.Svjetski dan sporta u Novalji uz Sportske igre 26. svibnja 2025.Dan u srcu Like: Zeleni sajam i veslačka regata
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Za Badnjak imamo savršen recept: pečena hobotnica s krumpirima
GastroRecepti

Za Badnjak imamo savršen recept: pečena hobotnica s krumpirima

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—24. prosinca 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Pečena hobotnica s krumpirima može biti idealno rješenje za Badnjak, posebno ako niste ljubitelj bakalara koji će se danas naći na većini stolova.

Hobotnica se tradicionalno najčešće priprema ispod peke ili na salatu. Isprobali smo više recepata za pripremu hobotnice u pećnici i ovaj se pokazao kao najbolji. Nema kuhanja hobotnice s plutenim čepovima, nema kompliciranja, a rezultat je savršenstvo okusa.

Više članaka

Poljska jela koja će vas oduševiti

17. svibnja 2023.

Turkish Airlines uvodi novu čaroliju okusa u svoje jelovnike tijekom leta

16. svibnja 2023.

Muzej uja na otoku Braču njeguje tradiciju zlatne kapi

20. listopada 2023.

Kako svježa hobotnica nije dostupna za kupnju tijekom cijele godine, u pravilu se kupuje smrznuta. Nakon odmrzavanja, očistite ju i operite, te stavite u zdjelu bez vode i kuhajte tako barem 15 minuta. Postupak je gotov kad tekućina ispari i na dnu ostane ljubičasti talog.

hobotnica_fina_klopa_hrvatska_tradicija
Kuhajte hobotnicu u vlastitom soku najmanje 15 minuta

Kuhanu hobotnicu stavite u pekač s poklopcem (idealno ako je glineni), dodajte krumpir i povrće prema želji, te začinite – posolite, popaprite, zalijte s maslinovim uljem i dodajte decilitar-dva bijelog vina. Ubacite dvije grančice ružmarina i 2 lista lovora.

hobotnica_fina_klopa_hrvatska_tradicija
Krumpir i mrkva idealan su prilog

Pecite poklopljeno oko 45 minuta, sve ovisno o veličini hobotnice. Okrenite hobotnicu i izmiješajte povrće te pecite još 45 min bez poklopca pekača.

hobotnica_fina_klopa_hrvatska_tradicija
Pečena hobotnica

Dobar tek!

Tri zanimljivosti koje sigurno niste znali o hobotnicama:

  1. Hobotnice imaju čak tri srca. Dva blizu škrga koja obogaćuju krv kisikom i pumpaju je prema velikom srcu koje ju dalje transportira po tijelu. Dok pliva, njezino srce prestaje kucati zbog ogromnog napora, što objašnjava zašto hobotnice radije pužu po površini nego plivaju.
  2. Imaju izuzetnu sposobnost regeneracije. Poput guštera ili morske zvijezde, ako ostane bez kraka hobotnici jednostavno naraste novi! Također, poput guštera ima sposobnost autotomije (samoosakaćivanja), odnosno odbacivanja kraka ako je u opasnosti.
  3. Imaju plavu krv jer je obogaćena bakrom, a ne željezom. Sadrži tvar hemocijanin, umjesto hemoglobina. Hemocijanin je učinkovitiji u prijenosu kisika kroz organizam u uvjetima niske temperature i male količine kisika.
hobotnica-peka
Hobotnica ispod peke

Kontakt – Skitnice.hr

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Ulcinj, crnogorski biser u kojem je nastao Don Quijote
Tretmani kojima će vaša koža zablistati do Nove godine
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Festival jagoda u Selcu: Slatki vikend uz more

10. svibnja 2025.0
Gastro

Torta de Mandole pravi je gastronomski biser Vodnjana

29. travnja 2025.0
Gastro

MarsOvca 2025. je lansirana u svemir: Gastrospektakl izvan okvira

13. travnja 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Intervju

Anita Šikić: “Neopisivo je kad naši rukometaši proizvedu emociju kakvu smo imali u Areni”

1. lipnja 2025.0
Putovanja

Otkrivamo napopularnije destinacije ovoga ljeta: Dubrovnik među TOP 10

29. svibnja 2025.0
Ekologija

Junior Ranger grupa startala u Nacionalnom parku “Krka”

29. svibnja 2025.0
Hrvatska

Outdoor destinacija po mjeri svakoga: Od romantičnih šetnica do lude vožnje quadovima po Bilogori

27. svibnja 2025.0
Lifestyle

Svjetski dan sporta u Novalji uz Sportske igre

27. svibnja 2025.0
Lifestyle

Dan u srcu Like: Zeleni sajam i veslačka regata

26. svibnja 2025.0
Učitaj više
anita-sikic
Intervju
Anita Šikić: “Neopisivo je kad naši rukometaši proizvedu emociju kakvu smo imali u Areni”
najpopularnije-destinacije
Putovanja
Otkrivamo napopularnije destinacije ovoga ljeta: Dubrovnik među TOP 10
krka-junior-ranger
Ekologija
Junior Ranger grupa startala u Nacionalnom parku “Krka”
outdoor-bilogora
Hrvatska
Outdoor destinacija po mjeri svakoga: Od romantičnih šetnica do lude vožnje quadovima po Bilogori
svjetski-dan-sporta
Lifestyle
Svjetski dan sporta u Novalji uz Sportske igre
    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum