Skip to content
  Ponedjeljak 19 svibnja 2025
Najnovije
19. svibnja 2025.Kraljičina plaža dio velikog projekta za očuvanje prirodne baštine 17. svibnja 2025.Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek 17. svibnja 2025.Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina 16. svibnja 2025.Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj 16. svibnja 2025.Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata 16. svibnja 2025.Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  I pizza ima svoj dan. Danas slavimo slasne trokutiće
Gastro

I pizza ima svoj dan. Danas slavimo slasne trokutiće

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—9. veljače 2024.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Jeste li znali da se godišnje u svijetu pojede više od 5 milijardi pizza? Tanko, debelo tijesto, sa sirom ili bez, sa šunkom, jajima, ananasom, janjetinom… Bezbroj je varijacija na temu i zapravo ju svrstavamo u nezdrava jela. Ipak, dobra je vijest da umak od rajčice (koji je sastavni dio svake pizze) sadrži likopen, jedan od najsnažniji antioksidansa.

View this post on Instagram

A post shared by Once Upon A Fork (@once_upon_a_fork)

Kraljica brze hrane

Pizza ima zaista dugu povijest i svakako zaslužuje svoj dan. Raširila se po cijelome svijetu.

– Pizza kakvu danas poznajemo nastala u 10. stoljeću u Napulju, no njezini korijeni sežu još dalje u povijest. Nije to bila pizza kakvu danas poznajemo, više kao neka pogača. Tijesto sa začinima i uljem, no u suštini to je bila pizza, otkrio nam je zagrebački pizza majstor Robert Repac Brkić.

Više članaka

MarsOvca: Jedinstveni gastro hedonizam uskoro na plaži Jadra u Staroj Novalji

20. ožujka 2025.

Znate li gdje se nalazi najveća džezva na svijetu?

5. prosinca 2023.

Osijek Gourmet – vrhunski kulinarski stručnjaci pripremaju riječnu ribu

4. studenoga 2023.

– Sasvim sam slučajno završio kao picajol. Brat me uvukao u ovaj svijet, on je radio u kuhinji. Ja sam bio dostavljač i maštao o tome kako bih i ja želio raditi pizze.
Iskreno, na početku sam u cijelu priču ušao zbog dobre plaće. No, vrlo brzo sam razvio ljubav prema ovome i danas ne mogu zamisliti da radim nešto drugo. Moraš voljeti ono što radiš i onda ćeš uspjeti.

pizza-rez
Foto: Tea Rožman Svedrović

Najbolja pizza

Danas na pizzi možete naći baš sve. Ima ih od onih najjednostavnijih, pa sve do nakrcanih svime i svačime. No kakva je najbolja?

– Ovisi o tome gdje radiš pizzu i uvjetima kakve imaš. Prema tome odabireš sastojke. Ako su sastojci kvalitetni, nema potrebe nabacivati ih previše, jer se na kraju sve izgubi. Ne osjetiš ni tijesto, ni sir, ni rajčicu. Često ljudi imaju krivu percepciju. Dođu u pizzeriju i naruče pizzu kuće i još k tome naruče 3 dodatka. To je potpuni promašaj. Što jednostavnije to bolje.

Po pitanju idealne pizze Robert Repac Brkić napominje da ipak sve ovisi o ukusu svakog pojedinca.
– Margaritu recimo nikada ne naručujem, jer mi je okusno dosadna. No ona je mjerilo dobre pizze. Tu osjetite tri glavna sastojka. Tijesto, rajčicu i sir. Kad želite ocijeniti koja pizzerija valja, a koja ne, naručite margaritu. Danas, ako imaš dobro tijesto možeš sve kombinirati na pizzu. No mora biti izbalansirano.

pizza-1
Foto: Tea Rožman Svedrović

Napoletana ili romana?

– Napoletana i Romana, odnosno debelo i tanko tijesto. Svatko ima svojeg favorita. Moja je napoletana, jer je puno teže pripremiti debelo tijesto i teže je postići efekt leopard uzorka na tijestu, temperatura mora biti veća prilikom pečenja itd. Pizza se mora dadiljati. U Hrvatskoj imamo zaista vrhunske pizze. Proputovao sam puno i probao svakakve pizze i mogu reći da su naše u samom svjetskom vrhu.
Pizza se toliko proširila po svijetu, da više ne govorimo o njoj kao o talijanskome jelu.

– Pšenično bijelo glatko brašno mora biti kvalitetno kako bi se kasnije dalo lijepo rastegnuti. No, najbitnije je odležavanje tijesta. Ne možete ga pustiti da odleži samo dva sata jer to neće biti dobro. Minimalno 16 sati, zaključio je pizza majstor Robert Repac Brkić.

Dakle planirajte pizzu barem dan ranije, kako biste na vrijeme pripremili tijesto.
Dobar tek!

Naslovna fotografija: Fabizio Pullara/ Unsplash

Kontakt

Prethodni članak

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Evo koje su najpopularnije destinacije za Valentinovo
Vodič kroz Prag: Što posjetiti u češkoj prijestolnici?
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Festival jagoda u Selcu: Slatki vikend uz more

10. svibnja 2025.0
Gastro

Torta de Mandole pravi je gastronomski biser Vodnjana

29. travnja 2025.0
Gastro

MarsOvca 2025. je lansirana u svemir: Gastrospektakl izvan okvira

13. travnja 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Ekologija

Kraljičina plaža dio velikog projekta za očuvanje prirodne baštine

19. svibnja 2025.0
Životinje

Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek

17. svibnja 2025.0
Sport

Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina

17. svibnja 2025.0
Hrvatska

Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj

16. svibnja 2025.0
Intervju

Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata

16. svibnja 2025.0
Sport

Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja

16. svibnja 2025.0
Učitaj više
kraljicina-plaza
Ekologija
Kraljičina plaža dio velikog projekta za očuvanje prirodne baštine
izlozba
Životinje
Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek
marino-bloudek
Sport
Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina
sajam-kreativnosti
Hrvatska
Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj
nikola-miljenic
Intervju
Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata
    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum