Skip to content
  Subota 12 srpnja 2025
Najnovije
12. srpnja 2025.Tvrđava svetog Mihovila na Ugljanu: povijest okupana najljepšim vidicima 11. srpnja 2025.“Glas žena u sportu” na otoku Ugljanu oduševio sudionike 10. srpnja 2025.Šibenik Dance Festival vraća se na gradske pozornice 10. srpnja 2025.Radionica Glas žena u sportu na otoku Ugljanu 10. srpnja 2025.Što donosi najveći festival u Hrvatskoj? 9. srpnja 2025.Fišijada u Petrinji ponovno u ritmu ljeta, mirisa ribe i neraskidivih prijateljstava
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  I pizza ima svoj dan. Danas slavimo slasne trokutiće
Gastro

I pizza ima svoj dan. Danas slavimo slasne trokutiće

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—9. veljače 2024.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Jeste li znali da se godišnje u svijetu pojede više od 5 milijardi pizza? Tanko, debelo tijesto, sa sirom ili bez, sa šunkom, jajima, ananasom, janjetinom… Bezbroj je varijacija na temu i zapravo ju svrstavamo u nezdrava jela. Ipak, dobra je vijest da umak od rajčice (koji je sastavni dio svake pizze) sadrži likopen, jedan od najsnažniji antioksidansa.

View this post on Instagram

A post shared by Once Upon A Fork (@once_upon_a_fork)

Kraljica brze hrane

Pizza ima zaista dugu povijest i svakako zaslužuje svoj dan. Raširila se po cijelome svijetu.

– Pizza kakvu danas poznajemo nastala u 10. stoljeću u Napulju, no njezini korijeni sežu još dalje u povijest. Nije to bila pizza kakvu danas poznajemo, više kao neka pogača. Tijesto sa začinima i uljem, no u suštini to je bila pizza, otkrio nam je zagrebački pizza majstor Robert Repac Brkić.

More stories

Pivovara Medvedgrad obilježila 30 godina inovacije, tradicije i finih lagera

22. ožujka 2024.

Spacesheep u Novalji na otoku Pagu: Stigla MarsOvca!

17. travnja 2024.

Paška skuta – supernamirnica čija je sezona upravo počela

7. veljače 2024.

– Sasvim sam slučajno završio kao picajol. Brat me uvukao u ovaj svijet, on je radio u kuhinji. Ja sam bio dostavljač i maštao o tome kako bih i ja želio raditi pizze.
Iskreno, na početku sam u cijelu priču ušao zbog dobre plaće. No, vrlo brzo sam razvio ljubav prema ovome i danas ne mogu zamisliti da radim nešto drugo. Moraš voljeti ono što radiš i onda ćeš uspjeti.

pizza-rez
Foto: Tea Rožman Svedrović

Najbolja pizza

Danas na pizzi možete naći baš sve. Ima ih od onih najjednostavnijih, pa sve do nakrcanih svime i svačime. No kakva je najbolja?

– Ovisi o tome gdje radiš pizzu i uvjetima kakve imaš. Prema tome odabireš sastojke. Ako su sastojci kvalitetni, nema potrebe nabacivati ih previše, jer se na kraju sve izgubi. Ne osjetiš ni tijesto, ni sir, ni rajčicu. Često ljudi imaju krivu percepciju. Dođu u pizzeriju i naruče pizzu kuće i još k tome naruče 3 dodatka. To je potpuni promašaj. Što jednostavnije to bolje.

Po pitanju idealne pizze Robert Repac Brkić napominje da ipak sve ovisi o ukusu svakog pojedinca.
– Margaritu recimo nikada ne naručujem, jer mi je okusno dosadna. No ona je mjerilo dobre pizze. Tu osjetite tri glavna sastojka. Tijesto, rajčicu i sir. Kad želite ocijeniti koja pizzerija valja, a koja ne, naručite margaritu. Danas, ako imaš dobro tijesto možeš sve kombinirati na pizzu. No mora biti izbalansirano.

pizza-1
Foto: Tea Rožman Svedrović

Napoletana ili romana?

– Napoletana i Romana, odnosno debelo i tanko tijesto. Svatko ima svojeg favorita. Moja je napoletana, jer je puno teže pripremiti debelo tijesto i teže je postići efekt leopard uzorka na tijestu, temperatura mora biti veća prilikom pečenja itd. Pizza se mora dadiljati. U Hrvatskoj imamo zaista vrhunske pizze. Proputovao sam puno i probao svakakve pizze i mogu reći da su naše u samom svjetskom vrhu.
Pizza se toliko proširila po svijetu, da više ne govorimo o njoj kao o talijanskome jelu.

– Pšenično bijelo glatko brašno mora biti kvalitetno kako bi se kasnije dalo lijepo rastegnuti. No, najbitnije je odležavanje tijesta. Ne možete ga pustiti da odleži samo dva sata jer to neće biti dobro. Minimalno 16 sati, zaključio je pizza majstor Robert Repac Brkić.

Dakle planirajte pizzu barem dan ranije, kako biste na vrijeme pripremili tijesto.
Dobar tek!

Naslovna fotografija: Fabizio Pullara/ Unsplash

Kontakt

Prethodni članak

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Evo koje su najpopularnije destinacije za Valentinovo
Vodič kroz Prag: Što posjetiti u češkoj prijestolnici?
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Gastro

Fišijada u Petrinji ponovno u ritmu ljeta, mirisa ribe i neraskidivih prijateljstava

9. srpnja 2025.0
Gastro

TOP 5 restorana Bilogorskog kraja u kojima se stvarno dobro jede

7. lipnja 2025.0
Gastro

Pidoća i debit se vole, za sve ljubitelje dobre hrane i pića

5. lipnja 2025.0
Load more
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Read also
Kultura

Tvrđava svetog Mihovila na Ugljanu: povijest okupana najljepšim vidicima

12. srpnja 2025.0
Sport

“Glas žena u sportu” na otoku Ugljanu oduševio sudionike

11. srpnja 2025.0
Kultura

Šibenik Dance Festival vraća se na gradske pozornice

10. srpnja 2025.0
Sport

Radionica Glas žena u sportu na otoku Ugljanu

10. srpnja 2025.0
Lifestyle

Što donosi najveći festival u Hrvatskoj?

10. srpnja 2025.0
Gastro

Fišijada u Petrinji ponovno u ritmu ljeta, mirisa ribe i neraskidivih prijateljstava

9. srpnja 2025.0
Load more
tvrdava-sv-mihovila-naslovna
Kultura

Tvrđava svetog Mihovila na Ugljanu: povijest okupana najljepšim vidicima

glas-zena-u-sportu
Sport

“Glas žena u sportu” na otoku Ugljanu oduševio sudionike

sibenik-dance-festival
Kultura

Šibenik Dance Festival vraća se na gradske pozornice

glas-zena
Sport

Radionica Glas žena u sportu na otoku Ugljanu

najveci-festival-u-hrvatskoj
Lifestyle

Što donosi najveći festival u Hrvatskoj?

fisiijada
Gastro

Fišijada u Petrinji ponovno u ritmu ljeta, mirisa ribe i neraskidivih prijateljstava

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum