Skip to content
  Srijeda 12 studenoga 2025
Najnovije
11. studenoga 2025.Split Underground obogaćuje adventsku ponudu i ove godine 11. studenoga 2025.Okusi Bjelovarsko-bilogorski kraj za Doživljaj više 11. studenoga 2025.Znate li zašto Martinje slavimo baš 11. studenog? 10. studenoga 2025.Aktivni otoci: Silba, otok bez automobila na kojem cvatu outdoor aktivnosti 10. studenoga 2025.Najbolji majstori čvaraka i chef koji čuva tajne bilogorskih okusa 8. studenoga 2025.Aktivni otoci: Krk, savršena destinacija za outdoor aktivnosti tijekom cijele godine
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  I pizza ima svoj dan. Danas slavimo slasne trokutiće
Gastro

I pizza ima svoj dan. Danas slavimo slasne trokutiće

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—9. veljače 2024.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Jeste li znali da se godišnje u svijetu pojede više od 5 milijardi pizza? Tanko, debelo tijesto, sa sirom ili bez, sa šunkom, jajima, ananasom, janjetinom… Bezbroj je varijacija na temu i zapravo ju svrstavamo u nezdrava jela. Ipak, dobra je vijest da umak od rajčice (koji je sastavni dio svake pizze) sadrži likopen, jedan od najsnažniji antioksidansa.

View this post on Instagram

A post shared by Once Upon A Fork (@once_upon_a_fork)

Kraljica brze hrane

Pizza ima zaista dugu povijest i svakako zaslužuje svoj dan. Raširila se po cijelome svijetu.

– Pizza kakvu danas poznajemo nastala u 10. stoljeću u Napulju, no njezini korijeni sežu još dalje u povijest. Nije to bila pizza kakvu danas poznajemo, više kao neka pogača. Tijesto sa začinima i uljem, no u suštini to je bila pizza, otkrio nam je zagrebački pizza majstor Robert Repac Brkić.

Više članaka

Stiže RIJEKA UNDERGROUND, festival vina, delicija i zabave

3. lipnja 2024.

Morska šparoga – kraljevska delicija kraljevskoga Nina

22. travnja 2024.

Ninska šokolijada u kraljevskom gradu, fešta koja se ne propušta

17. srpnja 2025.

– Sasvim sam slučajno završio kao picajol. Brat me uvukao u ovaj svijet, on je radio u kuhinji. Ja sam bio dostavljač i maštao o tome kako bih i ja želio raditi pizze.
Iskreno, na početku sam u cijelu priču ušao zbog dobre plaće. No, vrlo brzo sam razvio ljubav prema ovome i danas ne mogu zamisliti da radim nešto drugo. Moraš voljeti ono što radiš i onda ćeš uspjeti.

pizza-rez
Foto: Tea Rožman Svedrović

Najbolja pizza

Danas na pizzi možete naći baš sve. Ima ih od onih najjednostavnijih, pa sve do nakrcanih svime i svačime. No kakva je najbolja?

– Ovisi o tome gdje radiš pizzu i uvjetima kakve imaš. Prema tome odabireš sastojke. Ako su sastojci kvalitetni, nema potrebe nabacivati ih previše, jer se na kraju sve izgubi. Ne osjetiš ni tijesto, ni sir, ni rajčicu. Često ljudi imaju krivu percepciju. Dođu u pizzeriju i naruče pizzu kuće i još k tome naruče 3 dodatka. To je potpuni promašaj. Što jednostavnije to bolje.

Po pitanju idealne pizze Robert Repac Brkić napominje da ipak sve ovisi o ukusu svakog pojedinca.
– Margaritu recimo nikada ne naručujem, jer mi je okusno dosadna. No ona je mjerilo dobre pizze. Tu osjetite tri glavna sastojka. Tijesto, rajčicu i sir. Kad želite ocijeniti koja pizzerija valja, a koja ne, naručite margaritu. Danas, ako imaš dobro tijesto možeš sve kombinirati na pizzu. No mora biti izbalansirano.

pizza-1
Foto: Tea Rožman Svedrović

Napoletana ili romana?

– Napoletana i Romana, odnosno debelo i tanko tijesto. Svatko ima svojeg favorita. Moja je napoletana, jer je puno teže pripremiti debelo tijesto i teže je postići efekt leopard uzorka na tijestu, temperatura mora biti veća prilikom pečenja itd. Pizza se mora dadiljati. U Hrvatskoj imamo zaista vrhunske pizze. Proputovao sam puno i probao svakakve pizze i mogu reći da su naše u samom svjetskom vrhu.
Pizza se toliko proširila po svijetu, da više ne govorimo o njoj kao o talijanskome jelu.

– Pšenično bijelo glatko brašno mora biti kvalitetno kako bi se kasnije dalo lijepo rastegnuti. No, najbitnije je odležavanje tijesta. Ne možete ga pustiti da odleži samo dva sata jer to neće biti dobro. Minimalno 16 sati, zaključio je pizza majstor Robert Repac Brkić.

Dakle planirajte pizzu barem dan ranije, kako biste na vrijeme pripremili tijesto.
Dobar tek!

Naslovna fotografija: Fabizio Pullara/ Unsplash

Kontakt

Prethodni članak

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Evo koje su najpopularnije destinacije za Valentinovo
Vodič kroz Prag: Što posjetiti u češkoj prijestolnici?
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Okusi Bjelovarsko-bilogorski kraj za Doživljaj više

11. studenoga 2025.0
Gastro

Najbolji majstori čvaraka i chef koji čuva tajne bilogorskih okusa

10. studenoga 2025.0
Gastro

Delicious Zagreb: Nova platforma otkriva najbolju gastronomsku ponudu

30. listopada 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Lifestyle

Split Underground obogaćuje adventsku ponudu i ove godine

11. studenoga 2025.0
Gastro

Okusi Bjelovarsko-bilogorski kraj za Doživljaj više

11. studenoga 2025.0
Aktualnosti

Znate li zašto Martinje slavimo baš 11. studenog?

11. studenoga 2025.0
Outdoor

Aktivni otoci: Silba, otok bez automobila na kojem cvatu outdoor aktivnosti

10. studenoga 2025.0
Gastro

Najbolji majstori čvaraka i chef koji čuva tajne bilogorskih okusa

10. studenoga 2025.0
Biciklizam

Aktivni otoci: Krk, savršena destinacija za outdoor aktivnosti tijekom cijele godine

8. studenoga 2025.0
Učitaj više
split-underground
Lifestyle

Split Underground obogaćuje adventsku ponudu i ove godine

dani-okusa-bbz
Gastro

Okusi Bjelovarsko-bilogorski kraj za Doživljaj više

martinje
Aktualnosti

Znate li zašto Martinje slavimo baš 11. studenog?

silba
Outdoor

Aktivni otoci: Silba, otok bez automobila na kojem cvatu outdoor aktivnosti

gospodarski-sajam
Gastro

Najbolji majstori čvaraka i chef koji čuva tajne bilogorskih okusa

krk-outdoor
Biciklizam

Aktivni otoci: Krk, savršena destinacija za outdoor aktivnosti tijekom cijele godine

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum