Skip to content
  Subota 19 srpnja 2025
Najnovije
19. srpnja 2025.Life On Mars 2: savršena staza za aktivce koja spaja planinarenje, predivne vidike i kupanje u skrivenim uvalama 19. srpnja 2025.Ana Vrsaljko s prijateljicom pokrenula međunarodni košarkaški kamp za djevojčice na Ugljanu 19. srpnja 2025.Hrvatske vaterpolistice osvojile 13. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Singapuru 17. srpnja 2025.Ninska šokolijada u kraljevskom gradu, fešta koja se ne propušta 17. srpnja 2025.Stiže nova planinarska poučna staza u Pećinskom parku Grabovača 17. srpnja 2025.Povijesna pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Singapuru, hrvatske vaterpolistice svladale Južnu Afriku
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  I pizza ima svoj dan. Danas slavimo slasne trokutiće
Gastro

I pizza ima svoj dan. Danas slavimo slasne trokutiće

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—9. veljače 2024.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Jeste li znali da se godišnje u svijetu pojede više od 5 milijardi pizza? Tanko, debelo tijesto, sa sirom ili bez, sa šunkom, jajima, ananasom, janjetinom… Bezbroj je varijacija na temu i zapravo ju svrstavamo u nezdrava jela. Ipak, dobra je vijest da umak od rajčice (koji je sastavni dio svake pizze) sadrži likopen, jedan od najsnažniji antioksidansa.

View this post on Instagram

A post shared by Once Upon A Fork (@once_upon_a_fork)

Kraljica brze hrane

Pizza ima zaista dugu povijest i svakako zaslužuje svoj dan. Raširila se po cijelome svijetu.

– Pizza kakvu danas poznajemo nastala u 10. stoljeću u Napulju, no njezini korijeni sežu još dalje u povijest. Nije to bila pizza kakvu danas poznajemo, više kao neka pogača. Tijesto sa začinima i uljem, no u suštini to je bila pizza, otkrio nam je zagrebački pizza majstor Robert Repac Brkić.

More stories

Kulinarska zvijezda Ana Roš oduševila goste porečkog restorana Spinnaker

31. listopada 2023.

Paška skuta – supernamirnica čija je sezona upravo počela

7. veljače 2024.

U Buševcu nastaju najukusniji turopoljski štrukli: Ivana Belošević ima recept!

11. kolovoza 2024.

– Sasvim sam slučajno završio kao picajol. Brat me uvukao u ovaj svijet, on je radio u kuhinji. Ja sam bio dostavljač i maštao o tome kako bih i ja želio raditi pizze.
Iskreno, na početku sam u cijelu priču ušao zbog dobre plaće. No, vrlo brzo sam razvio ljubav prema ovome i danas ne mogu zamisliti da radim nešto drugo. Moraš voljeti ono što radiš i onda ćeš uspjeti.

pizza-rez
Foto: Tea Rožman Svedrović

Najbolja pizza

Danas na pizzi možete naći baš sve. Ima ih od onih najjednostavnijih, pa sve do nakrcanih svime i svačime. No kakva je najbolja?

– Ovisi o tome gdje radiš pizzu i uvjetima kakve imaš. Prema tome odabireš sastojke. Ako su sastojci kvalitetni, nema potrebe nabacivati ih previše, jer se na kraju sve izgubi. Ne osjetiš ni tijesto, ni sir, ni rajčicu. Često ljudi imaju krivu percepciju. Dođu u pizzeriju i naruče pizzu kuće i još k tome naruče 3 dodatka. To je potpuni promašaj. Što jednostavnije to bolje.

Po pitanju idealne pizze Robert Repac Brkić napominje da ipak sve ovisi o ukusu svakog pojedinca.
– Margaritu recimo nikada ne naručujem, jer mi je okusno dosadna. No ona je mjerilo dobre pizze. Tu osjetite tri glavna sastojka. Tijesto, rajčicu i sir. Kad želite ocijeniti koja pizzerija valja, a koja ne, naručite margaritu. Danas, ako imaš dobro tijesto možeš sve kombinirati na pizzu. No mora biti izbalansirano.

pizza-1
Foto: Tea Rožman Svedrović

Napoletana ili romana?

– Napoletana i Romana, odnosno debelo i tanko tijesto. Svatko ima svojeg favorita. Moja je napoletana, jer je puno teže pripremiti debelo tijesto i teže je postići efekt leopard uzorka na tijestu, temperatura mora biti veća prilikom pečenja itd. Pizza se mora dadiljati. U Hrvatskoj imamo zaista vrhunske pizze. Proputovao sam puno i probao svakakve pizze i mogu reći da su naše u samom svjetskom vrhu.
Pizza se toliko proširila po svijetu, da više ne govorimo o njoj kao o talijanskome jelu.

– Pšenično bijelo glatko brašno mora biti kvalitetno kako bi se kasnije dalo lijepo rastegnuti. No, najbitnije je odležavanje tijesta. Ne možete ga pustiti da odleži samo dva sata jer to neće biti dobro. Minimalno 16 sati, zaključio je pizza majstor Robert Repac Brkić.

Dakle planirajte pizzu barem dan ranije, kako biste na vrijeme pripremili tijesto.
Dobar tek!

Naslovna fotografija: Fabizio Pullara/ Unsplash

Kontakt

Prethodni članak

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Evo koje su najpopularnije destinacije za Valentinovo
Vodič kroz Prag: Što posjetiti u češkoj prijestolnici?
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Gastro

Ninska šokolijada u kraljevskom gradu, fešta koja se ne propušta

17. srpnja 2025.0
Gastro

Fišijada u Petrinji ponovno u ritmu ljeta, mirisa ribe i neraskidivih prijateljstava

9. srpnja 2025.0
Gastro

TOP 5 restorana Bilogorskog kraja u kojima se stvarno dobro jede

7. lipnja 2025.0
Load more
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Read also
Planinarenje

Life On Mars 2: savršena staza za aktivce koja spaja planinarenje, predivne vidike i kupanje u skrivenim uvalama

19. srpnja 2025.0
Intervju

Ana Vrsaljko s prijateljicom pokrenula međunarodni košarkaški kamp za djevojčice na Ugljanu

19. srpnja 2025.0
Sport

Hrvatske vaterpolistice osvojile 13. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Singapuru

19. srpnja 2025.0
Gastro

Ninska šokolijada u kraljevskom gradu, fešta koja se ne propušta

17. srpnja 2025.0
Planinarenje

Stiže nova planinarska poučna staza u Pećinskom parku Grabovača

17. srpnja 2025.0
Sport

Povijesna pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Singapuru, hrvatske vaterpolistice svladale Južnu Afriku

17. srpnja 2025.0
Load more
life-on-mars-2
Planinarenje

Life On Mars 2: savršena staza za aktivce koja spaja planinarenje, predivne vidike i kupanje u skrivenim uvalama

ana-vrsaljko
Intervju

Ana Vrsaljko s prijateljicom pokrenula međunarodni košarkaški kamp za djevojčice na Ugljanu

vaterpolistice-13-svjetskom-prvenstvu
Sport

Hrvatske vaterpolistice osvojile 13. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Singapuru

sokolijada
Gastro

Ninska šokolijada u kraljevskom gradu, fešta koja se ne propušta

planinarska-poucna-staza-grabovaca
Planinarenje

Stiže nova planinarska poučna staza u Pećinskom parku Grabovača

hrvatske-vaterpolistice
Sport

Povijesna pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Singapuru, hrvatske vaterpolistice svladale Južnu Afriku

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum