Skip to content
  Nedjelja 1 lipnja 2025
Najnovije
1. lipnja 2025.Anita Šikić: “Neopisivo je kad naši rukometaši proizvedu emociju kakvu smo imali u Areni” 29. svibnja 2025.Otkrivamo napopularnije destinacije ovoga ljeta: Dubrovnik među TOP 10 29. svibnja 2025.Junior Ranger grupa startala u Nacionalnom parku “Krka” 27. svibnja 2025.Outdoor destinacija po mjeri svakoga: Od romantičnih šetnica do lude vožnje quadovima po Bilogori 27. svibnja 2025.Svjetski dan sporta u Novalji uz Sportske igre 26. svibnja 2025.Dan u srcu Like: Zeleni sajam i veslačka regata
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Golabki – sarma na poljski način najbolja u zimskim mjesecima
GastroRecepti

Golabki – sarma na poljski način najbolja u zimskim mjesecima

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—26. studenoga 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Golabki su jedno od najpopularnijih tradicionalnih jela Poljske. Posebno zimi, naći ćete ga na gotovo svim stolovima Poljaka, a radi se o mješavini mesa i začina umotanih u slatki kupus. Zapravo, jelo vrlo slično našoj sarmi. Od mljevenog mesa (govedina ili svinjetina), pancete, luka, češnjaka, riže i začina napravi se smjesa koja se omota u kupus. Peće se u pećnici oko sat vremena i pred kraj dodatno prelije umakom od rajčice.

Golabki
Golabki
Sastojci:

1 glavica bijelog svježeg kupusa

300 g mljevene junetine

300 g mljevene svinjetine

1 šalica kuhane riže

1 jaje

5 komada šampinjona, nasjeckanih

3 češnja češnjaka

3 jušne žlice sitno nasjeckane pancete

1 veliki luk

1-2 čajne žličica soli

Više članaka

Festival jagoda u Selcu: Slatki vikend uz more

10. svibnja 2025.

Antonja 2024. donosi najbolje supe, vina i ulja Rovinjštine

16. siječnja 2024.

Krem juha od sezonskog povrća

7. studenoga 2023.

1-2 čajne žličica papra

1 čajna žličica paprike u prahu

1 konzerva umaka od rajčice

1 čajna žličica maslaca

Priprema:

Kupus kuhajte u posoljenoj vodi desetak minuta. Nakon što se malo ohladi odvojite listove i odstranite tvrde dijelove.

Skuhajte rižu u slanoj vodi.

Za to vrijeme nasjeckajte luk, češnjak i pancetu, te ih pirjajte 3-4 minute. Dodajte im šampinjone te miješajte na vatri dodatnih 5-6 minuta. Ostavite da se ohladi. 

U jednu zdjelu stavite meso pirjani luk, češnjak, pancetu i šampinjone, sol, papar, papriku u prahu, rižu i jaje. Sve dobro izmiješajte i ostavite da odstoji oko pola sata u hladnjaku.

Ocijedite glavicu kupusa i pripremite listove, a tvrđe dijelove možete nasjeckati i staviti ih na dno vatrostalne posude u kojoj ćete peći golabke.

Na svaki kuhani list stavite jednu jušnu žličicu mesnog nadjeva i omotajte ga. Pazite da bude čvrsto omotano jer bi se u protivnom mogao odmotati prilikom kuhanja. 

Složiti golabke u vatrostalnu posudu i na kraju još malo dodati soli i papra. Zagrijati pećnicu i peći golabke 60 minuta.

Za to vrijeme pripremite umak od rajčice kojemu dodate malo soli i šećera.

Nakon sat vremena izvadite golabke iz pećnice, prelijte umakom i vratite da se peče još pola sata.

Kontakt

Prethodni članak

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Kenija – hakuna matata u biseru istočne Afrike očaravajućih razlika
Jedina zemlja na svijetu koja nema pravokutnu zastavu
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Festival jagoda u Selcu: Slatki vikend uz more

10. svibnja 2025.0
Gastro

Torta de Mandole pravi je gastronomski biser Vodnjana

29. travnja 2025.0
Gastro

MarsOvca 2025. je lansirana u svemir: Gastrospektakl izvan okvira

13. travnja 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Intervju

Anita Šikić: “Neopisivo je kad naši rukometaši proizvedu emociju kakvu smo imali u Areni”

1. lipnja 2025.0
Putovanja

Otkrivamo napopularnije destinacije ovoga ljeta: Dubrovnik među TOP 10

29. svibnja 2025.0
Ekologija

Junior Ranger grupa startala u Nacionalnom parku “Krka”

29. svibnja 2025.0
Hrvatska

Outdoor destinacija po mjeri svakoga: Od romantičnih šetnica do lude vožnje quadovima po Bilogori

27. svibnja 2025.0
Lifestyle

Svjetski dan sporta u Novalji uz Sportske igre

27. svibnja 2025.0
Lifestyle

Dan u srcu Like: Zeleni sajam i veslačka regata

26. svibnja 2025.0
Učitaj više
anita-sikic
Intervju
Anita Šikić: “Neopisivo je kad naši rukometaši proizvedu emociju kakvu smo imali u Areni”
najpopularnije-destinacije
Putovanja
Otkrivamo napopularnije destinacije ovoga ljeta: Dubrovnik među TOP 10
krka-junior-ranger
Ekologija
Junior Ranger grupa startala u Nacionalnom parku “Krka”
outdoor-bilogora
Hrvatska
Outdoor destinacija po mjeri svakoga: Od romantičnih šetnica do lude vožnje quadovima po Bilogori
svjetski-dan-sporta
Lifestyle
Svjetski dan sporta u Novalji uz Sportske igre
    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum