Babka ziemniaczana je tradicionalan slani kolač od naribanog krumpira i slanine ili kobasice. Začinjena smjesa se prži na tavi ili u pećnici dok ne porumeni. Kao i mnoga poljska jela i babka je temeljena na krumpiru te se poslužuje s vrhnjem.
U nastavku vam donosimo recept za savršene babke.
Sastojci:
1 kg sirovog krumpira
200 g slanine
2 nasjeckana luka
1-2 žličice mješavine začinskog bilja
2 jaja
1/2 čajne žličice sol
1/2 žličice mljevenog papra
40 g oštrog brašna
200 g kiselog vrhnja
Priprema:
Ogulite i narežite krumpir na kockice.
Usitnite luk i slaninu narežite na kockice. Pirjajte slaninu 3-4 minute, dodajte luk i zajedno pirjajte dok ne porumeni. Staviti na stranu. Usitnite začinsko bilje.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Kalup za kruh namastite maslacem ili obložite papirom za pečenje.
Pomiješajte naribani krumpir, slaninu, luk, sol, papar i brašno. Miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu, te potom dodajte jaja i začine.
Ulijte smjesu u kalup za kruh.
Pecite oko 90 minuta, dok izvana ne porumeni, a sredina se osuši i stegne.
Poslužite toplo s vrhnjem.
Foto: Domagoj Sever