OPG Sakač nisu samo masline, maslinovo ulje i maslinarstvo, već i priča o velikoj obitelji koja je svoj projekt zajedničkim snagama dogurala do samog svjetskog vrha. Lucija je jedna od članova brojne obitelji Sakač. Nakon majčine smrti preuzela je OPG čije je sjedište u selu Buroli pokraj Buja.
– Kako se otac bavi građevinom, posao ga je odveo u Istru. Roditelji su tu kupili jedan mali maslinik, a potom i teren za gradnju kuće. Svidio nam se rad u tom malom masliniku i maslinovo ulje koje nam je davao, ističe Lucija Sakač.
– Prije nekih 15 godina u novinama sam pročitala članak kako ima državnog šumskog poljoprivrednog zemljišta podobnog za sadnju dugotrajnih nasada, ali nema interesa za to. Mi smo razmišljali i raspravljali te odlučili da bismo se mogli baviti maslinarstvom te smo krenuli u postupak nabave zemljišta. Ukratko, sklopili smo ugovor s državom o osnivanju služnosti radi podizanja dugogodišnjeg nasada na 50 godina. Također smo kupili i još državnog poljoprivrednog zemljišta na natječajima, a dio zakupili.To je zemljište bilo potrebno raskrčiti, posaditi masline pa smo to i napravili. Nismo posadili sve odjednom, već dio po dio. Bio je to pravi obiteljski projekt, svi smo radili u našim maslinicima.
Berba maslina je vrijeme kada se okuplja cijela obitelj
Danas uzgajamo 5000 stabala maslina na 27 hektara maslinika, starosti od 1 do 13 godina. Sve poslove oko maslina obavljamo sami, jedino u vrijeme berbe moramo angažirati berače kako bismo sve masline pobrali u optimalnom roku. Berba maslina je vrijeme kad se okuplja cijela obitelj, vrijeme kad se konkretno vidi što smo i kako radili cijelu godinu. Berba se odvija tako da se kroz dan bere, a navečer vozimo masline iz Buja u Vodnjan u uljaru Chiavalon na preradu. Masline su prerađene isti dan. Naše ulje potom dovozimo kući gdje se ulijeva u inox bačve koje su smještene u klimatiziranoj prostoriji kako bi se kontrolirala i održavala ujednačena temperatura za čuvanje.
Ekološki uzgoj
2018. godine odlučili smo se baviti ekološkim uzgojem maslina, tri godine smo bili u prijelaznom razdoblju te smo 2021. dobili ekološki certifikat. Uzgajati masline na ekološki način znači da korov uklanjamo mehanički jer nije dopuštena primjena herbicida, također nisu dopušteni pesticidi pa se protiv štetnika kao što su maslinov moljac, maslinova muha i svrdlaš borimo sredstvima koja su dopuštena u ekološkom maslinarstvu. A nije dopuštena ni upotreba umjetnog gnojiva. Potrebno je voditi dnevnik rada, evidencije o upotrebi sredstava koje se daje na uvid certifikacijskom tijelu na redovitoj godišnjoj kontroli.
Otkako smo počeli s ekološkim maslinarstvom, u masliniku su se pojavile ptice europske pčelarice koje su šarene poput papiga i svake godine u svibnju dolaze u maslinik.
Sestra Ana je nedavno diplomirala Agronomskom fakultetu u Zagrebu i postala magistra inženjerka ekološke poljoprivrede i turizma.
Masline osjećaju našu ljubav
– Volimo reći da masline vole našu sjenu. To znači da smo gotovo svakodnevno prisutni u masliniku, radimo oko maslina, promatramo što se s njima događa, reagiramo po potrebi. Vjerujemo da masline osjećaju našu ljubav i brigu oko njih te nam uzvraćaju zdravim i dobrim urodom. Također od 2021.g. naše ulje ima i oznaku ZOI Istra (Zaštićena oznaka izvornosti) – potvrdu da je ulje dobiveno od maslina koje se uzgajaju u Istri.
– Imamo sedam vrsta maslina: istarsku bjelicu, črnicu, porečku rosulju, leccino, pendolino, moraiolo i frantoio. Imamo četiri vrste monosortnih ulja: istarsku bjelicu, črnicu, pendolino, frantoio. Također imamo i blend ulja. Osobno mi je najdraže ulje frantoio, jer volim pikantna ulja, ističe Lucija.
– U vrijeme berbe sam objavila fotografije naših maslina na Facebooku u grupi “Women in olive oil” , koja okuplja žene u svijetu maslinova ulja iz cijelog svijeta. Tamo su me kolegice pitale koliki su polifenoli i savjetovale da dam ulje na analizu za polifenole. Raspitala sam se gdje je moguće to obaviti, poslala ulje na analizu i kad su stigli rezultati, pokazala sam ih kolegicama, rekle su da se prijavim na natjecanje Aristoleo award.
Aristoleo award
Poslala sam ulje na to natjecanje koje je posvećeno uljima koja su bogata polifenolima (high phenolic olive oil). Na Aristoleo awards smo dobili zlato jer nam je ulje imalo količinu polifenola od 868 mg/kg. Stoga naše ulje može nositi zdravstvenu tvrdnju („health claim“). Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) izdala je znanstveno mišljenje temeljem kojeg je odobrena zdravstvena tvrdnja „polifenoli maslinovog ulja doprinose zaštiti lipida u krvi od oksidativnog stresa“ (Uredba Europske komisije br. 432/2012 od 16. svibnja 2012. Tako se sva maslinova ulja koja imaju više od 250mg/kg polifenola mogu označiti zdravstvenom tvrdnjom.
– Ohrabreni tim rezultatom odlučili smo poslati na još nekoliko natjecanja u inozemstvo. Poslali smo ulje na natjecanje na Amsterdam international olive oil competition, Scandinavian international olive oil competition u Oslu, European international olive oil competition u Ženevi, Afro-asian international olive oil competition u Ryjadhu i United states international olive oil competition u Miamiju. Na svim tim natjecanjima smo dobili zlato, s time da u Ženevi, Ryjadhu i Miamiju smo dobili zlato s oznakom best in class. Znali smo da nam je ulje dobro, ali da će nam šest različitih žirija ocijeniti ulje zlatom, to nismo očekivali. Veoma smo ponosni što je naš rad prepoznat i nagrađen. A još nas više raduje kad vidimo da se ljudi rado vraćaju kod nas po ulje.
Planovi za budućnost
Želimo stjecati još znanja o maslinama i primijeniti isto u masliniku. Zasaditi još maslina, stjecati nove spoznaje o maslinovom ulju i njegovoj dobrobiti za ljudski organizam, a možda osvojiti i još koju medalju. Nadamo se već u rujnu, kada će naš OPG Sakač izlagati na Gastvrij Rotterdam, na kojeg smo pozvani jer smo dobili zlato na Amsterdam international olive oil competition, zaključila je Lucija Sakač.
Fotografije: Lucija Sakač, OPG Sakač