MarsOvca je gastro manifestacija koja obara s nogu. Doslovno! Jedinstven hedonistički doživljaj okusa, drugačiji od svega do sad viđenog, osmišljen kako bi se odala počast paškoj ovci, simbolu otočne tradicije i gastronomije. Prožimanjem spektakularnih mirisa i okusa u autentičnom ambijentu, oživljava stare i zaboravljene okuse ovoga kraja. MarsOvca će se održati se na plaži Jadra u Staroj Novalji na otoku Pagu 12. travnja od 17 sati.

Na jedinstvenoj lokaciji uz zalazak sunca i igru plamena otvorene vatre, pričat će se priča o MarsOvci. Vrhunski ugostitelji pripremit će specijalitete od paške janjetine na vatrenom ognju, u spoju tradicije i suvremenog kulinarskog izričaja.

Na plaži Jadra, u gotovo marsovskoj stjenovitoj pustinji, uz bakljama osvijetljen prilaz i veliki centralni oganj, domaćini će pripremiti pravi otočni gastro performance. Uz zalazak sunca dotaknut će se vatrenim nitima sva čula i ponuditi ono najbolje što paška ovca nudi – kroz meso, iznutrice, sir, skutu, surotvu i duh lokalne priče.

Gastronomski spektakl na Marsovskoj lokaciji
Smještena u gotovo nestvarnom okruženju stjenovite pustinje, plaža Jadra u Staroj Novalji poslužit će kao kulisa za jedinstven gastro performance. Središnji oganj, bakljama osvijetljen prilaz i zalazak sunca stvorit će atmosferu koja će zaokupiti sva čula.
Paška ovca je simbol otoka Paga, otočna hraniteljica koja je kroz stoljeća iz oskudne vegetacije stvarala najpoznatiji sir na svijetu. MarsOvca je hommage ovoj posebnoj životinji i njezinoj ulozi u otočnoj gastronomiji.

Ono najbolje što paška ovca nudi domaćini će predstaviti kroz meso, iznutrice, sir, skutu i surotvu, donoseći na tanjur iskonsku priču ovog jedinstvenog otočnog blaga.
Tako će se od hladnih predjela naći pašteta od paške janjetine i janjeći rillette, a od glavnih jela tu su trgana janjetina u piadini / paljenom kruhu, paniran mozak u janjećoj masti, janjeća srca pečena na vatri, janjeći ražnjići, sporo pečena janjeća rebra, „Carbonara“ s janjećom kovašicom te janjeće ćufte s domaćom salsom.
Otočni deserti baš kao i cijela gastro ponuda nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa će tako put do tanjura naći pita od suhih smokava, skute i meda, pečene jabuke s bademima i medom, suhe smokve karamelizirane na vatri s medom i prošekom, hrskavi karamelizirani bademi, rafioli punjeni suhim smokvama u prošeku (dio pripreme pred gostima), panna cotta od skute i lavande, te karamelizirana skuta s bademima i medom.

Udruga obrtnika Novalja – ceh ugostitelja, Turistička zajednica grada Novalje i Grad Novalja kao organizatori ovog događaja žele predstaviti autentičnu gastronomiju otoka Paga, koja i danas ostaje neprocjenjiva vrijednost lokalne kulture.
MarsOvca u restoranima: 12. travnja – 12. svibnja
MarsOvca nije samo jednodnevni događaj! U novaljskim restoranima će se od 12. travnja do 12. svibnja posluživati tradicionalna jela poput tripica, koprtle, utrobica s kapulon, janjetine na gradele, domaćih priloga od zelja i krumpira, skute, sira i surotve, pripremljenih na način kako su to nekada radili naši stari.
Spoj prirode, vatre i vrhunskih okusa u atmosferi kao nikada do sad. Jedva čekamo.
Vidimo se na MarsOvci!
Fotografije: Visit Novalja