Skip to content
  Nedjelja 18 svibnja 2025
Najnovije
17. svibnja 2025.Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek 17. svibnja 2025.Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina 16. svibnja 2025.Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj 16. svibnja 2025.Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata 16. svibnja 2025.Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja 15. svibnja 2025.Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Morska šparoga – kraljevska delicija kraljevskoga Nina
Gastro

Morska šparoga – kraljevska delicija kraljevskoga Nina

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—22. travnja 2024.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Morska šparoga (lat. Salicornia Europea), a zovu je još caklenjača i slanuša, rijetka je delicija otkrivena u najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu, koja uz cvijet soli i šokol, polako zauzima sam vrh gastro scene Nina. 

Morska šparoga raste u Ninskoj laguni na području Ninske solane, a ovdje je još zovu i rižina. Sezona joj je od travnja do lipnja, bere se ručno te je izuzetno bogata mineralima, vitaminom A, željezom i kalcijem. 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Solana Nin (@solana.nin)

S onom uobičajenom, divljom šparogom nema puno dodirnih točaka, osim što dijele ime i sličnoga su izgleda. Okusom je morska potpuno drugačija, a raste u muljevitim morskim obalama.

Više članaka

Antonja 2024. donosi najbolje supe, vina i ulja Rovinjštine

16. siječnja 2024.

Kako pripremiti ukusan quiche sa sunčanicama

29. rujna 2023.

Izabrana najbolja štrudla Hrvatske! Ovogodišnji Štrudlafest oduševio posjetitelje

8. rujna 2024.

Člankasta stabljika slankastog je okusa, prepuna vode i svojevrsna je zdrava alternativa soli. Može se jesti na salatu, svježa, prokuhana ili kao prilog raznim jelima. Priprema se na sve načine, a osim u prehrani koristi se i u medicini te kozmetici.

morska-šparoga-pizza
Pizza s morskim šparogama u Ninu / foto: Boris Kačan

Morska šparoga, nova kraljevska delicija Nina

Uz cvijet soli i šokol kao jedinstveni autohtoni proizvod najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada, morsku šparogu su tamošnji ugostitelji prošle godine prvi put pripremali zahvaljujući inicijativi dr. sc. Marije Dejanović, direktorice Turističke zajednice Grada Nina.

šokol-i-morska-šparoga
Šokol i morska šparoga, božanstvo okusa koje možete doživjeti u Ninu / foto: Boris Kačan

– Projekt gastronomskog brendiranja Nina pokrenut je 2022. godine. Održane su tada edukativne radionice ninskih ugostitelja, a postignut je i dogovor sa Solanom Nin da se morska šparoga nesmetano bere unutar polja soli i distribuira prema lokalnim ugostiteljima. Vanjski suradnik na projektu bila je tvrtka Abisal Rijeka i Klub Gastronaut koji je svojim znanjem i iskustvom pomogla Turističkoj zajednici grada Nina pokretanje projekta i edukativne radionice s ugostiteljima.

– Uz morske tajanstvene delicije nastojat će se ispričati jedinstvena povijest, kultura, tradicija i običaji ninskoga kraja. Morska šparoga je pravi izazov i novitet u dalmatinskoj pa i hrvatskoj gastronomskoj ponudi, a ugostitelji planiraju tradicionalnu kulinarsku baštinu obogatiti modernim gastronomskim trendovima, ističe Marija Dejanović.

Edukativne radionice

Ove godine projekt se nastavio kroz edukativni sastanak na kojem su sudjelovali ugostitelji s područja Grada Nina iz Restorana Tomislav Nin, Konobe Branimir Nin, Konobe Bepo unutar Zaton Holiday Resorta, Restorana Marinero Zaton i Restorana Il Capo-Zaton. Vanjski suradnik na projektu je tvrtka Excellence iz Zadra. Budući da je za samo brendiranje izuzetno bitna sinergija između ugostitelja i gradske turističke zajednice, na sastanku su doneseni zaključci u kojem smjeru treba dalje ići, na koji način gastronomiju kraljevskoga Nina valja isticati i predstaviti javnosti. Gastronomija u turizmu ima velik značaj, pa se razvoj jednog i drugog isprepliću, dodatni je zaključak svih dionika projekta.

Budući da se morska šparoga pojavila na gastronomskoj sceni Hrvatske to će svakako biti još jedan razlog zbog kojeg će mnogi turisti odabrati upravno područje grada Nina kao razlog svog dolaska posebno u predsezoni kada je morsku šparogu moguće ubrati i s njom pripremati jedinstvena jela.

Bez ikakve je sumnje da će gurmani prepoznati jedinstvenu ponudu i autohtonu vrijednost namirnica koju nudi kraljevski grad Nin te i ove godine uživati u pripremljenim delicijama u ponudi ugostiteljskih objekata u priobalnim mjestima Ninu i Zatonu.

Fotografije: Boris Kačan i TZ NIN

Kontakt

Prethodni članak

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Kaubojska odredišta za ljubitelje country glazbe
Prepoznajete li odredišta iz popularne mračne TV serije?
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Festival jagoda u Selcu: Slatki vikend uz more

10. svibnja 2025.0
Gastro

Torta de Mandole pravi je gastronomski biser Vodnjana

29. travnja 2025.0
Gastro

MarsOvca 2025. je lansirana u svemir: Gastrospektakl izvan okvira

13. travnja 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Životinje

Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek

17. svibnja 2025.0
Sport

Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina

17. svibnja 2025.0
Hrvatska

Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj

16. svibnja 2025.0
Intervju

Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata

16. svibnja 2025.0
Sport

Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja

16. svibnja 2025.0
Aktualnosti

Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku

15. svibnja 2025.0
Učitaj više
izlozba
Životinje
Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek
marino-bloudek
Sport
Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina
sajam-kreativnosti
Hrvatska
Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj
nikola-miljenic
Intervju
Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata
protiv-nasilja
Sport
Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja
    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum