Skip to content
  Nedjelja 19 listopada 2025
Najnovije
18. listopada 2025.Nacionalni park Paklenica slavi 76. rođendan, u nedjelju besplatan ulaz 18. listopada 2025.Team building za savršen doživljaj u srcu Banovine: Adrenalinska staza Vražji skok 16. listopada 2025.Ivona Makar: Put od vrhunske hokejašice, do cijenjene međunarodne sutkinje 16. listopada 2025.Ugrožena vrsta uz ZOO-u Grada Zagreba: Na svijet došla dva plava varana 16. listopada 2025.Karlo Kodrić uz podršku HOO-a do Olimpijskih igara u Los Angelesu 16. listopada 2025.Perušić: Odmor u zlatnim bojama jeseni
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Morska šparoga – kraljevska delicija kraljevskoga Nina
Gastro

Morska šparoga – kraljevska delicija kraljevskoga Nina

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—22. travnja 2024.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Morska šparoga (lat. Salicornia Europea), a zovu je još caklenjača i slanuša, rijetka je delicija otkrivena u najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu, koja uz cvijet soli i šokol, polako zauzima sam vrh gastro scene Nina. 

Morska šparoga raste u Ninskoj laguni na području Ninske solane, a ovdje je još zovu i rižina. Sezona joj je od travnja do lipnja, bere se ručno te je izuzetno bogata mineralima, vitaminom A, željezom i kalcijem. 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Solana Nin (@solana.nin)

S onom uobičajenom, divljom šparogom nema puno dodirnih točaka, osim što dijele ime i sličnoga su izgleda. Okusom je morska potpuno drugačija, a raste u muljevitim morskim obalama.

Više članaka

Imamo recept za savršenu jesensku juhu od vrganja, a dobili smo ga od ljudi čija će vas priča ohrabriti da pokrenete vlastiti posao

21. listopada 2024.

Fišijada u Petrinji ponovno u ritmu ljeta, mirisa ribe i neraskidivih prijateljstava

9. srpnja 2025.

ZAGREB UNDERGROUND od petka pretvara tunel Grič u najveću podzemnu vinariju

9. travnja 2024.

Člankasta stabljika slankastog je okusa, prepuna vode i svojevrsna je zdrava alternativa soli. Može se jesti na salatu, svježa, prokuhana ili kao prilog raznim jelima. Priprema se na sve načine, a osim u prehrani koristi se i u medicini te kozmetici.

morska-šparoga-pizza
Pizza s morskim šparogama u Ninu / foto: Boris Kačan

Morska šparoga, nova kraljevska delicija Nina

Uz cvijet soli i šokol kao jedinstveni autohtoni proizvod najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada, morsku šparogu su tamošnji ugostitelji prošle godine prvi put pripremali zahvaljujući inicijativi dr. sc. Marije Dejanović, direktorice Turističke zajednice Grada Nina.

šokol-i-morska-šparoga
Šokol i morska šparoga, božanstvo okusa koje možete doživjeti u Ninu / foto: Boris Kačan

– Projekt gastronomskog brendiranja Nina pokrenut je 2022. godine. Održane su tada edukativne radionice ninskih ugostitelja, a postignut je i dogovor sa Solanom Nin da se morska šparoga nesmetano bere unutar polja soli i distribuira prema lokalnim ugostiteljima. Vanjski suradnik na projektu bila je tvrtka Abisal Rijeka i Klub Gastronaut koji je svojim znanjem i iskustvom pomogla Turističkoj zajednici grada Nina pokretanje projekta i edukativne radionice s ugostiteljima.

– Uz morske tajanstvene delicije nastojat će se ispričati jedinstvena povijest, kultura, tradicija i običaji ninskoga kraja. Morska šparoga je pravi izazov i novitet u dalmatinskoj pa i hrvatskoj gastronomskoj ponudi, a ugostitelji planiraju tradicionalnu kulinarsku baštinu obogatiti modernim gastronomskim trendovima, ističe Marija Dejanović.

Edukativne radionice

Ove godine projekt se nastavio kroz edukativni sastanak na kojem su sudjelovali ugostitelji s područja Grada Nina iz Restorana Tomislav Nin, Konobe Branimir Nin, Konobe Bepo unutar Zaton Holiday Resorta, Restorana Marinero Zaton i Restorana Il Capo-Zaton. Vanjski suradnik na projektu je tvrtka Excellence iz Zadra. Budući da je za samo brendiranje izuzetno bitna sinergija između ugostitelja i gradske turističke zajednice, na sastanku su doneseni zaključci u kojem smjeru treba dalje ići, na koji način gastronomiju kraljevskoga Nina valja isticati i predstaviti javnosti. Gastronomija u turizmu ima velik značaj, pa se razvoj jednog i drugog isprepliću, dodatni je zaključak svih dionika projekta.

Budući da se morska šparoga pojavila na gastronomskoj sceni Hrvatske to će svakako biti još jedan razlog zbog kojeg će mnogi turisti odabrati upravno područje grada Nina kao razlog svog dolaska posebno u predsezoni kada je morsku šparogu moguće ubrati i s njom pripremati jedinstvena jela.

Bez ikakve je sumnje da će gurmani prepoznati jedinstvenu ponudu i autohtonu vrijednost namirnica koju nudi kraljevski grad Nin te i ove godine uživati u pripremljenim delicijama u ponudi ugostiteljskih objekata u priobalnim mjestima Ninu i Zatonu.

Fotografije: Boris Kačan i TZ NIN

Kontakt

Prethodni članak

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Kaubojska odredišta za ljubitelje country glazbe
Prepoznajete li odredišta iz popularne mračne TV serije?
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Ispečena najduža štrudla na svijetu, Hrvatska oborila Guinnessov rekord

7. rujna 2025.0
Gastro

Štrudlafest ove godine sprema pravi spektakl! Imamo recept za najbolju štrudlu

1. rujna 2025.0
Gastro

Restorani u Novalji koji su nas osvojili lokalnom ponudom i cijenama

16. kolovoza 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Ekologija

Nacionalni park Paklenica slavi 76. rođendan, u nedjelju besplatan ulaz

18. listopada 2025.0
Outdoor

Team building za savršen doživljaj u srcu Banovine: Adrenalinska staza Vražji skok

18. listopada 2025.0
Intervju

Ivona Makar: Put od vrhunske hokejašice, do cijenjene međunarodne sutkinje

16. listopada 2025.0
Životinje

Ugrožena vrsta uz ZOO-u Grada Zagreba: Na svijet došla dva plava varana

16. listopada 2025.0
Sport

Karlo Kodrić uz podršku HOO-a do Olimpijskih igara u Los Angelesu

16. listopada 2025.0
Hrvatska

Perušić: Odmor u zlatnim bojama jeseni

16. listopada 2025.0
Učitaj više
nacionalni-park-paklenica
Ekologija

Nacionalni park Paklenica slavi 76. rođendan, u nedjelju besplatan ulaz

team-building
Outdoor

Team building za savršen doživljaj u srcu Banovine: Adrenalinska staza Vražji skok

ivona-makar
Intervju

Ivona Makar: Put od vrhunske hokejašice, do cijenjene međunarodne sutkinje

plavi-varan
Životinje

Ugrožena vrsta uz ZOO-u Grada Zagreba: Na svijet došla dva plava varana

hoo-hhs-kodric
Sport

Karlo Kodrić uz podršku HOO-a do Olimpijskih igara u Los Angelesu

perusic-jesen
Hrvatska

Perušić: Odmor u zlatnim bojama jeseni

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum