Čvarci od šarana veliki su gastro hit, ali za mnoge još uvijek nepoznanica. Kovač čarda u mjestu Suza u Baranji već 12 godina priprema riblju verziju čvaraka, a za recept je zaslužan vlasnik Arpad Šipec.
Priprema se tu još mnogo ribljih specijaliteta poput ribljeg paprikaša i perkelta zbog kojih gosti prelaze stotine kilometara kako bi jeli baš ovdje, ali nama su za oko, nos i jezik zapeli baš najbolji čvarci.
![kovač-čarda-čvarci](https://skitnice.hr/wp-content/uploads/2023/06/Cvarci-od-sarana-812x1024.jpg)
Čvarci se obično povezuju sa svinjetinom, no u ovo slučaju riblji specijalitet iz Baranje nova je dimenzija svih ljubitelja čvaraka u bilo kojoj verziji. Najbolje to potvrđuju gosti koji odavde odlaze zadovoljni i uvijek se iznova vraćaju. O kvaliteti najbolje govori podatak da je vikendom bez prethodne najave nemoguće dobiti stol, sve je puno.
Idejni začetnik čvaraka od šarana je vlasnik i glavni kuhar restorana Kovač čarda Arpad Šipec, koji je prije 12 godina s prijateljem i osnivačem restorana Slavonska kuća u Osijeku osmislio novo jelo.
– Geza Gudlin i ja bili smo jako dobri prijatelji. On je radio kobasice i pljeskavice od ribe, a nas dvojica smo uvijek nešto filozofirali. Jednom prilikom ovdje smo se skupili i rekli idemo napraviti nešto ludo, nešto specijalno. Tako su nastali čvarci.
– Gosti su jako dobro prihvatili ovo jelo, ali i ostala poput fiš paprikaša, perkelta, pržene, pečene i pohane ribe. Sve se ovdje radi po mom receptu, ja sam odgovoran za sva jela, objašnjava Arpad Šipec.
![arpad-šipec-čvarci-od-šarana](https://skitnice.hr/wp-content/uploads/2023/06/arpad-cvarci-od-sarana-657x1024.jpg)
Nakon rata morao sam otkupiti svoj restoran!
1991. godine Arpad Šipec otvorio je svoj restoran u mjestu Suza u Baranji. Radio je mjesec i pol dana, a onda je zbog rata morao otići.
– Radio sam godinama kao konobar u Mađarskoj i Njemačkoj. Na kraju sam Mohaču otvorio svoj restoran. No 1998. godine vratio sam se u Baranju te je trebalo riješiti pitanje restorana. Naime, Srbin koji je uselio nakon mog odlaska i dalje je bio tu, vodio restoran. Godinama je tako bilo, no došao je trenutak mog povratka u Baranju i morao je izaći iz restorana. Ipak, na kraju sam morao otkupiti svoje. Dao sam mu Renault 9-ku i namještaj koji sam imao i otišao je iz restorana, kaže Arpad Šipec.
Restoran Kovač čarda naći ćete u mjestu Suza, na izlazu prema Zmajevcu. Ovdje se njeguje baranjska tradicija, a o kvaliteti osim popunjenosti terase i unutrašnjosti govore zidovi restorana koji su popločeni priznanjima, pohvalnicama i zahvalnicama s raznih natjecanja. Na posebnoj polici stoji i dvadesetak pobjedničkih medalja i pehara, svi Arpadovi.
– Nekad sam se ja natjecao, a danas organiziram natjecanja. Tako već tradicionalno 18 godina u suradnji s Turističkom zajednicom Benkovca i Gradom Benkovcem organiziram fišijadu. Nabavljam ribu i namirnice i kuhamo 200-300 porcija. Tamo su čvarci od šarana broj 1, ispečemo 20-30 kilograma i sve podijelimo.
![čvarci-od-šarana-pehari](https://skitnice.hr/wp-content/uploads/2023/06/nagrade-cvarci-od-sarana-843x1024.jpg)
Čvarci od šarana – recept
Vlasnik i voditelj ribljeg restorana Kovač čarda Arpad Šipec kaže da je najvažnija svježa riba i dobra paprika te omjer namirnica.
Sastojci:
– šaran
– brašno
– crvena paprika
– sol
– ulje
– češnjak
– peršin
Postupak:
– Izvadite kosti iz šarana i nasijecite ga na kockice.
– Napravite smjesu od brašna, paprike i soli.
– Kockice šarana uvaljajte u smjesu i bacite na vruće ulje.
– Za preljev pripremite ulje, češnjak i malo Vegete, te pustite da odstoji par sati. To daje jedan poseban štih.
Dobar tek!