Skip to content
  Srijeda 29 studenoga 2023
Najnovije
29. studenoga 2023.Recept za originalni poljski non-cheesecake koji će vas oduševiti 28. studenoga 2023.Ryanair će iz Dubrovnika letjeti za Irsku i Austriju! 28. studenoga 2023.Suvenir iz Beča: Slavna snježna kugla 28. studenoga 2023.Tijekom zimske sezone letenja očekuje se više od 150 jedinstvenih aviolinija prema Hrvatskoj 27. studenoga 2023.Nekoliko tisuća ljudi protekloga je vikenda posjetilo Istravirgin – prestižni i najveći maslinarski festival u regiji 27. studenoga 2023.Neočekivani posjetitelji u Parku prirode Lastovsko otočje!
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Otkrivamo gdje su najbolji baranjski čvarci od šarana
GastroLifestyle

Otkrivamo gdje su najbolji baranjski čvarci od šarana

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—25. lipnja 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Čvarci od šarana veliki su gastro hit, ali za mnoge još uvijek nepoznanica. Kovač čarda u mjestu Suza u Baranji već 12 godina priprema riblju verziju čvaraka, a za recept je zaslužan vlasnik Arpad Šipec.

Priprema se tu još mnogo ribljih specijaliteta poput ribljeg paprikaša i perkelta zbog kojih gosti prelaze stotine kilometara kako bi jeli baš ovdje, ali nama su za oko, nos i jezik zapeli baš najbolji čvarci.

kovač-čarda-čvarci
Čvarci od šarana u restoranu Kovač čarda

Čvarci se obično povezuju sa svinjetinom, no u ovo slučaju riblji specijalitet iz Baranje nova je dimenzija svih ljubitelja čvaraka u bilo kojoj verziji. Najbolje to potvrđuju gosti koji odavde odlaze zadovoljni i uvijek se iznova vraćaju. O kvaliteti najbolje govori podatak da je vikendom bez prethodne najave nemoguće dobiti stol, sve je puno.
Idejni začetnik čvaraka od šarana je vlasnik i glavni kuhar restorana Kovač čarda Arpad Šipec, koji je prije 12 godina s prijateljem i osnivačem restorana Slavonska kuća u Osijeku osmislio novo jelo.
– Geza Gudlin i ja bili smo jako dobri prijatelji. On je radio kobasice i pljeskavice od ribe, a nas dvojica smo uvijek nešto filozofirali. Jednom prilikom ovdje smo se skupili i rekli idemo napraviti nešto ludo, nešto specijalno. Tako su nastali čvarci.
– Gosti su jako dobro prihvatili ovo jelo, ali i ostala poput fiš paprikaša, perkelta, pržene, pečene i pohane ribe. Sve se ovdje radi po mom receptu, ja sam odgovoran za sva jela, objašnjava Arpad Šipec.

arpad-šipec-čvarci-od-šarana
Arpad Šipec, vlasnik i glavni kuhar restorana Kovač čarda
Nakon rata morao sam otkupiti svoj restoran!
Više članaka

Jednostavna Bumbarska torta od badema sa samo 3 sastojka

13. listopada 2023.

1991. godine Arpad Šipec otvorio je svoj restoran u mjestu Suza u Baranji. Radio je mjesec i pol dana, a onda je zbog rata morao otići.
– Radio sam godinama kao konobar u Mađarskoj i Njemačkoj. Na kraju sam Mohaču otvorio svoj restoran. No 1998. godine vratio sam se u Baranju te je trebalo riješiti pitanje restorana. Naime, Srbin koji je uselio nakon mog odlaska i dalje je bio tu, vodio restoran. Godinama je tako bilo, no došao je trenutak mog povratka u Baranju i morao je izaći iz restorana. Ipak, na kraju sam morao otkupiti svoje. Dao sam mu Renault 9-ku i namještaj koji sam imao i otišao je iz restorana, kaže Arpad Šipec.


Restoran Kovač čarda naći ćete u mjestu Suza, na izlazu prema Zmajevcu. Ovdje se njeguje baranjska tradicija, a o kvaliteti osim popunjenosti terase i unutrašnjosti govore zidovi restorana koji su popločeni priznanjima, pohvalnicama i zahvalnicama s raznih natjecanja. Na posebnoj polici stoji i dvadesetak pobjedničkih medalja i pehara, svi Arpadovi.
– Nekad sam se ja natjecao, a danas organiziram natjecanja. Tako već tradicionalno 18 godina u suradnji s Turističkom zajednicom Benkovca i Gradom Benkovcem organiziram fišijadu. Nabavljam ribu i namirnice i kuhamo 200-300 porcija. Tamo su čvarci od šarana broj 1, ispečemo 20-30 kilograma i sve podijelimo.

čvarci-od-šarana-pehari
Medalje i pehari Arpada Šipeca s kulinarskih natjecanja
Čvarci od šarana – recept

Vlasnik i voditelj ribljeg restorana Kovač čarda Arpad Šipec kaže da je najvažnija svježa riba i dobra paprika te omjer namirnica.


Sastojci:
– šaran
– brašno
– crvena paprika
– sol
– ulje
– češnjak
– peršin


Postupak:
– Izvadite kosti iz šarana i nasijecite ga na kockice.
– Napravite smjesu od brašna, paprike i soli.
– Kockice šarana uvaljajte u smjesu i bacite na vruće ulje.
– Za preljev pripremite ulje, češnjak i malo Vegete, te pustite da odstoji par sati. To daje jedan poseban štih.

Dobar tek!

Kontakt

Prethodni članak

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Predivna Rajska plaža ponovno postaje umjetnička kulisa za skulpture od pijeska
Proizd, netaknuti raj u blizini Korčule
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Recept za originalni poljski non-cheesecake koji će vas oduševiti

29. studenoga 2023.0
Aktualnosti

Suvenir iz Beča: Slavna snježna kugla

28. studenoga 2023.0
Ekologija

Neočekivani posjetitelji u Parku prirode Lastovsko otočje!

27. studenoga 2023.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pročitajte također
Gastro

Recept za originalni poljski non-cheesecake koji će vas oduševiti

29. studenoga 2023.0
Aviokarte

Ryanair će iz Dubrovnika letjeti za Irsku i Austriju!

28. studenoga 2023.0
Aktualnosti

Suvenir iz Beča: Slavna snježna kugla

28. studenoga 2023.0
Aviokarte

Tijekom zimske sezone letenja očekuje se više od 150 jedinstvenih aviolinija prema Hrvatskoj

28. studenoga 2023.0
Promo

Nekoliko tisuća ljudi protekloga je vikenda posjetilo Istravirgin – prestižni i najveći maslinarski festival u regiji

27. studenoga 2023.0
Ekologija

Neočekivani posjetitelji u Parku prirode Lastovsko otočje!

27. studenoga 2023.0
Učitaj više
recept_non-cheesecake_naslovna
Gastro
Recept za originalni poljski non-cheesecake koji će vas oduševiti
Ryanair-dubrovnik-naslovna
Aviokarte
Ryanair će iz Dubrovnika letjeti za Irsku i Austriju!
snježna-kugla
Aktualnosti
Suvenir iz Beča: Slavna snježna kugla
hrvatska
Aviokarte
Tijekom zimske sezone letenja očekuje se više od 150 jedinstvenih aviolinija prema Hrvatskoj
Istravirgin-1
Promo
Nekoliko tisuća ljudi protekloga je vikenda posjetilo Istravirgin – prestižni i najveći maslinarski festival u regiji
    Copyright © 2023. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum