Novalja je odavno sinonim savršene destinacije, osim najbolje janjetine, fine dininga i vrhunske street food hrane, ovo je raj za ljubitelje outdoora.
Priroda Novalje i otoka Paga osebujna je; istodobno je otoku podarila puno sunca i buru, a čovjek, ta žilava vrsta, uzeo je ono što je mogao i to pretvorio u najbolje. Tako je paška janjetina postala brend bez konkurencije, a riječ je o janjadi i ovcama koja pasu rijetko ljekovito bilje po slankastom kamenjaru.
Zato je i paški sir tako ukusan, osebujan, aromatičan te nutritivno bogat.
Masline daju ulje kakvo se teško može drugdje naći, a iz škrta priobalja „niknula“ je i sol, jednako glasovit lokalni proizvod. Među raznim jelima od ribe i morskih plodova, preporučujemo okrepljujuću riblju juhu, novaljski brudet, razne salate i rižote od morskih plodova te ribu s gradela.
Ako ste jedan od onih kojima je izbor hrane važna stavka prilikom odmora, bez brige, u Novalji ste na pravom mjestu! Od fine dining restorana, top gourmet lokacija poput restorana Boškinac nagrađenog Michelinovom zvjezdicom, do autohtonih konoba, vrhunskog street fooda za mlade partijanere kojima se uvijek žuri…
Danas se općenito smatra da je mediteranska kuhinja najbolja za ljudsko zdravlje radi vrste i kvalitete namirnica te načina njihove pripreme. Novaljska kuhinja, kao njen prepoznatljiv dio, pružit će vam istinski gastronomski užitak. Stoga, posjetite li Novalju, ne propustite kušati dio jedinstvenog sklada okusa domaće kuhinje koji će za vas složiti novaljski ugostitelji.
Novaljska tavula
Posjetite li Novalju, ne propustite kušati dio jedinstvenog sklada okusa domaće kuhinje koji će za vas složiti novaljski ugostitelji. S jelovnika ukusno uređenih restorana preporučujemo vam ponajprije neki od čuvenih i nadaleko poznatih ovdašnjih specijaliteta – paški sir, janjetinu, makaruni na iglu i štrudel od skute.
Nezamisliva je bilo koja novaljska fešta, slavlje ili ugostiteljski objekt bez paškog sira, mladog ili onog starijeg, rijetke delicije odležane u godinu dana. Upisan na sirnoj mapi svijeta paški sir nerijetko je motiv dolaska u destinaciju, a proizvođači rado nude pogled iznutra od procesa proizvodnje sira, priče o njegovoj autentičnosti i običajima otoka do kušavanja u autohtonom ambijentu. Stoga kada ste već na otoku i boravite u Novalji nezaobilazni su posjeti Paškoj sirani i sirani Gligora koji nude organizirane posjete i razgledavanje svojih pogona.
Izvor: Tz grada Novalje
Visitnovalja.hr
Foto: Katica Mustapić, Fabio Šimičev, Goran Rihelj, agencija Posada, ©visitnovalja