Skip to content
  Subota 17 svibnja 2025
Najnovije
16. svibnja 2025.Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj 16. svibnja 2025.Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata 16. svibnja 2025.Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja 15. svibnja 2025.Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku 14. svibnja 2025.Sve više leptira i divljih pčela u Zagrebu 14. svibnja 2025.Dani sigurnog sporta – mjesto gdje razgovor počinje
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Za Badnjak imamo savršen recept: pečena hobotnica s krumpirima
GastroRecepti

Za Badnjak imamo savršen recept: pečena hobotnica s krumpirima

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—24. prosinca 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Pečena hobotnica s krumpirima može biti idealno rješenje za Badnjak, posebno ako niste ljubitelj bakalara koji će se danas naći na većini stolova.

Hobotnica se tradicionalno najčešće priprema ispod peke ili na salatu. Isprobali smo više recepata za pripremu hobotnice u pećnici i ovaj se pokazao kao najbolji. Nema kuhanja hobotnice s plutenim čepovima, nema kompliciranja, a rezultat je savršenstvo okusa.

Više članaka

Druženje uz vrhunska vina na zelenim zagorskim bregima: hedonistička manifestacija Vinogradi s pogledom stiže na bajkoviti Bolfan Vinski Vrh

9. svibnja 2023.

Za Badnjak imamo savršen recept: pečena hobotnica s krumpirima

24. prosinca 2023.

Novalja à la carte: Od najbolje janjetine, preko fine dininga, do vrhunske street food hrane

13. kolovoza 2024.

Kako svježa hobotnica nije dostupna za kupnju tijekom cijele godine, u pravilu se kupuje smrznuta. Nakon odmrzavanja, očistite ju i operite, te stavite u zdjelu bez vode i kuhajte tako barem 15 minuta. Postupak je gotov kad tekućina ispari i na dnu ostane ljubičasti talog.

hobotnica_fina_klopa_hrvatska_tradicija
Kuhajte hobotnicu u vlastitom soku najmanje 15 minuta

Kuhanu hobotnicu stavite u pekač s poklopcem (idealno ako je glineni), dodajte krumpir i povrće prema želji, te začinite – posolite, popaprite, zalijte s maslinovim uljem i dodajte decilitar-dva bijelog vina. Ubacite dvije grančice ružmarina i 2 lista lovora.

hobotnica_fina_klopa_hrvatska_tradicija
Krumpir i mrkva idealan su prilog

Pecite poklopljeno oko 45 minuta, sve ovisno o veličini hobotnice. Okrenite hobotnicu i izmiješajte povrće te pecite još 45 min bez poklopca pekača.

hobotnica_fina_klopa_hrvatska_tradicija
Pečena hobotnica

Dobar tek!

Tri zanimljivosti koje sigurno niste znali o hobotnicama:

  1. Hobotnice imaju čak tri srca. Dva blizu škrga koja obogaćuju krv kisikom i pumpaju je prema velikom srcu koje ju dalje transportira po tijelu. Dok pliva, njezino srce prestaje kucati zbog ogromnog napora, što objašnjava zašto hobotnice radije pužu po površini nego plivaju.
  2. Imaju izuzetnu sposobnost regeneracije. Poput guštera ili morske zvijezde, ako ostane bez kraka hobotnici jednostavno naraste novi! Također, poput guštera ima sposobnost autotomije (samoosakaćivanja), odnosno odbacivanja kraka ako je u opasnosti.
  3. Imaju plavu krv jer je obogaćena bakrom, a ne željezom. Sadrži tvar hemocijanin, umjesto hemoglobina. Hemocijanin je učinkovitiji u prijenosu kisika kroz organizam u uvjetima niske temperature i male količine kisika.
hobotnica-peka
Hobotnica ispod peke

Kontakt – Skitnice.hr

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Ulcinj, crnogorski biser u kojem je nastao Don Quijote
Tretmani kojima će vaša koža zablistati do Nove godine
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Festival jagoda u Selcu: Slatki vikend uz more

10. svibnja 2025.0
Gastro

Torta de Mandole pravi je gastronomski biser Vodnjana

29. travnja 2025.0
Gastro

MarsOvca 2025. je lansirana u svemir: Gastrospektakl izvan okvira

13. travnja 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Hrvatska

Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj

16. svibnja 2025.0
Intervju

Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata

16. svibnja 2025.0
Sport

Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja

16. svibnja 2025.0
Aktualnosti

Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku

15. svibnja 2025.0
Životinje

Sve više leptira i divljih pčela u Zagrebu

14. svibnja 2025.0
Sport

Dani sigurnog sporta – mjesto gdje razgovor počinje

14. svibnja 2025.0
Učitaj više
sajam-kreativnosti
Hrvatska
Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj
nikola-miljenic
Intervju
Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata
protiv-nasilja
Sport
Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja
priroda
Aktualnosti
Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku
pcela
Životinje
Sve više leptira i divljih pčela u Zagrebu
    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum