Skip to content
  Četvrtak 4 prosinca 2025
Najnovije
3. prosinca 2025.Petrinjski ultramaratonac Branko Šubić u novoj akciji 3. prosinca 2025.Advent u Galeriji Bakar: Umotajte poklon i upakirajte osmjeh 3. prosinca 2025.Sportski velikani obilježili 15 godina Društva sportaša, veterana i rekreativaca 2. prosinca 2025.Rijeka dobila veliko moderno klizalište s fenomenalnim svjetlosnim animacijama 1. prosinca 2025.WineOS 2026 – Vinski dnevni boravak na istoku Hrvatske 29. studenoga 2025.Sunčica Bartoluci: Djeca koja su tjelesno aktivna kroz sport uče pobjeđivati, gubiti i nositi se s emocijama
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Za Badnjak imamo savršen recept: pečena hobotnica s krumpirima
GastroRecepti

Za Badnjak imamo savršen recept: pečena hobotnica s krumpirima

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—24. prosinca 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Pečena hobotnica s krumpirima može biti idealno rješenje za Badnjak, posebno ako niste ljubitelj bakalara koji će se danas naći na većini stolova.

Hobotnica se tradicionalno najčešće priprema ispod peke ili na salatu. Isprobali smo više recepata za pripremu hobotnice u pećnici i ovaj se pokazao kao najbolji. Nema kuhanja hobotnice s plutenim čepovima, nema kompliciranja, a rezultat je savršenstvo okusa.

Više članaka

ZAGREB UNDERGROUND od petka pretvara tunel Grič u najveću podzemnu vinariju

9. travnja 2024.

Pierogi – savršen recept za brzu pripremu poljske poslastice

8. svibnja 2023.

Restoran Korak jedini novi dobitnik Michelin-ove zvjezdice u Hrvatskoj

15. lipnja 2023.

Kako svježa hobotnica nije dostupna za kupnju tijekom cijele godine, u pravilu se kupuje smrznuta. Nakon odmrzavanja, očistite ju i operite, te stavite u zdjelu bez vode i kuhajte tako barem 15 minuta. Postupak je gotov kad tekućina ispari i na dnu ostane ljubičasti talog.

hobotnica_fina_klopa_hrvatska_tradicija
Kuhajte hobotnicu u vlastitom soku najmanje 15 minuta

Kuhanu hobotnicu stavite u pekač s poklopcem (idealno ako je glineni), dodajte krumpir i povrće prema želji, te začinite – posolite, popaprite, zalijte s maslinovim uljem i dodajte decilitar-dva bijelog vina. Ubacite dvije grančice ružmarina i 2 lista lovora.

hobotnica_fina_klopa_hrvatska_tradicija
Krumpir i mrkva idealan su prilog

Pecite poklopljeno oko 45 minuta, sve ovisno o veličini hobotnice. Okrenite hobotnicu i izmiješajte povrće te pecite još 45 min bez poklopca pekača.

hobotnica_fina_klopa_hrvatska_tradicija
Pečena hobotnica

Dobar tek!

Tri zanimljivosti koje sigurno niste znali o hobotnicama:

  1. Hobotnice imaju čak tri srca. Dva blizu škrga koja obogaćuju krv kisikom i pumpaju je prema velikom srcu koje ju dalje transportira po tijelu. Dok pliva, njezino srce prestaje kucati zbog ogromnog napora, što objašnjava zašto hobotnice radije pužu po površini nego plivaju.
  2. Imaju izuzetnu sposobnost regeneracije. Poput guštera ili morske zvijezde, ako ostane bez kraka hobotnici jednostavno naraste novi! Također, poput guštera ima sposobnost autotomije (samoosakaćivanja), odnosno odbacivanja kraka ako je u opasnosti.
  3. Imaju plavu krv jer je obogaćena bakrom, a ne željezom. Sadrži tvar hemocijanin, umjesto hemoglobina. Hemocijanin je učinkovitiji u prijenosu kisika kroz organizam u uvjetima niske temperature i male količine kisika.
hobotnica-peka
Hobotnica ispod peke

Kontakt – Skitnice.hr

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Ulcinj, crnogorski biser u kojem je nastao Don Quijote
Tretmani kojima će vaša koža zablistati do Nove godine
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

WineOS 2026 – Vinski dnevni boravak na istoku Hrvatske

1. prosinca 2025.0
Gastro

Planirate li vikend u okolici Plitvica, znajte da je gastro ponuda izvandredna: Ovi restorani će vas oduševiti

25. studenoga 2025.0
Gastro

Okusi Bjelovarsko-bilogorski kraj za Doživljaj više

11. studenoga 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Hrvatska

Petrinjski ultramaratonac Branko Šubić u novoj akciji

3. prosinca 2025.0
Aktualnosti

Advent u Galeriji Bakar: Umotajte poklon i upakirajte osmjeh

3. prosinca 2025.0
Sport

Sportski velikani obilježili 15 godina Društva sportaša, veterana i rekreativaca

3. prosinca 2025.0
Lifestyle

Rijeka dobila veliko moderno klizalište s fenomenalnim svjetlosnim animacijama

2. prosinca 2025.0
Gastro

WineOS 2026 – Vinski dnevni boravak na istoku Hrvatske

1. prosinca 2025.0
Intervju

Sunčica Bartoluci: Djeca koja su tjelesno aktivna kroz sport uče pobjeđivati, gubiti i nositi se s emocijama

29. studenoga 2025.0
Učitaj više
branko-subic
Hrvatska

Petrinjski ultramaratonac Branko Šubić u novoj akciji

bakar-advent
Aktualnosti

Advent u Galeriji Bakar: Umotajte poklon i upakirajte osmjeh

drustva-sportasa
Sport

Sportski velikani obilježili 15 godina Društva sportaša, veterana i rekreativaca

rijeka-arctic-klizaliste
Lifestyle

Rijeka dobila veliko moderno klizalište s fenomenalnim svjetlosnim animacijama

wineos-2026
Gastro

WineOS 2026 – Vinski dnevni boravak na istoku Hrvatske

suncica-bartoluci
Intervju

Sunčica Bartoluci: Djeca koja su tjelesno aktivna kroz sport uče pobjeđivati, gubiti i nositi se s emocijama

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum