Pečena hobotnica s krumpirima može biti idealno rješenje za Badnjak, posebno ako niste ljubitelj bakalara koji će se danas naći na većini stolova.
Hobotnica se tradicionalno najčešće priprema ispod peke ili na salatu. Isprobali smo više recepata za pripremu hobotnice u pećnici i ovaj se pokazao kao najbolji. Nema kuhanja hobotnice s plutenim čepovima, nema kompliciranja, a rezultat je savršenstvo okusa.
Kako svježa hobotnica nije dostupna za kupnju tijekom cijele godine, u pravilu se kupuje smrznuta. Nakon odmrzavanja, očistite ju i operite, te stavite u zdjelu bez vode i kuhajte tako barem 15 minuta. Postupak je gotov kad tekućina ispari i na dnu ostane ljubičasti talog.
Kuhanu hobotnicu stavite u pekač s poklopcem (idealno ako je glineni), dodajte krumpir i povrće prema želji, te začinite – posolite, popaprite, zalijte s maslinovim uljem i dodajte decilitar-dva bijelog vina. Ubacite dvije grančice ružmarina i 2 lista lovora.
Pecite poklopljeno oko 45 minuta, sve ovisno o veličini hobotnice. Okrenite hobotnicu i izmiješajte povrće te pecite još 45 min bez poklopca pekača.
Dobar tek!
Tri zanimljivosti koje sigurno niste znali o hobotnicama:
- Hobotnice imaju čak tri srca. Dva blizu škrga koja obogaćuju krv kisikom i pumpaju je prema velikom srcu koje ju dalje transportira po tijelu. Dok pliva, njezino srce prestaje kucati zbog ogromnog napora, što objašnjava zašto hobotnice radije pužu po površini nego plivaju.
- Imaju izuzetnu sposobnost regeneracije. Poput guštera ili morske zvijezde, ako ostane bez kraka hobotnici jednostavno naraste novi! Također, poput guštera ima sposobnost autotomije (samoosakaćivanja), odnosno odbacivanja kraka ako je u opasnosti.
- Imaju plavu krv jer je obogaćena bakrom, a ne željezom. Sadrži tvar hemocijanin, umjesto hemoglobina. Hemocijanin je učinkovitiji u prijenosu kisika kroz organizam u uvjetima niske temperature i male količine kisika.