Pita sa skutom jedan je od najboljih deserata koje smo kušali na otoku Pagu, pa vam donosimo jednostavan recept koji će vas oduševiti.
Paški sir jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih proizvoda koji osvaja nagrade diljem svijeta i teško se nađe natjecanje na kojem ne osvoji zlatnu medalju. O njemu pišu najveći svjetski mediji, a gastro turisti zbog njega dolaze na Pag iz svih krajeva svijeta, a ima li što ljepše nego ga kušati u njegovom autentičnom ambijentu?
Paška skuta, njegov je nusproizvod i još jedna delicija za kojom mnogi lude. Vrlo je hranjiva, zdrava, bogata proteinima i djeluje blagotvorno na organizam. I upravo je sada njezino vrijeme, stoga nađe li vam se na stolu možete ju jesti bez ičega ili s malo soli, odlična je u kavi, a za ljubitelje slatkog donosimo jedan od najpopularnijih recepata. Naći ćete ju u svim bolje opremljenim trgovinama ili online na ovom LINKU.

PITA SA SKUTOM ili ŠTRUDEL SA SKUTOM
Recept:
Tijesto:
- 70 DAG BRAŠNA
- 1 PRAŠAK ZA PECIVO
- 3 VANILIN ŠEĆERA
- 5 ŽUTANJAKA
- 1 MARGARIN ILI MASLAC
- 25 DAG ŠEĆERA
- KORA I SOK OD LIMUNA I NARANČE
- 2 ŽLICE KISELOG VRHNJA
Od sastojaka se umijesi tijesto te se podijeli u dva dijela.
Krema:
- 2 KG SKUTE
- 30 DAG ŠEĆERA
- KORA I SOK OD LIMUNA I NARANČE
- 5 BJELANJAKA
- 4 VANILIN ŠEĆERA
- MALO RUMA
Svi sastojci se izmiješaju u mikseru, a od bjelanjaka napravimo snijeg koji izmiješamo s ostatkom kreme. Tijesto podijeljeno na dva dijela razvaljamo pa prvi dio stavljamo u namašćeni pleh. Na njega dodajemo kremu pa sve zajedno poklopimo drugim komadom tijesta.
Pita se peče u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta na 175 stupnjeva.
Nakon što pitu izvadite iz pećnice posipajte ju po želji šećerom u prahu.

Dobar tek!
Fotografije: Paška sirana