Zagreb Underground nije samo priča o izuzetno uspješnom podzemnom festivalu održanom u tunelu Grič, već i priča o obiteljskoj potpori te suradnji oca i kćeri koji su u kratkom vremenu napravili nešto čudesno.
Prvi festival pod zemljom ZAGREB UNDERGROUND u organizaciji portala Adria.fun, prošlog je vikenda posjetilo više od 3000 ljudi, koji su šetajući crvenim tepihom od ulaza u tunel Grič u Mesničkoj ulici do izlaza u Radićevoj, degustirali hrvatska vina i delicije te se pri tome dobro zabavljali.
Već na samom ulazu u tunel Grič oduševljena lica posjetitelja i dobra vibra naslućuju da je festival uspio, bez obzira na to što je tek prvi od tri dana. Tog je vikenda stvoren novi centar hedonizma i zabave u centru Zagreba, podno Gornjeg Grada.
Na ulazu domaćini dočekuju i pozdravljaju goste, pomalo ih uvodeći u ono što ih očekuje u tunelu. Zoran Kovačić presretan što je festival evidentno uspio već u prvom izdanju, a možda još i više jer se kći Paula nakon 3 godine izbivanja i života u Dubaiju ipak odlučila vratiti u Zagreb.
”Kako Paula i ja volimo putovati cijela ideja oko Adria.fun krenula je nakon pandemije kad se ona vratila iz Dubaija, gdje je živjela tri godine i pokušavala svoj život i budućnost naći van zemlje. Korona je te planove omela, pa sam kao otac iskoristio priliku da je nagovorim da zajedno pokrenemo posao. Kako sam ja osoba iz medija predložio sam da krenemo u taj posao i tako se rodila ideja o Adria.fun. Odmah smo bili svjesni da nam portal treba biti samo osnova koju moramo nadograditi, pa je Underground.fun nadogradnja te ideje u kojoj nećemo samo pasivno pratiti na Adria.fun kako drugi organiziraju evente i o njima izvještavati već i sami pokrenuti vlastiti”, objašnjava Kovačić.
Oko 1000 posjetitelja dnevno i tako tri dana u centru Zagreba. Posjetitelji su se slijevali iz Zagreba, Rijeke, Pule, Varaždina, Karlovca, Petrinje, Siska, Pitomače, Virovitice ali i Celja, Maribora, Kranja, Jesenica, Ljubljane. Bilo je tu i onih turista koji su se slučajno zatekli u Zagrebu u vrijeme održavanja festivala i svjedočili nečem novom i drugačijem. Unikatna atmosfera koju je donio prvi ZAGREB UNDERGROUND osjećala se baš u svakom kutku.
U ponudi je bilo više od 200 hrvatskih vina koja su se redom nudila degustatorima na svakom štandu. Sladilo se nepce s muškatom, tramincem, graševinom, rizlingom, škrletom, teranom, malvazijom, sauvignonom i mnogim drugim vinskim sortama iz ponude.
Da posjetitelji ne bi bili gladni u ponudi degustacija bile su i mnoge hrvatske delicije, pa su izlagači s mnogo truda i ljubavi, vraćali osmjeh na lica posjetiteljima dok su probavali suhomesnate i riblje proizvode, različite namaze, proizvode od meda. Najveća gužva ispred jedinog štanda koji je nudio suhomesnate proizvode – OPG Berubambi, jasno, tu ćemo kušati delicije koje spajaju more i kontinent. Svinje uzgajaju u okolici Zagreba, a uzgojeno meso suši se podno južnog Velebita i blizu Novigradskog mora – u pršutani Jesenice.
Zagreb bruji o iznimnoj atmosferi koju su stvorili organizatori obojavši dijelove tunela u bojama četiri vinske regije, kao i središnjeg dijela tunela koji je pretvoren u legendarni Studio 54. Fantastičan Disco Magic band iz Splita zvucima Abbe, Boney M-a, Kool and the Gang i mnogih drugih legendarnih izvođača rasplesao je posjetitelje koji su se opušteno ljuljali u ritmu glazbe uz čašu dobrog vina u ruci. Stanke
zmeđu nastupa banda vrhunski je ispunio DJ MacGregor održavajući atmosferu na visini. Posjetitelji su svaku priliku koristili za pravljenje nezaboravnih uspomena fotografirajući se na ulazu pored panoa s imenima sponzora, ali i u Tetra photo boothu u središnjem dijelu tunela.
I posjeta štandu Udruge Krijesnica, koja je prikupljala dobrovoljne priloge za djecu i obitelji oboljele od malignih bolesti, bio je dobro posjećen pa su se još jednom posjetitelji iskazali kad treba pomoći onima koji su u potrebi. Organizatori će izdvojiti dio prihoda od ulaznica za njihov nesebičan trud.
Originalna i unikatna izložba vinarstva budućnosti plijenila je pažnju svih koji su prošetali bočnim tunelom broj dva. Desetak eksponata dalo nam je uvid u blisku budućnost pa je na taj način pametno iskorištena umjetna inteligencija za sagledavanje vremena koja dolaze.
Tunel Grič tako je iznimno uspješno “odglumio” vinski podrum, posebice jer je vani temperatura bila 30 stupnjeva, a unutar ugodnih 20.
Foto: Matej Marjanović