Michelin je ove godine samo jedan restoran u Hrvatskoj nagradio novom zvjezdicom, a ta čast pripala je restoranu Korak koji se nalazi u sklopu vinarije na čarobnim obroncima Plešivice.
“Posebno značajno gurmansko otkriće je restoran Korak koji se nalazi na istoimenom vinskom imanju. Taj je objekt nagrađen Michelinovom zvjezdicom za izvrsnu kvalitetu svoje kuhinje, a također dobiva zelenu zvjezdicu kao potvrdu svoje inspirativne predanosti ekološki prihvatljivijoj gastronomiji. Uz ravnotežu obiteljske tradicije i osvježavajuće obnove, ovaj restoran nudi posebno ukusnu kuhinju ističući namirnice iz vlastitog kuhinjskog vrta i pažljivo odabranih poljoprivrednika kako bi se osigurala izvrsna kvaliteta jela. Ovi profesionalci, željni dijeljenja životnih priča i ljubavi prema svojoj zemlji, nastoje ilustrirati promjenu godišnjih doba kroz svoje kulinarske kreacije. Odaberite između dvije opcije kušanja – obroka od pet ili osam sljedova – i prepustite se ovom profinjenom iskustvu, dodatno pojačanom prvorazrednim prijemom i uslugom sestre kuhara.” Michelin guide Croatia 2023
“Prepoznatljiv dio ponude restorana obilati je pozdrav iz kuhinje: sourdough kruh od brašna iz lokalnih mlinova, koji prije pečenja fermentira 48 sati. Korica mu je hrskava i prepuna okusa, a sredina mekana, spužvasta, blago kiselkasta, kakav već treba biti pravi kruh. Uz to dolaze i veliki komadi tankog, hrskavog ekspandiranog čipsa od starog sourdough kruha (jasna ekološka poruka održivosti da se hrana ne baca), sušena šunka iz obiteljske proizvodnje i ručno tučeni maslac od kiselog vrhnja. Potom kreću slijedovi: marinirani carpaccio od jelena s filetom inćuna fermentiranog u citrusima, pokapan acetom od borovnica i likera od zelenog oraha, serviran sa samoniklim biljem. File smuđa iz lokalnog ribnjaka poširan je u smeđem maslacu i lagano grilan da dobije hrskavu koricu, a uz njega su poslužene divlje grilane šparoge s medvjeđim lukom i beurre blanc umak s dimljenim kostima smuđa. I tako dalje, sve do deserta koji se temeljio na sladoledu od tri karamele, napravljene od karameliziranih sastojaka: kozjeg mlijeka, lješnjaka, bijele čokolade i sporo kuhane sirove klementine. Na sve je neposredno prije jela naribana dehidrirana klementina čiji se intenzivni citrusni okus sjajno sljubljivao s ovim i inače posebnim sladoledom. Pjenušcem su nas počastili, a od vina smo kušali samo sauvignon blanc jer smo vozili do Zagreba. Autentična visoka kuhinja sa snažnim autorskim pečatom, kojoj na putu do savršenog doživljaja stoji samo nedostatak educiranog pomoćnog osoblja za posluživanje.” Gault&Millau recenzija
Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović naglašava vrijednost ove „zvjezdice“ za hrvatski kontinentalni turizam: „Iskrene čestitke Bernardu, ali i cijeloj obitelji Korak. Iza ove izrazito važne zvjezdice kriju se desetljeća neumornog rada i truda više generacija. Vinariji Korak je ovo zasigurno kruna na sva jela i vina koja stvaraju s ljubavlju, a mene osobito veseli zelena zvjezdica koju im je Michelin dodijelio. Održivost i ekološka prihvatljivost svega što radimo iz dana u dan dobiva na značaju, a pozivam sve u regiji da im ovo priznanje bude na poticaj“.
Ove godine čak 89 restorana dio je Michelinovog izbora, uključujući 11 objekata s jednom zvjezdicom (nova zvjezdica restoran Korak), 14 Bib Gourmanda (uključujući tri nova) i 64 preporuke (uključujući 9 novih).
Zanimljivo je da je svih 10 objekata koji su do sad osvojili Michelinove zvjezdice i njih zadržalo, a to su: 360º (Dubrovnik), Alfred Keller (Mali Lošinj), Agli Amici (Rovinj), Boškinac (Novalja), Draga di Lovrana (Lovran), LD Restaurant (Korčula), Monte (Rovinj), Nebo (Rijeka), Noel (Zagreb) i Pelegrini (Šibenik).
Kontakt: Skitnice.hr – Skitnice.hr
Foto: Domagoj Sever