Sir Dalmatinac Paške sirane osvojio je brončanu medalju u kategoriji miješanih sireva na World Cheese Awardsu koji se ove godine održao u Trondheimu, u Norveškoj.
Dalmatinac je tvrdi sir koji se radi od miješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka, a Paška sirana ga proizvodi već više od 30 godina i to je nakon Paškog sira njen najprodavaniji brend. World Cheese Awards je najprestižnije natjecanje za sireve koje se održava svake godine i koje okuplja preko 4000 sireva iz cijelog svijeta koje ocjenjuje 250 sudaca i sirnih eksperata. Ovo je njegovo 33. izdanje koje se ove godine održalo u Norveškoj. Ovo nije prva medalja za sir Dalmatinac. Na istoimenom natjecanju 2012. godine proglašen je Najboljim sirom Srednje i Istočne Europe.
Sirana s najdužom tradicijom na otoku Pagu
Paška sirana je sirana s najdužom tradicijom proizvodnje na otoku Pagu. S njom je počela i cijela priča o Paškom siru jer su bili prvi koji su mu dali etiketu. Prvi su koji su ga poslali na police dućana izvan Paga, prvi koji su ga poslali na natjecanje i osvojili medalju za njega te prvi koji su od Paškog sira napravili brend koji je danas poznat ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu.
Osim Paškog sira koji je naš krovni brend i naša „zvijezda“ , proizvode još desetak proizvoda od ovčjeg i kravljeg mlijeka. To su miješani sirevi: Dalmatinac i Pramenko, sir s kaduljom Mediterano, sir s tartufima Mr. Truffle, sir s paprikom Paprinjak, legendarne kravlje sireve Trapist i Primorac, zreli kravlji sir Pagus te mladi kravlji sir Parenjak. Osim tvrdih i polutvrdih sireva u svojoj paleti imaju i ovčju i kravlju skutu te odnedavno i sirne namaze.
Sirni namazi novitet su u paškom sirarstvu
– Sirni namazi su potpuni novitet u našem sirarstvu, ali i u paškom sirarstvu jer većina sirana na otoku specijalizirala se za proizvodnju tvrdih i polutvrdih sireva. Mi smo 2020. godine investirali u nabavku strojeva za topljenje sireva odnosno pravljenje sirnih namaza. Neko vrijeme smo razvijali taj proizvod i nedavno ga lansirali na tržište. U ponudi su dvije vrste sirnih namaza; sirni namaz Tartufi i sirni namaz Classic.
– Moram naglasiti da se nikad prije nismo bavili tom tehnologijom proizvodnje. Ono što je predivno jest da smo na prvom natjecanju na kojem smo prijavili namaze osvojili brončanu medalju za sirni namaz Tartufi i to na International Cheese Awards-u u Engleskoj. Možda nam je to i najdraža medalja, a ima ih stvarno puno, zato što smo ju dobili za potpuno novi proizvod i za nešto čime se nikad prije nismo bavili. Bio je to dokaz da smo na dobrom putu i da radimo dobar posao. U planu je razvijanje i drugih okusa sirnih namaza, a sve ove medalje za sireve, ne samo za Pašku siranu nego i za druge sirane, dokaz su da je paško sirarstvo u vrhu svjetskog sirarstva, voditeljica marketinga u Paškoj sirani i predsjednica Udruge proizvođača paškog sira Martina Pernar Škunca.
Dalmatinac se prodaje čak i u Americi, zahvaljujući tvrtki Forever Cheese koja uvozi mediteranske sireve, uključujući i hrvatske u Ameriku. Zahvaljujući toj tvrtki, Paški sir i Dalmatinac se prodaju na prestižnim mjestima u Americi, a i ta tvrtka je napravila puno za promociju Paškog sira.
Paški sir je upisao Pag i Hrvatsku na sirnu mapu svijeta upravo zahvaljujući nagradama koje je osvojio na brojnim prestižnim natjecanjima za sireve. World Cheese Awards je svakako jedno od tih, možda i najprestižnije. Time je postao jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih proizvoda.
PR Paška sirana