Donosimo vam TOP 5 restorana Bilogorskog kraja u kojima se stvarno dobro jede, bili smo u svima i oduševili se.
Bjelovarsko-bilogorska županija možda nije prvo mjesto koje vam padne na pamet kad pomislite na gastronomiju, ali ova regija skriva pravo bogatstvo okusa. Ovo je #DoživljajViše. Od seoskih imanja do modernih vinskih oaza – donosimo vam pregled mjesta koja će vas osvojiti domaćom hranom, autentičnim ambijentom i gostoljubivošću domaćina kojima nećete moći odoljeti.
1. Seoski turizam Pirak “Zmajevo gnijezdo”, Čazma
Seoski turizam Pirak “Zmajevo gnijezdo” nedaleko Čazme u prirodnom ambijentu bilogorskih šuma nudi bijeg od svakodnevnog stresa i gradskog asfalta. U predivno uređenim sobama probudite se uz pijev ptica, a potom kušajte autohtoni moslavački doručak, rapsodiju okusa koja se savršeno uklapa u u srce prirode. Ovdje je hrana baš onakva kakvom su ju nekada spravljale moslavačke kuharice, sir, vrhnje, kobasice, domaći kruh… Jasno moslavački doručak nije jedino što nudi obitelj Pirak, pa tako radnim danom možete jesti gablece poput juhe, odreska i krpica sa zeljem, piletine s mlincima, grah s kobasicom, punjene paprike, a sve s dozom onih pravi, potpunih mirisa i okusa. I to za samo 6 eura.


Vikendom nema gableca, on je rezerviran za tradicionalna moslavačka jela uz napomenu da je radno vrijeme od 13 sati i obavezno rezervirajte mjesto. Nakon jela, svakako prošetajte uređenim stazama uz miris šume, upoznajte se s divljim životinjama ili se pak jednostavno ubacite u bazen. Za djecu je tu cijela lepeza aktivnosti u ograđenom parku.
2. Grof Lovski, Čazma
Ako ste ljubitelj divljači u potrazi za odličnim burgerima, kobasicama, ćevapima, salamama i općenito street foodom, Grof Lovski u Čazmi je mjesto za vas. Na samo 40-ak minuta autom od Zagreba stižete na odredište i centar gastro-lovačkih delicija iz ruku majstora čije je dugogdišnje iskustvo i ljubav prema hrani najbolja garancija da odavde nećete otići gladni. I uvijek ćete se vraćati.
Nikad nije problem otići malo dalje, voziti se malo duže kad znaš da te čeka dobra atmosfera i stol prepun ukusne, kvalitetne i domaće hrane. Ali za neke stvari se sve isplati, pa tako i u ovom slučaju.


U našem slučaju, kušali smo salame i kobasice od jelena i divlje svinje koji dolaze direktno s hrvatskih polja i šuma, pripremljenih po posebnoj recepturi. No, za početak svakako kušajte Lovski burger, ili Smash burger ako ste ljubitelj pikantnog. I naravno, ostavite mjesta za ćevape od muflona, nećete požaliti. Ostavite mjesta za činkice, pa sve fino zalijte domaćom pivom Grof Lovski.

3. Vinarija Coner, Jabučeta
U mjestu Jabučeta, 15 km udaljenog od Bjelovara pronaći ćete raj za potpuni reset, mjesto koje će vas u rekordnom roku rekuperat. Vinarija Coner, nudi moderne uređene sobe i apartmani s pogledom na okolne brežuljke s nasadima vinove loze samo su dio mozaika koji je s puno ljubavi stvorila obitelj Coner.

U tom mozaiku gastro i eno ponuda je najjači adut, s obzirom da se s velikom pažnjom priprema svako jelo, a za vino su zaduženi visoko kvalificirani enolozi. U sklopu vinarije posjetiteljima je na raspolaganju restoran u kojem se može uživati u tradicionalnim jelima spravljenima s namirnicama isključivo domaće proizvodnje obitelji Coner i obližnjih OPG-ova.


U ponudi su domaća tjestenina, razni odresci s raznovrsnim prilozima, specijaliteti ispod peke, jela s ražnja i razna druga jela po narudžbi.
Tradicija će se ovdje preliti preko svakog tanjura, od juhe do deserta. Ono što preporučujemo kušati u Vinariji Coner su biftek s vrganjima te svinjski medaljoni u umaku od brusnice s domaćim kroketima od batata, a za desert – tradicionalna gibanica od jabuka.

.
4. Restoran Greenberg – Izletište kod Francuza, Daruvar
Izletište kod Francuza nova je oaza zelenila u mirnom mjestu na adresi Zeleni brijeg 54, nedaleko Daruvara, u pažljivo uređenom ambijentu kako bi se svaki gost osjećao kao kod kuće. Drveni starinski namještaj, kamin, gramofon, pomno uređena okućnica s puno prostora za chillanje i odmor uz zvuk prirode i miris domaće kuhinje.

Restoran Greenberg relativno je nova priča, otvoren je u veljači 2025. kada je Nino Medaković sa svojim poslovnim partnerom, suvlasnikom i glavnim kuharom Marinom Kelbasom odlučio spojiti prirodu s kuhinjom.

A mirisi obaraju s nogu, jer radi se o steakovima odležanima 21 dan, janjećim i telećim koljenicama, goveđim obrazima, raznim ribljim specijalitetima.
U ponudi imaju i sjajne rakije Wise Grus, pa svakako započnite s jednim od jedinstvenih okusa.

Ovdje preko tjedna možete pojesti odlične gablece po cijeni od 7 eura, a vikendom zbog gužve obavezno rezervirajte svoje mjesto na +385 99 190 1553 ili vedmatdoo@gmail.com.
Izletište kod Francuza idealno je mjesto za razne svečanosti, proslave i zabave, jer uz veliko dvorište ima veliku i malu salu te sezonski šator za 350 ljudi.


5. Kod Bake, Garešnica
Kod bake je prava bakina priča. Lokal uz cestu u mjestu Kapelica, nadomak Garešnice s domaćom hranom koju osmišljava i pravi glavna kuharica Danijela Crnjak Andri. Vesela i dinamična žena iz koje pršti energija svaki sastojak u svojoj kuhinji spravlja s ljubavlju i notom nećeg novog.
“Igram se s hranom. I kad je slobodan dan i lokal ne radi, najviše volim otići u kuhinju i onako u miru isprobavati nove recepte”, rekla nam je Danijela.

“Sve je krenulo još prije 50 godina”, priča nam Zdravko i nastavlja: Ovdje vam je za šankom stvarno bila bakai kad su vozači prolazeći pokraj kuće stajali u potrazi za jelom, pitali su baku ima li što za pojesti? Ona kaže da nema, ali da sebi kuha grah, pa ako je netko gladan, neka pojede. Tako je baka počela svaki dan dijeliti grah nekom od vozača i dobra se priča, kako to biva, brzo proširila. Stajemo kod bake, baka kuha dobar grah…
Baka je brend već godinama, krenuli su s hranom za vozače, kasnije se profiliralo kao mjesto u gradu gdje se ide na dobar gablec.

Danijela danas sa svojim inovacijama i kreativnošću diže lokal na još jedan viši nivo. Jedina u Županiji ima lincencu Majstor kuhar zavičajne kuhinje. Nemojte proći uz Baku, da ne stanete Kod bake i obavezno kušajte nadaleko poznate fileke (organizatori su prvog međunarodnog festivala fileka), janjeću koljenicu s pireom od bučinog ulja i bučinih sjemenki, buncek s distanim zeljem, a za desert obavezno naručite kremšnitu od batata by nevjerojatna Danijela.


Fotografije: Stipe Boščić