Skip to content
  Srijeda 29 studenoga 2023
Najnovije
29. studenoga 2023.Recept za originalni poljski non-cheesecake koji će vas oduševiti 28. studenoga 2023.Ryanair će iz Dubrovnika letjeti za Irsku i Austriju! 28. studenoga 2023.Suvenir iz Beča: Slavna snježna kugla 28. studenoga 2023.Tijekom zimske sezone letenja očekuje se više od 150 jedinstvenih aviolinija prema Hrvatskoj 27. studenoga 2023.Nekoliko tisuća ljudi protekloga je vikenda posjetilo Istravirgin – prestižni i najveći maslinarski festival u regiji 27. studenoga 2023.Neočekivani posjetitelji u Parku prirode Lastovsko otočje!
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Tripice, jelo koje ili obožavate ili ne možete smisliti
GastroRecepti

Tripice, jelo koje ili obožavate ili ne možete smisliti

Domagoj SeverDomagoj Sever—19. studenoga 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Špek fileki, tripice, vampi, dropci, škembići, jelo koje se priprema od očišćenog želuca (goveda, janjca, koze, svinje, divljači…) i izaziva ili obožavanje ili negodovanje. Moramo biti iskreni i priznati da su tripice bile jedno od rijetkih jela za koje smo i sami govorili da nismo obožavatelji, sve donedavno.

tripice
Tripice

Prošle godine u Starom Gradu na otoku Hvaru prijatelj Neno Šoljan iz Jurinog podruma napravio nam je tripice od grdobine i oduševili smo se morskom verzijom ovog jela. Nismo ni znali da se mogu pripremati tripice od neke ribe i naučili smo da za pripremu sličnog jela trebaju primjerci ribe veći od dvadesetak kila.

Sami ih nikada nismo kuhali do danas, jer su nam još kao djetetu ušle u sjećanje kao jelo koje baš i ne miriše dobro i bile su nam neopravdano odbojne. Dobra je vijest da se tripice prodaju u pravilu očišćene, bijele, narezane, polukuhane i gotovo bez mirisa, te spremne za daljnje kuhanje. U nastavku vam donosimo jednostavan i brz recept za ukusne tripice kojem ćete se uvijek rado vraćati.

SASTOJCI:

500 g junećih tripica (očišćenih, prokuhanih i narezanih)

malo suncokretovog ulja ili masti za dinstanje

100 g nasjeckanog suhog dimljenog špeka

3 glavice luka

3 – 5 češnja češnjaka

300 – 500 ml temeljca (ili vode od kuhanja tripica)

1 dcl crnog vina

Više članaka

Weekend Food Festival ponovno osvaja svjetsku gastronomsku scenu

22. veljače 2023.

3 žlice koncentrata rajčice

1 žličica slatke mljevene paprike

prema želji  ljute mljevene paprike

3 lovorova lista

papar

2 žlice krušnih mrvica

jedna žlica Vegete

peršin

kriška limuna

kuhane-tripice
Kuhane tripice

PRIPREMA:

Polukuhane i očišćene tripice kuhajte oko 15-20 min u kipućoj vodi.

Na malo suncokretovog ulja ili masti prodinstajte luk, češnjak i suhi dimljeni špek.

Zatim dodajte ocijeđene tripice (vodu ne baciti jer se njome podlijeva dok se kuha).

Dinstanim tripicama dodati crno vino, koncentrat od rajčice, sol, papar, slatku papriku, ljutu papriku, Vegetu, lovor list, te krušne mrvice i dolijati ostatak vode od kuhanja ili temeljca.

Kuhati tripice uz miješanje oko 30-40 min dok ne omekšaju i dok se ne dobije umak željene gustoće i na kraju dodajte krišku limuna.

Kontakt – Skitnice.hr

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Domagoj Sever

Šri Lanka – istinski dragulj Indijskog oceana
Novaljski makaruni na iglu, tradicija koju njeguju i najmlađi
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Recept za originalni poljski non-cheesecake koji će vas oduševiti

29. studenoga 2023.0
Gastro

Golabki – sarma na poljski način najbolja u zimskim mjesecima

26. studenoga 2023.0
Gastro

Tjestenina s vrganjima gotova za 20 minuta

13. studenoga 2023.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pročitajte također
Gastro

Recept za originalni poljski non-cheesecake koji će vas oduševiti

29. studenoga 2023.0
Aviokarte

Ryanair će iz Dubrovnika letjeti za Irsku i Austriju!

28. studenoga 2023.0
Aktualnosti

Suvenir iz Beča: Slavna snježna kugla

28. studenoga 2023.0
Aviokarte

Tijekom zimske sezone letenja očekuje se više od 150 jedinstvenih aviolinija prema Hrvatskoj

28. studenoga 2023.0
Promo

Nekoliko tisuća ljudi protekloga je vikenda posjetilo Istravirgin – prestižni i najveći maslinarski festival u regiji

27. studenoga 2023.0
Ekologija

Neočekivani posjetitelji u Parku prirode Lastovsko otočje!

27. studenoga 2023.0
Učitaj više
recept_non-cheesecake_naslovna
Gastro
Recept za originalni poljski non-cheesecake koji će vas oduševiti
Ryanair-dubrovnik-naslovna
Aviokarte
Ryanair će iz Dubrovnika letjeti za Irsku i Austriju!
snježna-kugla
Aktualnosti
Suvenir iz Beča: Slavna snježna kugla
hrvatska
Aviokarte
Tijekom zimske sezone letenja očekuje se više od 150 jedinstvenih aviolinija prema Hrvatskoj
Istravirgin-1
Promo
Nekoliko tisuća ljudi protekloga je vikenda posjetilo Istravirgin – prestižni i najveći maslinarski festival u regiji
    Copyright © 2023. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum