Skip to content
  Četvrtak 6 studenoga 2025
Najnovije
6. studenoga 2025.Stresan život u Zagrebu zamijenila prirodom i konjima te podigla Wild Spring Ranch 3. studenoga 2025.Botoks ili hijaluron: Kako odabrati pravi tretman? 3. studenoga 2025.Stručnjak otkriva koje su investicije najbolje, na čemu se zarađuje, a na čemu gubi novac 31. listopada 2025.Aktivni otoci: Cres, outdoor destinacija za stress free odmor 30. listopada 2025.Lea Djelmić: Konji i moda moje su najveće ljubavi 30. listopada 2025.Delicious Zagreb: Nova platforma otkriva najbolju gastronomsku ponudu
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Kultura  Novaljski makaruni na iglu, tradicija koju njeguju i najmlađi
Kultura

Novaljski makaruni na iglu, tradicija koju njeguju i najmlađi

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—20. studenoga 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Novaljski makaruni na iglu tradicionalno su jelo koje su Novaljke na otoku Pagu stoljećima pažljivo izrađivale i oblikovale za svoje obitelji. Nekad obavezno na stolovima domaćinstava, a u današnje ih vrijeme uslijed ubrzanog načina života izrađuju tek rijetki.

Mnogi su pomalo i zaboravili kako se izrađuju makaruni, no Učenička zadruga Feralić doskočila je i tom problemu te s Gradom Novaljom i Centrom za kulturu Grada Novalje, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Novalje organizirala radionicu izrade novaljskih makaruna na iglu.

novaljski-makaruni-na-iglu
Novaljski makaruni na iglu / foto: Tea Rožman Svedrović
Učenička zadruga Feralić

Učenička zadruga Feralić osnovana je 2022. godine i danas broji više od 150 članova, uglavnom učenika Osnovne škole A. G. Matoša iz Novalje te njihovih roditelja i učitelja. Osnovana je kao oblik izvannastavne aktivnosti te učenicima omogućuje razvoj vlastitih sposobnosti i korisno provođenje slobodnog vremena.  Zadruga broji i tri sekcije: Za špaheron, Škartoc pun svega i Merlić, a stalno organiziranje radionica omogućuje učenicima kvalitetno provođenje slobodnog vremena te njegu tradicije otoka Paga.

Radionica je održana u Kulturnom centru Gozdenica u Novalji i okupila je 50-ak polaznika. Naučili smo što su novaljski makaruni na iglu i kako pripremiti ovo tradicionalno jelo. 

novaljski-makaruni-na-iglu-radionica
Radionica izrade novaljskih makaruna na iglu / foto: Učenička zadruga Feralić

Novaljski makaruni na iglu

Novaljski makaruni na iglu najčešće se poslužuju kao glavno jelo uz gulaš od mesa, a u nastavku vam donosimo recept.

Sastojci:

Više članaka

Starorimski vojni logor Burnum oživio duh antike

13. kolovoza 2025.

FLIK 2025: Festival lončarstva u srcu Banovine

12. lipnja 2025.

PUF 2025: Petrinja se pretvara u mjesto zabave i smijeha

6. svibnja 2025.

1 kg glatkog brašna

1 cijelo jaje

3 žumanjka

3 dcl mlake vode

1/2 maslaca

1 dcl ulja

malo soli

Priprema:

Maslac rastopite, ostavite da se malo ohladi, pa ga zajedno s ostalim sastojcima stavite u plastičnu zdjelu i umiješajte tijesto.

Tijesto prekrijte plastičnom folijom i ostavite pola sata. Nakon toga na sredinu igle za pletenje ili veliki drveni štapić za ražnjiće stavite komadić tijesta veličine šljive. Trljajte ga među dlanovima tako da ostane rupa u sredini, a makarun bude dužine 8-12 cm.

novaljski-makaruni
Priprema tijesta za oblikovanje / Foto: Tea Rožman Svedrović
novaljski-makaruni-na-iglu-4
Izrada makaruna na iglu / foto: Učenička zadruga Feralić

U veliom loncu zakuhajte vodu s malo soli i kad zakuha stavite makarune. Kuhajte ih 20-ak minuta, odnosno dok se svi ne dignu na vrh.

Kontakt

Prethodni članak

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Tripice, jelo koje ili obožavate ili ne možete smisliti
DUBoak – interpretacijski centar maritimne baštine Dubašnica – Malinska
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Kultura

Camino Banovina dio europske obitelji Puta sv. Jakova

1. listopada 2025.0
Kultura

Otkrivamo tko sve dolazi na najveći festival zabave u Hrvatskoj

15. rujna 2025.0
Kultura

Kako je Winnetou pokrenuo filmski turizam u Hrvatskoj

4. rujna 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Lifestyle

Stresan život u Zagrebu zamijenila prirodom i konjima te podigla Wild Spring Ranch

6. studenoga 2025.0
Zdravlje

Botoks ili hijaluron: Kako odabrati pravi tretman?

3. studenoga 2025.0
Lifestyle

Stručnjak otkriva koje su investicije najbolje, na čemu se zarađuje, a na čemu gubi novac

3. studenoga 2025.0
Outdoor

Aktivni otoci: Cres, outdoor destinacija za stress free odmor

31. listopada 2025.0
Intervju

Lea Djelmić: Konji i moda moje su najveće ljubavi

30. listopada 2025.0
Gastro

Delicious Zagreb: Nova platforma otkriva najbolju gastronomsku ponudu

30. listopada 2025.0
Učitaj više
petra-gregl-wild-spring-ranch
Lifestyle

Stresan život u Zagrebu zamijenila prirodom i konjima te podigla Wild Spring Ranch

jelena-jakic-petrovic-botox-hijaluron
Zdravlje

Botoks ili hijaluron: Kako odabrati pravi tretman?

investicije najbolje za drzavu
Lifestyle

Stručnjak otkriva koje su investicije najbolje, na čemu se zarađuje, a na čemu gubi novac

Cres-Outdoor
Outdoor

Aktivni otoci: Cres, outdoor destinacija za stress free odmor

lea djelmic 3
Intervju

Lea Djelmić: Konji i moda moje su najveće ljubavi

Michelin-Masterclass
Gastro

Delicious Zagreb: Nova platforma otkriva najbolju gastronomsku ponudu

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum