Skip to content
  Ponedjeljak 11 prosinca 2023
Najnovije
11. prosinca 2023.Međunarodni dan planina: ovogodišnja tema je “Obnavljanje planinarskih ekosustava” 11. prosinca 2023.55. Zlatna pirueta Zagreba – završena još jedna ledena bajka 10. prosinca 2023.Kaszanka – poljsko jelo koje neodoljivo podsjeća na krvavice 9. prosinca 2023.Njegovo veličanstvo Mont Blanc i plemenita svita 8. prosinca 2023.Pavle Pepđonović – tvorac nenadmašnog Mundijala prijateljstva 8. prosinca 2023.Jelsa Trail: Utrka kroz čarobne ljepote Hvara
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Savršeni štrukli koje možete jednostavno pripremiti
GastroRecepti

Savršeni štrukli koje možete jednostavno pripremiti

Domagoj SeverDomagoj Sever—23. listopada 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Jelo koje u Zagorju ima kultni status, a obožavaju ih skoro svi. Mogu biti dizani, kuhani, kuhani pa pečeni ili samo pečeni, sve ovisi o tome što vam je ukusnije, a mi ćemo vam u nastavku ispisati najjednostavniji recept da uspješno savladate napraviti pečene štrukle.

Količina koja je navedena u receptu je za cca 20 štrukla (1 veliki protvan ili dva manja protvana na fotografijama).

SASTOJCI:

500 gr brašna (250 gr glatkog + 250 gr oštrog ili samo 500 gr glatkog)

3 jaja

1 žlica octa

0,5 dcl ulja

malo soli

2 dcl mlake vode  

800 gr sira

Više članaka

Kulinarska zvijezda Ana Roš oduševila goste porečkog restorana Spinnaker

31. listopada 2023.

Berbom maslina u Vodnjanu najavljeno 17. izdanje Dana mladog maslinovog ulja

14. listopada 2023.

Tripice, jelo koje ili obožavate ili ne možete smisliti

19. studenoga 2023.

800 ml vrhnja

TIJESTO: Od prosijanog brašna, malo soli, jednog jaja, octa i mlake vode zamijesite tijesto koje mora biti žilavo i srednje mekano.

strukli-tijesto-1
Brašno obavezno prosijajte
strukli-tijesto-2
Sve sastojke sjedinite i zamijesite tijesto.

strukli-tijesto-3
Tijesto mora biti žilavo i srednje mekano.

Kod cijelog postupka izrade štrukla najteže je u početku izraditi dobro tijesto, jer ako tijesto nije žilavo i ako nije odstajalo barem 30 minuta (idealno je još i duže, do 2 sata) teško će ga biti razvući na željenu debljinu bez da popuca. 

Fotografirali smo sve korake razvlačenja tijesta da vidite i slikovno kako od kugle tijesta koje je odstajalo dobiti predivno vučeno tijesto preko cijele površine stola.

Prvo uz pomoć valjka na pobrašnjenoj podlozi (najbolje čisti stolnjak) tijesto razvucite na cca 30 cm širine i onda postepeno rukama razvlačite tijesto od unutra prema van pokretima prstima. Ako niste jako spretni sa vučenim tijestom, sve možete odraditi i samo uz pomoć valjka, samo strpljivo razvlačite tijesto sve do rubova stola.

trukli-tijesto-4
Prvo uz pomoć valjka na pobrašnjenoj podlozi tijesto razvucite na cca 30 cm širine
strukli-tijesto-5
Onda postepeno rukama razvlačite tijesto od unutra prema van pokretima prstima.

NADJEV:

Izmiješajte 800 gr sira sa 400 ml vrhnja, 2 jaja i malo soli

Idući korak je razmazivanje nadjeva po tijestu, otprilike u širini od 30 cm, te ostavite nekoliko centimetara praznog tijesta do ruba. Ta širina je dovoljna za 3 preklapanja. Kad postanete dovoljno spretni, tijesto možete zarolati samo uz pomoć stolnjaka. Nakon što zarolate tijesto uz pomoć malog tanjurića za kavu ili manjeg tanjura izrežite tijesto na štrukle željene veličine (cca 10cm).

strukli-nadjev
Nadjev razmažite otprilike u širini od 30 cm, te ostavite nekoliko centimetara praznog tijesta do ruba.
strukli-rezanje
Tijesto preklapajte ili zarolajte uz pomoć stolnjaka
strukli-rezanje-1
Uz pomoć malog tanjurića za kavu ili manjeg tanjura izrežite tijesto na štrukle željene veličine.

Namažite protvan margarinom ili maslacem, poslažite štrukle, te ih prelijte sa preljevom od vrhnja i jaja.

PRELJEV:

Izmiješajte 4 dcl vrhnja i 1 jaje

strukli-protvan
Namažite protvan margarinom ili maslacem i poslažite štrukle
strukli-protvan-1
Prelijte štrukle s preljevom od vrhnja i jaja.
dobar-tel
Dobar tek!

Pecite ih na 180 C oko 30 minuta dok ne poprime zlatnosmeđu boju.

Kontakt – Skitnice.hr

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Domagoj Sever

Žižule – moćno voće velikih blagodati za imunitet
Super povoljne avionske karte za New York
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Kaszanka – poljsko jelo koje neodoljivo podsjeća na krvavice

10. prosinca 2023.0
Gastro

Znate li gdje se nalazi najveća džezva na svijetu?

5. prosinca 2023.0
Gastro

Recept za originalni poljski non-cheesecake koji će vas oduševiti

29. studenoga 2023.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Planinarenje

Međunarodni dan planina: ovogodišnja tema je “Obnavljanje planinarskih ekosustava”

11. prosinca 2023.0
Sport

55. Zlatna pirueta Zagreba – završena još jedna ledena bajka

11. prosinca 2023.0
Gastro

Kaszanka – poljsko jelo koje neodoljivo podsjeća na krvavice

10. prosinca 2023.0
Vodiči

Njegovo veličanstvo Mont Blanc i plemenita svita

9. prosinca 2023.0
Lifestyle

Pavle Pepđonović – tvorac nenadmašnog Mundijala prijateljstva

8. prosinca 2023.0
Outdoor

Jelsa Trail: Utrka kroz čarobne ljepote Hvara

8. prosinca 2023.0
Učitaj više
međunarodni-dan-planina-naslovna
Planinarenje
Međunarodni dan planina: ovogodišnja tema je “Obnavljanje planinarskih ekosustava”
zlatna-pirueta-naslovna
Sport
55. Zlatna pirueta Zagreba – završena još jedna ledena bajka
KASZANKA
Gastro
Kaszanka – poljsko jelo koje neodoljivo podsjeća na krvavice
alan-mont-blanc-naslovna
Vodiči
Njegovo veličanstvo Mont Blanc i plemenita svita
pavle-pepdonovic-naslovna
Lifestyle
Pavle Pepđonović – tvorac nenadmašnog Mundijala prijateljstva
    Copyright © 2023. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum