Restoran Žrodlo u Varšavi ima najbolji non-cheesecake koji smo ikad kušali, pa smo morali nabaviti recept. Napraviti ga kod kuće nije komplicirano, a osvježavajući okus i luda boja kavijara od naranče oduševit će baš svakoga.
Nas je za početak oduševio restoran toplom atmosferom, ljubaznošću, originalnošću, domišljatošću i nevjerojatnim entuzijazmom vlasnika.
Adrian Gorniak otvorio je ovaj restoran prije 3 godine i sve što ćete vidjeti tamo njegovih je ruku djelo. Radio je po principu “uradi sam”, naravno uz pomoć obitelji, ali bez profesionalne usluge. Kredit za prostor kaže nije dolazio u obzir, a sve što je imao jest ušteđevina koju je stekao sa suprugom. Limitirani budžet katkad vas prisili da budete iznimno kreativni, što se pokazalo idealnim u Adrianovu slučaju. Svaki slobodni trenutak koristio je za kreaciju, adaptaciju, rušenje, građenje i na kraju je uz pomoć supruge i majke otvorio restoran taman prije prvog zatvaranja zbog pandemije koronavirusa.
– Ništa, glavu gore i idemo izvući najbolje što možemo. S glavnim kuharom dogovorio sam da ćemo raditi dostavu i to je bio pun pogodak. Upoznali smo naše susjede, širili grupu klijenata, a istodobno smo u restoranu mogli doraditi još neke sitnice oko uređenja. Da se razumijemo, nije bilo lako, ali radili smo i to je najvažnije, objašnjava Adrian.
Restoran Žrodlo njeguje poljsku tradiciju, pa ćete ovdje moći kušati jela, slastice i vina koje se teško gdje drugdje nalaze. Baš zbog toga isplati se skoknuti preko Visle, vidjeti ovaj fenomenalan obiteljski restoran i upoznati tradicionalnu poljsku kuhinju.
– Nikada ovo sve ne bih mogao sam. Zahvalan sam ponajprije supruzi i majci te cijeloj ekipi restorana bez kojih cijela priča ne bi bila moguća. Za razliku od većine restorana naše radno vrijeme je kraće, a ponedjeljkom ne radimo. Obitelj nam je na prvom mjestu. Vrijeme koje ne provedete s djecom dok odrastaju nitko vam ne može vratiti, dodaje Adrian.
Ovdje vam preporučujemo: dođite gladni i kušajte što više toga, obavezno kopytku, golabek, a od deserata sekacz koji će vas osim okusom definitivno privući izgledom, o čemu smo ranije pisali i non-cheesecake.
Recept za non-cheesecake od naranče
Sastojci:
500 g punomasnog sira (npr. Philadelphia)
2 jaja
250 g vrhnja 33% masnoće
60 g šećera
100 g bijele čokolade
Pomiješajte sir, jaja, vrhnje i šećer, te stavite u thermomix na 80 stupnjeva 20 minuta. Na kraju dodati bijelu čokoladu i ponovo ga uključiti da se sve sjedini.
Možete isto pripremiti i na štednjaku, ali temperatura mora biti 80 stupnjeva i konstantno treba miješati (kao za kremšnite), a kada će sve biti kremasto, ugasiti štednjak, dodati bijelu čokoladu i miješati dok se ona ne otopi.
Poseban okus non-cheesecakeu daje i kavijar od naranče za koji recept donosimo u nastavku, a vi ga možete pripremiti i od drugog voća (npr. limun, malina…)
Kavijar od naranče
Sastojci:
sok jedne naranče
30 g šećera
Linker:
50 ml vode
1/2 žličice agar-agara u prahu
0,5 l suncokretova ulja
Priprema:
U posudu za kuhanje iscijedite sok od jedne naranče. Procijedite ga kroz sitno cjedilo, dodajte vodu i šećer pa na kraju agar-agar. Zagrijte na laganoj vatri neprestano miješajući. Kuhajte dok se svi sastojci potpuno ne otope tako da dobijete sirup od naranče. Ostavite da se malo ohladi, zatim sirup povucite u medicinsku špricu za injekcije. Uzmite staklenku od pola litre i u nju ulijte hladno rafinirano suncokretovo ulje. U ulje kapajte jednu po jednu kap sirupa od naranče. Kapljice će padati na dno staklenke poput prave ikre. Na kraju kroz cjedilo procijedite kavijar, te ga stavite u hladnu vodu. Kad se odvoji od ulja još jednom procijedite.