Poderane gaće spoj su krafni i mađarskih langošica. Mnogi ih pripremaju slatke, mi ih volimo slane i slične langošicama, ali to je na vama. Mnoge varijante ovog starog deserta možete pronaći po cijeloj Europi pa se tako primjerice u Mađarskoj zovu csöröge, u Francuskoj bugnes, a Poljskoj chrust.
Poderane gaće tradicionalan su recept koji je izrazito jednostavan i jeftin. Tajna pripreme tijesta za poderane gaće je dodatak čvrstog jogurta ili jogurta te praška za pecivo.
SASTOJCI:
500 g glatkog brašna
1 čvrsti jogurt (može i običan)
1 kockica kvasca
2 dcl mlijeka
1 prašak za pecivo
sol
ulje
PRIPREMA:
Kvasac prelijte sa 1 dcl mlakog mlijeka, dodajte malo šećera i malo brašna te promiješajte i stavite na toplo oko 15 minuta da kvasac naraste.
U većoj posudi izmiješajte preostalo brašno, sol, prašak za pecivo, čvrsti jogurt te dodajte dignuti kvasac i zamijesite tijesto (ako želite slatko tijesto dodajte još šećera). Ostavite opet na toplom oko 30 minuta da naraste.
Razvaljajte tijesto na debljinu između 5mm i 1cm i narežite na trokute (ako želite baš izgled poderanih gaća) ili pravokutnike (kao na slici). Na kraju zarežite manje komade po sredini kao na slici.
Ugrijte ulje. Najbolja provjera dobre temperature ulja je na način da vrh drvene kuhače stavite u ulje. Kad počnu mjehurići oko vrha kuhače, onda je temperatura idealna. Pecite oko minutu sa svake strane dok tijesto ne dobije zlatno žutu boju. Ako vam je ulje previsoke temperature prebrzo će tijesto potamniti i neće se lijepo ispeći.
Bitno je da ih slažete na salvete ili papirnate ubruse da upiju višak masnoće. Ako radite slano tijesto, možete napraviti za preljev npr. dressing s češnjakom i jogurtom, a ako radite slatko tijesto možete samo posuti šećerom u prahu.
Dobar tek!
Tekst i foto: Domagoj Sever