Kaszanka je kobasica punjena svinjskom krvlju, iznutricama i heljdom. U Hrvatskoj poznata kao krvavica. Peče se u pećnici te se može poslužiti s karameliziranim lukom ili kiselim kupusom.
Krupnioki śląskie su vrsta krvavica koje se izrađuju u Śląsku (zapadno-južnom dijelu Poljske), a 2016.
godine su upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla
Europske unije.
Kaszanka se u Poljskoj vrlo često priprema s lukom kojega se umjesto prženja peče u pećnici.
Sastojci:
5-6 komada kaszanki
5-6 glavica luka (obično se računa da se stavlja 1 mala glavica luka po kaszanci)
3-4 žlice ulja ili maslaca
sol i papar po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180℃.
U manju zdjelicu narežite luk.
U nauljenu posudu za pečenje stavite u pećnicu na par minuta da se zagrije. Dodajte luk, sol i papar te promiješajte da se sjedini, te potom kaszanke i pecite još 20-30 minuta.