Skip to content
  Subota 21 lipnja 2025
Najnovije
20. lipnja 2025.Na Cresu održana dvanaesta edukativna radionica “Glas žena u sportu” 18. lipnja 2025.Varaždinska županija krije mjesta koja morate posjetiti: Od mirnih izletišta do adrenalinskih avantura 18. lipnja 2025.Stiže Oktoberfest Hrvatska, najveći pivski spektakl u regiji 16. lipnja 2025.Kako odabrati savršene keramičke pločice za svaki prostor? 16. lipnja 2025.Petrinja sprema još jedan Cinehill na vrhu Hrastovičke gore 16. lipnja 2025.Maida Arslanagić u borbi za inkluzivni svijet sporta
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  MarsOvca 2025. je lansirana u svemir: Gastrospektakl izvan okvira
Gastro

MarsOvca 2025. je lansirana u svemir: Gastrospektakl izvan okvira

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—13. travnja 2025.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Gastro spektakl MarsOvca 2025. u jedinstvenom je ambijentu slavila pašku ovcu i tradiciju koja će se teško nadmašiti. Plaža Jadra u Staroj Novalji bila je premala za sve one koji su došli okusiti istinsku tradiciju, više od od 1000 posjetitelja od očekivanih 400-tinjak. To je MarsOvca.

marsovca-2025
MarsOvca 2025.

Na jedinstvenoj lokaciji uz zalazak sunca i igru plamena otvorene vatre, mirnog mora i pod budnim okom Velebita ispričana je priča o MarsOvci. Najbolji novaljski chefovi i ugostitelji na otvorenim su ognjištima među postavljenim suhozidima spravljali specijalitete od paške ovce i njezinih proizvoda. Plaža Jadra izgledala je kao kakva filmska kulisa. Spuštajući se na Jadru bilo je jasno da ulazimo u drugu dimenziju mirisa i okusa. Osjetila se ona iskonska ljubav prema otoku, strast ljudi koji su sve pripremili kako bi oživjeli tradiciju i predstavili nam ju. I uspjeli su, govorio je žamor zadovoljnih posjetitelja, smijeh i zadovoljno kimanje glavom nakon kušanja jela od kojih su nam mnoga bila potpuno nova. S druge strane sreća ugostitelja ljudi koji generacijama žive ono što ćemo mi kušati u jednu večer. Neprocjenjivo.

marsovca-2025
MarsOvca 2025.
marsovca-2025
MarsOvca 2025.

Teško je izdvojiti najbolje, jer toliko je bilo različitih i novih okusa da smo htjeli kušati doslovno sve. Ali….teško. Možda u tri dana, bilo je toliko toga: od janjećeg tartara, hladetine, janjetine na ražnju i na gradele, paštete od janjetine, koprtlica, rillettea, palježina, trgane janjetine u paljenom kruhu, janjeća rebra sporo pečena na dimu, carpaccia, bubrega, pluća, jetrica i ostalih iznutrica, pa sve do skute u svim slatkim oblicima poput cheesecakea od skute, panna cotte od lavande i skute, pite od skute i meda, rafiola punjenih smokvama, pečene jabuke s bademima i medom…

marsovca-2025
MarsOvca 2025.
janjetina
MarsOvca 2025.

To su starinska jela iz doba naših baka, kada smo živjeli po principu zero waste, tj. ništa se od ovce nije bacalo, rekao je kreativni voditelj i suorganizator MarsOvce Boris Šuljić, vlasnik hotela, vinarije, konobe i Michelinova restorana Boškinac. Dodao je da je sva snaga u mladim ljudima, ugostiteljima koji će kroz gastronomiju nastaviti tradiciju otoka Paga. “MarsOvca je jedan push da se gastronomija vrati svojim korijenima i da se minimizira utjecaj brze i fake prehrane. Želimo više iskrene kuhinje, gdje ima dima, vatre i prave hrane”, ističe Šuljić.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
More stories

Za mjesec dana Rovinj postaje središte gastronomske scene

21. ožujka 2024.

Recept za originalni poljski non-cheesecake koji će vas oduševiti

29. studenoga 2023.

MarsOvca: Jedinstveni gastro hedonizam uskoro na plaži Jadra u Staroj Novalji

20. ožujka 2025.

Objavu dijeli Skitnice.hr (@skitnicehr)

“Paški sir je jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih proizvoda i naš najpoznatiji otočni breng koji je upisao otok Pag i Hrvatsku na gastro katru svijeta. Ništa od toga ne bi bilo bez paške ovce koja je naša superživotinjica. MarsOvca je hommage našoj ovci i ove godine održana je baš na njezinom terenu, tipičnom paškom. Mislim da je ovo jedan izuzetan događaj i da se ovako nešto nikada nije dogodilo na našem otoku. Definitivno MarsOvca ima budućnost i samo će rasti te i ona postati tradicija. Ovakav ambijent uz ovoliki trud svih ljudi za svaku je pohvalu i zato ide dalje”, rekla je Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga u Paškoj sirani i predsjednica Udruge proizvođača paškog sira.

Na plaži Jadra, u gotovo marsovskoj stjenovitoj pustinji, uz bakljama osvijetljen prilaz i veliki centralni oganj, slavila se paška ovca do kasno u noć.

marsovca-2025
MarsOvca 2025.

Lokalne priče oko vatrenih niti i druženje uz čašu vrhunskog vina paških vinara, a kako je temperatura padala tako smo sve bliže prilazili vatri. Baš kao u stara vremena.

plaza-jadra
.

Organizatori Udruga obrtnika Novalja – ceh ugostitelja, Turistička zajednica Grada Novalje, Grad Novalja i Turistička zajednica Stara Novalja i ove su godine predstavili autentičnu, neprocjenjivu kulturu i gastronomiju otoka Paga.

MarsOvca u restoranima do 12. svibnja

MarsOvca se nastavlja. U mnogobrojnim će se novaljskim restoranima sve do 12. svibnja posluživati autohtona jela poput tripica, koprtlica, utrobica s kapulon, janjetine na gradele, domaćih priloga od zelja i krumpira, skute, sira i surotve, pripremljenih na način kako su to nekada radili naši stari.

novalja

Fotografije: Goran Rihelj i Hrvoje Jurić

Kontakt

Prethodni članak

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Ira Morić: Želim postati uspješna odbojkašica
Želite svježe lice već ovoga proljeća? Evo što preporučuje dermatologinja dr. Jelena Jakić
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Gastro

TOP 5 restorana Bilogorskog kraja u kojima se stvarno dobro jede

7. lipnja 2025.0
Gastro

Pidoća i debit se vole, za sve ljubitelje dobre hrane i pića

5. lipnja 2025.0
Gastro

Gremo ist! Novaljski mladi kuhari oduševili tradicijom na tanjuru

2. lipnja 2025.0
Load more
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Read also
Aktualnosti

Na Cresu održana dvanaesta edukativna radionica “Glas žena u sportu”

20. lipnja 2025.0
Hrvatska

Varaždinska županija krije mjesta koja morate posjetiti: Od mirnih izletišta do adrenalinskih avantura

18. lipnja 2025.0
Lifestyle

Stiže Oktoberfest Hrvatska, najveći pivski spektakl u regiji

18. lipnja 2025.0
Lifestyle

Kako odabrati savršene keramičke pločice za svaki prostor?

16. lipnja 2025.0
Kultura

Petrinja sprema još jedan Cinehill na vrhu Hrastovičke gore

16. lipnja 2025.0
Intervju

Maida Arslanagić u borbi za inkluzivni svijet sporta

16. lipnja 2025.0
Load more
glas-zena-u-sport
Aktualnosti

Na Cresu održana dvanaesta edukativna radionica “Glas žena u sportu”

varazdinska-zupanija
Hrvatska

Varaždinska županija krije mjesta koja morate posjetiti: Od mirnih izletišta do adrenalinskih avantura

oktoberfest-hrvatska
Lifestyle

Stiže Oktoberfest Hrvatska, najveći pivski spektakl u regiji

savrsene-plocice
Lifestyle

Kako odabrati savršene keramičke pločice za svaki prostor?

cinehill-petrinja
Kultura

Petrinja sprema još jedan Cinehill na vrhu Hrastovičke gore

maida-arslanagić
Intervju

Maida Arslanagić u borbi za inkluzivni svijet sporta

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum