Želite sami napraviti buhtle od kojih će mirisati cijela kuća i koje će vas podsjetiti na one kakve je radila vaša mama ili baka? Dizana tijesta nisu nikakav bauk, a recept u nastavku pokazuje kako se brzo i jednostavno mogu napraviti buhtle koje će vas oduševiti.
Najbitnije je u cijelom postupku dobro zamijesiti tijesto i dvaput ga ostaviti da se digne, jednom kad se zamijesi i drugi puta kada se formiraju buhtle. U receptu možete dio mlijeka zamijeniti s jogurtom (ali obavezno sobne temperature) i moj savjet je da naribate dosta limunove korice (ali od nešpricanog limuna) jer daje poseban okus buhtlama.
SASTOJCI:
3 dcl toplog mlijeka
1 svježi kvasac
oko 70 dkg brašna za dizana tijesta
10 dkg šećera
10 dkg otopljenog maslaca
1 jaje
1 vanilin šećer
Korica 1 limuna
malo soli
šećer u prahu
TIJESTO:
U decilitar toplog mlijeka dodajte kvasac, žlicu šećera i malo brašna te promiješajte i stavite na toplo oko 15 minuta da kvasac naraste.
Otopite maslac. Pomiješajte dignuti kvasac, 2 decilitra toplog mlijeka i jedno jaje. Dodajte brašno, šećer, vanilin šećer, malo soli, koricu 1 limuna i otopljeni maslac.
Zamijesite od svih sastojaka mekano i kompaktno tijesto te ga pokrijte i pustite da se diže na toplom oko 30 minuta dok ne naraste barem duplo. Tijesto lagano premijesite i razvaljajte na debljinu između 5 i 10 mm kao na slici.
Tijesto izrezite na kvadrate veličine oko 10cm. Punite ih prema želji, nama su najbolje sa pekmezom od šljiva ili Lino ladom. Dobro izradite kuglice da vam nadjev prilikom pečenja ne iscuri.
Buhtle posložene u namašćen protvan ostavite da se još jednom dignu (oko 30 minuta). Premažite ih sa rastopljenim maslacom i pospite šećerom u prahu da dobiju hrskavu koricu prilikom pečenja.
Pecite ih na 160C oko 30 minuta dok lijepo ne porumene.
Dobar tek!