Jelo koje u Zagorju ima kultni status, a obožavaju ih skoro svi. Mogu biti dizani, kuhani, kuhani pa pečeni ili samo pečeni, sve ovisi o tome što vam je ukusnije, a mi ćemo vam u nastavku ispisati najjednostavniji recept da uspješno savladate napraviti pečene štrukle.
Količina koja je navedena u receptu je za cca 20 štrukla (1 veliki protvan ili dva manja protvana na fotografijama).
SASTOJCI:
500 gr brašna (250 gr glatkog + 250 gr oštrog ili samo 500 gr glatkog)
3 jaja
1 žlica octa
0,5 dcl ulja
malo soli
2 dcl mlake vode
800 gr sira
800 ml vrhnja
TIJESTO: Od prosijanog brašna, malo soli, jednog jaja, octa i mlake vode zamijesite tijesto koje mora biti žilavo i srednje mekano.
Kod cijelog postupka izrade štrukla najteže je u početku izraditi dobro tijesto, jer ako tijesto nije žilavo i ako nije odstajalo barem 30 minuta (idealno je još i duže, do 2 sata) teško će ga biti razvući na željenu debljinu bez da popuca.
Fotografirali smo sve korake razvlačenja tijesta da vidite i slikovno kako od kugle tijesta koje je odstajalo dobiti predivno vučeno tijesto preko cijele površine stola.
Prvo uz pomoć valjka na pobrašnjenoj podlozi (najbolje čisti stolnjak) tijesto razvucite na cca 30 cm širine i onda postepeno rukama razvlačite tijesto od unutra prema van pokretima prstima. Ako niste jako spretni sa vučenim tijestom, sve možete odraditi i samo uz pomoć valjka, samo strpljivo razvlačite tijesto sve do rubova stola.
NADJEV:
Izmiješajte 800 gr sira sa 400 ml vrhnja, 2 jaja i malo soli
Idući korak je razmazivanje nadjeva po tijestu, otprilike u širini od 30 cm, te ostavite nekoliko centimetara praznog tijesta do ruba. Ta širina je dovoljna za 3 preklapanja. Kad postanete dovoljno spretni, tijesto možete zarolati samo uz pomoć stolnjaka. Nakon što zarolate tijesto uz pomoć malog tanjurića za kavu ili manjeg tanjura izrežite tijesto na štrukle željene veličine (cca 10cm).
Namažite protvan margarinom ili maslacem, poslažite štrukle, te ih prelijte sa preljevom od vrhnja i jaja.
PRELJEV:
Izmiješajte 4 dcl vrhnja i 1 jaje
Pecite ih na 180 C oko 30 minuta dok ne poprime zlatnosmeđu boju.