Na Pag stiže MarsOvca! Novi hedonistički gastronomski događaj održat će se u Novalji 26. travnja!
Tko je i što MarsOvca?
Paška ovca jedna je posebna životinja, posebna ovca, možemo slobodno reći – ovca nad ovcama, MarsOvca, koja je dokazala da se može živjeti na golom kamenu uživajući u posolicom začinjenom mirisnom smilju i aromatičnom bilju te od njega stvoriti najbolji sir na svijetu – paški sir.
Novaljci su stoga svoju ovcu odlučili staviti na tron gdje i pripada te zahvaliti toj skromnoj životinji što ih hrani već stoljećima. Odlučili su gastronomskom manifestacijom MarsOvca prezentirati svoju tradicionalnu gastronomiju za koju je upravo paška ovca itekako zaslužna.
“MarsOvca je svojevrsni hommage Paškoj ovci, otočnoj hraniteljici i težačkom načinu života nanovo ispričan kroz novu gastronomsku kreaciju njezinih proizvoda od mesa, sira, skute, surotve i iznutrica” ističu organizatori ove nove gastro manifestacije, Udruga obrtnika – ceh ugostitelja grada Novalje, Turistička zajednica grada Novalje i Grad Novalja.
MarsOvca će se prvi puta ove godine pronaći i u novaljskim restoranima, od 26. travnja do 26. svibnja
Gastro program MarsOvca podijeljen je u dva dijela. Jutarnji dio za medije, a večernji za sve ljubitelje autohtone kuhinje od 19 sati na Trgu Bazilike u Novalji.
Ljubitelji autohtone kuhinje moći će gustirati jela koja će pripremati čak 12 poznatih restorana s područja grada Novalje. Na svakom stolu bit će predstavljena Bljac i Mljac jela, ali sva nadasve fina.
MarsOvca će se prvi puta ove godine moći pronaći i u novaljskim restoranima, od 26. travnja do 26. svibnja, kada je ona najsvježija i najukusnija. Sve goste željne novih i drevnih okusa na menijima pojedinih ugostiteljskih objekata u Novalji očekuju tradicionalna i pomalo zaboravljena jela, poput tripica, koprtla, utrobica s kapulon i janjetine na gradele, uz domaće namirnice i priloge od zelja i krumpira te skuta, sir i surotva.
S nestrpljenjem čekamo priču o MarsOvci, veselimo se vidjeti kako će vrhunski ugostitelji ponuditi pravi „novaljski ubed“, spravljen od janjetine s bižima, koptrlice, utrobice i tripica. Jela su to s originalnim kuharskim potpisom, pripravljena po autohtonoj, tradicionalnoj recepturi, na način kako su se nekada pripremala. Sada su ponovno pred nama, odoljela svim proteklim vremenima i čekaju neke nove istinske gurmane.
Vidimo se u Novalji!
Foto: TZ Grada Novalje, Wilson Carter