U Poljskoj je haringa vrlo popularna riba. Tatarski od haringe se tradicionalno najčešće priprema s lukom, kiselim krastavcima i jabukom. Može se servirati u različitim varijacijama. Donosimo vam recept koji će vas ostaviti bez daha. Sirova marinirana haringa narezana na kockice sa svježim krastavcima i sezamom, jelo je koje će vas zauvijek podsjećati na Poljsku. Poslužuje se obavezno uz preprženi kruh.
Sastojci:
200 g fileta haringe
1 luk
1 čajna žlica kapara
1/2 čajne žlice šećera
2 jušne žlice jabučnog octa
1 jušna žlica suncokretovog ulja
1 čajna žlica senfa
sol i papar po želji (prstohvat)
1 čajna žlica nasjeckanog peršina
prstohvat slatke mljevene paprike
Priprema:
Luk narežite na sitne kockice, dodajte mu šećer i ocat te stavite u zdjelicu da odstoji desetak minuta. Nakon toga ocijedite višak tekućine i promiješajte s preostalim sastojcima, dok ćete file haringe narezati na kockice.
Zatim dodajte kapare, senf, nasjeckani peršin, ulje, luk, papriku, sol i papar. Sve sastojke dobro izmiješajte žlicom.
Tartar od haringe obavezno poslužite s preprženim kruhom.
Foto Domagoj Sever