Skip to content
  Ponedjeljak 19 svibnja 2025
Najnovije
17. svibnja 2025.Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek 17. svibnja 2025.Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina 16. svibnja 2025.Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj 16. svibnja 2025.Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata 16. svibnja 2025.Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja 15. svibnja 2025.Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Novaljska kraljica proljeća – torta od skute
Gastro

Novaljska kraljica proljeća – torta od skute

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—28. ožujka 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Rano proljeće najbolje je vrijeme za proizvode od skute, a u restoranu Riva u Novalji otkrili smo neodoljivu slasticu. Novaljska torta od skute obara s nogu!

Skuta je albuminski sir bijele boje, lagane konzistencije i velike nutritivne vrijednosti koja zbog proteina sirutke ima visok udio esencijalnih aminokiselina. Na 100 g ima 11 % proteina i sadrži samo 4 g masti. Po sastavu je dosta različita od svježeg sira. Radi se od sirutke koja se zagrijeva sve dok se njezini proteini (albumini) ne počnu odvajati na površinu. Zbog toga se i naziva albuminski sir, a prilikom kuhanja treba voditi računa o dužini i temperaturi kuhanja kako bi se dobila željena tekstura.

skuta-paska-sirana
Skuta – Paška sirana

Paška skuta ima dugu tradiciju. Njezinoj kvaliteti pridonosi bura koja utječe na rast aromatičnog bilja kojega na ovom otoku ne nedostaje. Najcjenjenija je ovčja skuta koja se koristi kao sastojak za slana jela, ali i slastice.
Kad smo upitali vlasnika restorana Riva Lukicu Šuljića hoće li nam otkriti recept, kratko je zastao, otišao u kuhinju i vratio se sa šeficom kuhinje Karolinom Bossi, majstoricom ove paške slastice. Onako iz glave, s lakoćom kakvu ima i njezina torta, govori nam da svoje recepte nema zapisane i sve radi prema osjećaju, što se osjetilo svakim novim zalogajem.

torta-od-skute-restoran-riva
Torta od skute / restoran Riva Novalja

Recept vam donosimo u nastavku i nemojte čekati, jer upravo sada je pravo vrijeme za skutu.

BISKVIT:
– 3 jaja
– 70 dag šećera
– 1 vanilin šećer
– 10 ml ulja
– 100 g oštrog brašna

Više članaka

U Boškincu održan En primeur paških sireva, gastronomskog blaga otoka Paga

28. ožujka 2024.

Restoran Lička kuća, spoj čarobne prirode i vrhunske gastronomije

5. siječnja 2024.

U Osijeku prezentirana vrhunska namirnica – riječna riba u modernom ruhu

9. studenoga 2023.

KREMA:
– 5 žumanjaka
– 120 g šećera
– 1 vanilin šećer
– 100 g marcarponea
– 3 listića želatine
– 300 g paške skute
– 1 veća domaća naranča
– 1 domaći limun
– 1,5, dcl šlaga

PRELJEV OD SMOKVE:
– 200 g suhih smokava
– rum
– sok od naranče
– domaći džem od smokve

PRIPREMA

BISKVIT:
jaja, vanilin šećer i šećer izmiksati u čvrstu smjesu. U to dodati preostale sastojke uz lagano miješanje.
Zagrijati peć na 175 stupnjeva i peći 20 minuta.

KREMA:
Dok se biskvit peče žumanjke, vanilin šećer i šećer istući na pari. Kad smjesa postane kompaktna maknuti ju s pare, dodati želatinu i sve izmiješati.
Pustiti da se ohladi do sobne temperature, dodati skutu, mascarpone, ribanu naranču i limun.
Izmiksani šlag dodati na kraju.
Pečeni i ohlađeni biskvit namočiti cijeđenom narančom.
Na biskvit dodati gotovu kremu i staviti u frižider na cca 1,5 sat.

PRELJEV OD SMOKVE:
Suhe smokve namočiti dan prije u sok od 1 velike naranče i malo ruma. Smokve kuhati u soku od naranče s dodatkom džema po želji 10 minuta.

Dobar tek!

Kontakt

Članak je napravljen u suradnji s Visit Novalja i Restoranom Riva Novalja

Foto: Domagoj Sever

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

I žabama treba pomoć. Sanacija crne točke za vodozemce u Štrucljevu
Otok Pag – čudesna vikend priča, puno veća od gologa kamena
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Festival jagoda u Selcu: Slatki vikend uz more

10. svibnja 2025.0
Gastro

Torta de Mandole pravi je gastronomski biser Vodnjana

29. travnja 2025.0
Gastro

MarsOvca 2025. je lansirana u svemir: Gastrospektakl izvan okvira

13. travnja 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Životinje

Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek

17. svibnja 2025.0
Sport

Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina

17. svibnja 2025.0
Hrvatska

Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj

16. svibnja 2025.0
Intervju

Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata

16. svibnja 2025.0
Sport

Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja

16. svibnja 2025.0
Aktualnosti

Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku

15. svibnja 2025.0
Učitaj više
izlozba
Životinje
Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek
marino-bloudek
Sport
Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina
sajam-kreativnosti
Hrvatska
Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj
nikola-miljenic
Intervju
Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata
protiv-nasilja
Sport
Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja
    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum