Skip to content
  Srijeda 16 srpnja 2025
Najnovije
15. srpnja 2025.TOP 5 mjesta za osvježenje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji: Potpuno drugačiji doživljaj više 13. srpnja 2025.Tunalicious Festival vraća se u Poreč 12. srpnja 2025.Američka sveučilišta ucjenjuju naše odbojkašice uskraćivanjem stipendija 12. srpnja 2025.Tvrđava svetog Mihovila na Ugljanu: povijest okupana najljepšim vidicima 11. srpnja 2025.“Glas žena u sportu” na otoku Ugljanu oduševio sudionike 10. srpnja 2025.Šibenik Dance Festival vraća se na gradske pozornice
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Novaljska kraljica proljeća – torta od skute
Gastro

Novaljska kraljica proljeća – torta od skute

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—28. ožujka 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Rano proljeće najbolje je vrijeme za proizvode od skute, a u restoranu Riva u Novalji otkrili smo neodoljivu slasticu. Novaljska torta od skute obara s nogu!

Skuta je albuminski sir bijele boje, lagane konzistencije i velike nutritivne vrijednosti koja zbog proteina sirutke ima visok udio esencijalnih aminokiselina. Na 100 g ima 11 % proteina i sadrži samo 4 g masti. Po sastavu je dosta različita od svježeg sira. Radi se od sirutke koja se zagrijeva sve dok se njezini proteini (albumini) ne počnu odvajati na površinu. Zbog toga se i naziva albuminski sir, a prilikom kuhanja treba voditi računa o dužini i temperaturi kuhanja kako bi se dobila željena tekstura.

skuta-paska-sirana
Skuta – Paška sirana

Paška skuta ima dugu tradiciju. Njezinoj kvaliteti pridonosi bura koja utječe na rast aromatičnog bilja kojega na ovom otoku ne nedostaje. Najcjenjenija je ovčja skuta koja se koristi kao sastojak za slana jela, ali i slastice.
Kad smo upitali vlasnika restorana Riva Lukicu Šuljića hoće li nam otkriti recept, kratko je zastao, otišao u kuhinju i vratio se sa šeficom kuhinje Karolinom Bossi, majstoricom ove paške slastice. Onako iz glave, s lakoćom kakvu ima i njezina torta, govori nam da svoje recepte nema zapisane i sve radi prema osjećaju, što se osjetilo svakim novim zalogajem.

torta-od-skute-restoran-riva
Torta od skute / restoran Riva Novalja

Recept vam donosimo u nastavku i nemojte čekati, jer upravo sada je pravo vrijeme za skutu.

BISKVIT:
– 3 jaja
– 70 dag šećera
– 1 vanilin šećer
– 10 ml ulja
– 100 g oštrog brašna

More stories

Eno-gastro raj Bjelovarsko-bilogorskog kraja: Doživljaj više u čaši i na tanjuru

2. lipnja 2025.

U Osijeku prezentirana vrhunska namirnica – riječna riba u modernom ruhu

9. studenoga 2023.

Dani čokolade i kave – najslađi vikend provedite u Zagrebu!

24. veljače 2023.

KREMA:
– 5 žumanjaka
– 120 g šećera
– 1 vanilin šećer
– 100 g marcarponea
– 3 listića želatine
– 300 g paške skute
– 1 veća domaća naranča
– 1 domaći limun
– 1,5, dcl šlaga

PRELJEV OD SMOKVE:
– 200 g suhih smokava
– rum
– sok od naranče
– domaći džem od smokve

PRIPREMA

BISKVIT:
jaja, vanilin šećer i šećer izmiksati u čvrstu smjesu. U to dodati preostale sastojke uz lagano miješanje.
Zagrijati peć na 175 stupnjeva i peći 20 minuta.

KREMA:
Dok se biskvit peče žumanjke, vanilin šećer i šećer istući na pari. Kad smjesa postane kompaktna maknuti ju s pare, dodati želatinu i sve izmiješati.
Pustiti da se ohladi do sobne temperature, dodati skutu, mascarpone, ribanu naranču i limun.
Izmiksani šlag dodati na kraju.
Pečeni i ohlađeni biskvit namočiti cijeđenom narančom.
Na biskvit dodati gotovu kremu i staviti u frižider na cca 1,5 sat.

PRELJEV OD SMOKVE:
Suhe smokve namočiti dan prije u sok od 1 velike naranče i malo ruma. Smokve kuhati u soku od naranče s dodatkom džema po želji 10 minuta.

Dobar tek!

Kontakt

Članak je napravljen u suradnji s Visit Novalja i Restoranom Riva Novalja

Foto: Domagoj Sever

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

I žabama treba pomoć. Sanacija crne točke za vodozemce u Štrucljevu
Otok Pag – čudesna vikend priča, puno veća od gologa kamena
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Gastro

Fišijada u Petrinji ponovno u ritmu ljeta, mirisa ribe i neraskidivih prijateljstava

9. srpnja 2025.0
Gastro

TOP 5 restorana Bilogorskog kraja u kojima se stvarno dobro jede

7. lipnja 2025.0
Gastro

Pidoća i debit se vole, za sve ljubitelje dobre hrane i pića

5. lipnja 2025.0
Load more
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Read also
Hrvatska

TOP 5 mjesta za osvježenje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji: Potpuno drugačiji doživljaj više

15. srpnja 2025.0
Lifestyle

Tunalicious Festival vraća se u Poreč

13. srpnja 2025.0
Sport

Američka sveučilišta ucjenjuju naše odbojkašice uskraćivanjem stipendija

12. srpnja 2025.0
Kultura

Tvrđava svetog Mihovila na Ugljanu: povijest okupana najljepšim vidicima

12. srpnja 2025.0
Sport

“Glas žena u sportu” na otoku Ugljanu oduševio sudionike

11. srpnja 2025.0
Kultura

Šibenik Dance Festival vraća se na gradske pozornice

10. srpnja 2025.0
Load more
osvjezenje-bjelovarsko-bilogorskoj
Hrvatska

TOP 5 mjesta za osvježenje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji: Potpuno drugačiji doživljaj više

tunalicious-festival
Lifestyle

Tunalicious Festival vraća se u Poreč

americka-sveucilista-odbojkasice
Sport

Američka sveučilišta ucjenjuju naše odbojkašice uskraćivanjem stipendija

tvrdava-sv-mihovila-naslovna
Kultura

Tvrđava svetog Mihovila na Ugljanu: povijest okupana najljepšim vidicima

glas-zena-u-sportu
Sport

“Glas žena u sportu” na otoku Ugljanu oduševio sudionike

sibenik-dance-festival
Kultura

Šibenik Dance Festival vraća se na gradske pozornice

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum