Skip to content
  Nedjelja 18 svibnja 2025
Najnovije
17. svibnja 2025.Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek 17. svibnja 2025.Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina 16. svibnja 2025.Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj 16. svibnja 2025.Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata 16. svibnja 2025.Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja 15. svibnja 2025.Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  U Boškincu održan En primeur paških sireva, gastronomskog blaga otoka Paga
Gastro

U Boškincu održan En primeur paških sireva, gastronomskog blaga otoka Paga

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—28. ožujka 2024.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

U Boškincu je održan En primeur – premijera prvih ovogodišnjih paških sireva.

Nakon premijernog kušanja sireva, Boris Šuljić i chef Boškinca Matija Bregeš osmislili su irealizirali niz jedinstvenih jela. Paški sir je otvorio novu stranicu budućnosti, Udruga proizvođača paškog sira je u Novalji, u Boškincu, kultnom restoranu Borisa Šuljića ispisala jako važnu epizodu koja će u povijesnici jednog od najboljih hrvatskih sireva imati jako važnu ulogu. Organizirali su naime prvi En primeur, premijeru prvih ovogodišnjih paških sireva.

Kako je istaknuo sam Šuljić u pojašnjavanju zbog čega En primeur – otok Pag je u ovo doba godine najzanimljiviji u gastronomskom smislu jer je to vrijeme mladog paškog sira, janjetine i paške skute. Iako je dakako Šuljić pravi gastronomski guru, ovog zanimljivog događaja koje kreće u ispisivanje nove stranice paške gastronomije, ne bi bilo bez Martine Pernar Škunca, predsjednice Udruge paškog sira, osobe istinski velike vizionarske snage koja beskrajno ponizno prihvaća povijesnu datost koja itekao slavi i ponosi se paškim sirom, ali mu želi dati i jednu mnogo, mnogo važniju ulogu u budućnosti. Važna stepenica u tome je i En Primieur.

en-primeur-paskih-sireva
U Boškincu je održan prvi En primeur paških sireva / foto: Eugen Rebernišak
Martina Pernar Škunca: Svi smo s nestrpljenjem iščekivali prvi ovogodišnji sir

– Sretna sam što smo organizirali prvi En primeur mladog paškog sira i na taj način napravili pravi gastro show. K tome, svi smo s nestrpljenjem iščekivali prvi ovogodišnji sir. Da, naravno, prvenstveno stoga kako bismo osjetili njegovu kakvoću, ali i zbog toga jer je većina od nas lani vrlo rano – ostala bez sira! Sretna sam i zbog toga što je Boris obje ručke prigrlio moju ideju o premijeri prvih ovogodišnjih paških sireva, sezona 2024. Bez njegovog angažmana, ideja nas proizvođača teško bi se realizirala. Pag je sad i najinteresantniji u tom gastronomskom smislu jer je vrime od mladog sira, skute i janjetine, istaknula nam je Pernar Škunca.

en-primeur-paskih-sireva-1
foto: Eugen Rebernišak

Nakon premijernog kušanja sireva, Boris Šuljić i chef Boškinca Matija Bregeš osmislili su i realizirali niz jedinstvenih jela od skute, sira, janjetine, ovčetine…svega onog najboljeg što Pag nudi. Složili su jedinstveni paški menu s čak 15 slijedova koji će svakako postati osnovom za niz varijacija autohtonih paških menua.

en-primeur-paskih-sireva-2
foto: Eugen Rebernišak
Više članaka

Krem juha od sezonskog povrća

7. studenoga 2023.

Poznati chef s 3 Michelinove zvjezdice Jan Hartwig promovira istarsku gastronomiju

14. srpnja 2024.

U Boškincu održan En primeur paških sireva, gastronomskog blaga otoka Paga

28. ožujka 2024.

Oduševljenje Martine Pernar i Borisa Šuljića, dijeli i Marina Šćiran, direktorica TZG Novalje koju i inače karakterizira velika želja za maksimalnom valorizacijom posebitosti, u svakom smislu, osebujnog otoka.

Marina Šćiran: Ovo je čista esencija Paga, a u travnju nam dolazi i MarsOvca!

– Proizvođači su izložili prve mlade paške sireve, a Boškinac je spremao delikatese od paške ovce, sira, janjetine, skute i sirutke. Čista esencija Paga! Ali, ono što me također veseli, bio je to izvrstan uvod u novu gastronomsku priču koja nam tek slijedi u travnju. Ceh ugostitelja Novalje i TZG Novalje najavljuju dolazak MarsOvce! Biti će to hommage autohtonoj domaćoj ljubimici čiji će proizvodi biti u potpunosti prezentirani na istoimenoj manifestaciji! Bljak i Mljac stol, sve najbolje i ono malo manje najbolje bit će prezentirano kroz sve što ta vjekovna hraniteljica Paga ima: sir, meso, iznutrice, sirutku, skutu… Priču ćemo ponuditi kako stručnoj javnosti, tako i na našem središnjem gradskom trgu, svima koji se žele upoznati s istinskom paškom gastronomijom, objašnjava nam Šćiran.

boskinac-press
foto: Eugen Rebernišak

– Ponajprije, želim se zahvaliti svima koji su došli u Boškinac. Vrijednim ljudima, članovima Udruge proizvođača paškog sira koja se bavi zaštitom i promocijom paškog sira i nositelj je oznake njegove izvornosti. Imali smo priliku kušati mladi sir šest proizvođača, polovice od broja koja inače čini Udrugu. To su Paška sirana, sirane Gligora i Mih, te OPG-i Branimir Čemeljić, Franjo Zubović i Tomislav Vidas. Sad je vrijeme proizvodnje paškog sira, skute i janjetine. Vrijeme kad paški ovčari i sirari imaju najviše posla jer bez obzira na sve vremenske i životne okolnosti moraju pomusti ovce dvaput dnevno, ujutro i navečer što je sve samo ne lagani posao, zaključuje Pernar Škunca.

Pag – otokna kojem raste tek aromatično bilje, a proizvodi se jedan od najboljih ovčjih sireva na svijetu

Kad je riječ o paškom siru, kako to uvijek i naglašava Martina, riječ je o esenciji Paga, o proizvodu s predivnom pričom, pričom o otoku na kojem raste tek aromatično bilje, a proizvodi se jedan od najboljih ovčjih sireva na svijetu. Uostalom, osim što je te tvrdnje potvrdila struka, na sireve najsenzibiliranijih nepca na svijetu, potvrdila je primjerice i – Italija. Na nedavnom sajmu turizma u Napulju na kojem je Hrvatska bila zemlja partner, večera s okusima Zadarske županije imala je i nemali udio – paškog sira. Tom je prigodom oduševio Talijane, što, zahvaljujući njihovoj tradiciji kako u proizvodnji tako i konzumaciji
sireva, nije ni najmanje lagan posao.

mini-sirana
foto: Eugen Rebernišak

Paški sir je u Novalji otvorio novu stranicu puta koji ga vodi na sam tron hrvatskih gastronomskih posebnosti. Fine nadgradnje koja i najjednostavnijim, “najobičnijim” jelima daje – uzvišenu notu. Savršenstva što stvara čudesna paška ovca. Silno skromno biće koje hraneći se, naizgled kamenom i samo njoj poznatim skrovištima rijetkih vlati aromatičnog bilja, stvara jedan od najboljih svjetskih sireva.

Baš– čudo iz kamena.

Naslovna fotografija: Eugen Rebernišak

Kontakt

Prethodni članak

Početna
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Uskrs u Novalji: Najljepša trail utrka Life on Mars na otoku Pagu 30. ožujka
Zagrebački ZOO na Uskrsni ponedjeljak priprema pisanice i super zabavu
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Festival jagoda u Selcu: Slatki vikend uz more

10. svibnja 2025.0
Gastro

Torta de Mandole pravi je gastronomski biser Vodnjana

29. travnja 2025.0
Gastro

MarsOvca 2025. je lansirana u svemir: Gastrospektakl izvan okvira

13. travnja 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Životinje

Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek

17. svibnja 2025.0
Sport

Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina

17. svibnja 2025.0
Hrvatska

Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj

16. svibnja 2025.0
Intervju

Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata

16. svibnja 2025.0
Sport

Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja

16. svibnja 2025.0
Aktualnosti

Priroda za sve na znakovnom na Skradinskom buku

15. svibnja 2025.0
Učitaj više
izlozba
Životinje
Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek
marino-bloudek
Sport
Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina
sajam-kreativnosti
Hrvatska
Sajam kreativnosti u Velikom Grđevcu: Čarolija za cijelu obitelj
nikola-miljenic
Intervju
Nikola Miljenić: Do kraja karijere svakako se vidim s nekom medaljom oko vrata
protiv-nasilja
Sport
Važna edukacija protiv nasilja u sportu i sa svrhom njegova preveniranja
    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum