Jeste li među onima kojima se bojenje jaja prirodnim bojama čini komplicirano? Bojite li se da vam neće ispasti kako ste zamislili, pa jednostavno odete u trgovinu i kupite umjetne boje? Ne brinite, postoji način kako da ovoga Uskrsa na stolu imate jaja obojena prirodnim bojama.
Bojenje jaja mnogima je najzabavniji dio Uskrsa. Šarene pisanice poseban su ukras blagdanskog stola, najviše one koje sami obojite i to s prirodnim materijalima, baš kako su to radile naše bake. Najbolje to zna autorica bloga Priče jedne kuhače Marina Obradović. Na svome blogu objasnila je kako i s čime postići željenu boju, a njezine savjete donosimo vam u nastavku.
– Mi to radimo već godinama i ne sjećam se kada smo zadnji put kupili umjetnu boju. Kod kuće sigurna sam imate većinu namirnica, a ako i nemate, jednostavno ih je pronaći u svakoj trgovini, ističe Marina Obradović.
Što vam je sve potrebno:
Pripremite kurkumu, bijelo i crno vino, ljubičasti kupus, ocat, soda bikarbonu, gumene rukavice, ljuske crvenog i ljubičastog luka, listiće biljaka, najlon čarape i gumice ili špagu i krećemo u avanturu. Jaja neka budu sobne temperature, a postupak predlažem da napravite navečer kako bi jaja preko noći ostala u prirodnim bojama i drugi dan bila što ljepša.
Jaja obavezno operite, osušite i zatim skinite onu oznaku koja izgleda kao žig. To ćete napraviti tako da vatu ili kuhinjski papir umočite u ocat i lagano trljate preko oznake na jajima. Vrlo brzo skinut ćete oznaku i boju, jednostavno i lagano.
Izbjeljivanje jaja
Za početak ćemo naučiti kako izbijeliti jaja koja svi žele jer najbolje „primaju“ boju, a teže ih je pronaći i puno su skuplja od običnih.
Pripremite ½ litre alkoholnog octa, spužvicu (može i ona za pranje posuđa), manji lonac i jaja.
U posudu stavite jaja, prelijte vodom i octom u omjeru 1:1 (koliko vode, toliko octa), stavite kuhati na srednje jaku vatru i kada voda proključa, smanjite vatru na najmanje i kuhajte još 10 minuta. Tijekom kuhanja stvarat će vam se pjena od ljuske jajeta koju lagano žlicom maknite iz zdjele, ponovite postupak nekoliko puta.
Kuhana jaja prelijte hladnom vodom i kada se malo ohlade, lagano spužvicom skidajte s njih boju. Kod ovog postupka budite jako nježni jer jaja kuhanjem u octu omekšaju pa da se ne bi desilo da vam puknu u ruci. Ostavite ih sa strane da se osuše.
Ljubičasti kupus
Pripremite 1 glavicu ljubičastog kupusa, bijela jaja, 1 jušnu žlicu soli, alkoholni ocat i soda bikarbonu te hladnu vodu. Rukavice uzmite obavezno ako ne želite ljubičaste ruke.
Izrežite kupus na komadiće, stavite u lonac, prelijte vodom da prekrije kupus i stavite kuhati na srednje jaku vatru. Nakon što proključa, kuhajte još 30 minuta, nakon toga poklopite i ostavite da se ohladi. Zatim procijedite tekućinu i podijelite je u 3 staklenke (dovoljno velike da vam u svaku stanu po 2 pisanice odjednom, jedna na drugoj).
Prvu staklenku ostavite jer u njoj će ostati tamno plava boja, u drugu staklenku dodajte 3 jušne žlice alkoholnog octa i dobit ćete ljubičastu boju, a u treću staklenku dodajte 1 čajnu žličicu soda bikarbone i dobit ćete roza boju.
Uronite izbijeljena jaja u dobivene boje i ostavite preko noći.
Ako želite samo ljubičasta jaja, možete ih kuhati s kupusom 10 minuta, zatim ostaviti preko noći da se ohlade i dobro upiju boju.
Kurkuma
Od kurkume ćete dobiti lijepa žuta jaja koja nakon bojanja premažite jestivim uljem za sjaj.Pripremite manji lonac, hladnu vodu, 4 žlice kurkume, bijela jaja i 1 jušna žlica alkoholnog octa.
Pola litre vode stavite u lonac i kada proključa, maknite s vatre pa dodajte kurkumu i alkoholni ocat. Sve dobro promiješajte žlicom, lagano ubacite izbijeljena jaja i ostavite preko noći. Obojena jaja isperite, osušite i namažite jestivim uljem.
Jaja možete i kuhati u kurkumi, bez prethodnog izbjeljivanja. U tom slučaju vodu, kurkumu i ocat stavite u lonac, promiješajte i dodajte jaja. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne proključa, zatim smanjite vatru na najmanje i kuhajte 10 minuta. Ostavite u vodi preko noći, zatim isperite, osušite i premažite jestivim uljem.
Bijelo vino
Za bojanje bijelim vinom ne trebate izbjeljivati jaja, slobodno obična jaja kuhajte u vinu, boja će biti lijepa.
Pripremite 1 litru bijelog vina (običnog, što jeftinijeg), 200 gr šećera, jaja i lonac.
U lonac stavite vino, dodajte šećer i promiješajte pa ubacite jaja i kuhajte pola sata na laganoj vatri. Poklopite i ostavite preko noći da se ohlade. Jaja nipošto nemojte dirati žlicom, miješati ili okretati. Drugi dan ih lagano izvadite iz vina i ostavite da se osuše, što manje dirajući rukama.
Za poseban efekt, vinu i šećeru prije kuhanja dodajte jestivu boju za kolače pa sve zajedno kuhajte s jajima i ostavite preko noći.
Ovako obojena jaja nikako nemojte mazati uljem za sjaj, trebaju ostati mat s efektom kristalića.
Crno vino
Za bojanje crnim vinom također ne trebate izbjeljivati jaja, slobodno obična jaja kuhajte u vinu, boja će biti lijepa.
Pripremite 1 litru crnog vina (običnog, što jeftinijeg), jaja i lonac.
U lonac stavite vino, dodajte jaja i kuhajte pola sata na laganoj vatri. Poklopite i ostavite preko noći da se ohlade. Jaja nipošto nemojte dirati žlicom, miješati ili okretati. Drugi dan ih lagano izvadite iz vina i ostavite da se osuše, što manje dirajući rukama.
Ovako obojena jaja nikako nemojte mazati uljem za sjaj, trebaju ostati mat s efektom kristalića.
Ljuske crvenog i ljubičastog luka
Pripremite ljuske crvenog i ljubičastog luka (1 vrećicu od cca 2 litre, možete ih kupiti na tržnici kod kumica), stare najlonke, konac, špagu ili gumice, bilje i trave, djetelinu ili cvijeće, sirova jaja, ocat i sol.
Najlonke izrežite na komade veličine 5 cm te ih režite po dužini da dobijete kockaste komade. U manju posudu stavite malo vode, svaki list, cvijet ili biljku lagano namočite u vodu, zatim stavite na jaje, omotajte komadom najlonke, dobro zategnite pazeći da list ostane kako želite i čvrsto zavežite. Dno posude prekrijte ljuskama jajeta, stavite pripremljena jaja na ljuske, prekrijte ostatkom ljuski i na kraju dodajte 1 čajnu žličicu soli i 1 jušnu žlicu alkoholnog octa.
Ulijte hladnu vodu, količinu dovoljnu da prekrijte jaja i ljuske, stavite kuhati na laganu vatru 30 minuta. Jaja ostavite da se ohlade u obojenoj vodi. Zatim maknite najlonke (najbolje škarama), listove i cvijeće, ostavite da se osuši pa na kraju premažite jestivim uljem za sjaj.
Fotografije: Marina Obradović