Kako je palo više kiše, tako je došlo vrijeme vrganja, pa vam donosimo brzi recept za ručak od samo 5 namirnica koji će sve oduševiti.
Iako s vrganjima u kuhinji uistinu možete eksperimentirati, jer se uklapaju u mnoga jela, mi smo se odlučili za provjerenu i jednostavnu kombinaciju.
SASTOJCI (za 4 osobe) Tjestenina s vrganjima:
30 dkg narezanih vrganja
500 gr tjestenine (mi smo koristili široke rezance)
2 dcl vrhnja za kuhanje
1 dcl bijelog vina
2 glavice luka
Po želji soli, papra i peršina
@domagojsever Kako pripremiti savršenu tjesteninu s vrganjima za 20 minuta?! 🍲🍄😍 #food #foodie #foodporn #foodblogger #croatia #hrvatska #cooking #cookingathometiktoktv #foodtiktok #foodlover #foodtok #pasta #pastatiktok ♬ Food – eas Ratta
PRIPREMA Tjestenina s vrganjima:
Nasjeckajte i prepržite 2 glavice luka.
Dodajte narezane vrganje i pirjajte još nekoliko minuta.
Podlijte sa 1 dcl bijelog vina i malo temeljca ili vode. Ostavite da se sve poveže nekoliko minuta.
Dodajte 2 dcl vrhnja za kuhanje i začine prema želji.
Na kraju dodajte tjesteninu kojoj nedostaje minuta do dvije da bude kuhana. Sve dobro izmiješajte i kuhajte dok tjestenina nije potpuno kuhana.
Ako želite, na kraju na tjesteninu naribajte sir.
Dobar tek!
Zanimljivosti o vrganjima koje sigurno niste znali:
- Vrganj se ne može uzgojiti te ga jedino možemo pronaći na njegovom prirodnom staništu
- Siromašni su mastima te istovremeno sadrže značajan udio proteina
- “Mogu se jesti sirovi i kao takvi sadrže preko 80 % vlage, kuhanjem se povećava probavljivost, a sušenjem se osim intenziviranja mirisa, postiže obogaćenost bjelančevinama kojih je više nego kod povrća koje se najčešće konzumira, izuzev soje. Ako stoje duže zamrznuti smanjit će se intenzitet boje, arome i okusa.” Agroportal
- Energetska vrijednost vrganja je mala, svega 25 kcal na 100 g namirnice
- sadrže ergosterol – molekulu koja se pretvara u vitamin D, što ne može ponuditi niti jedno drugo voće ili povrće