Skip to content
  Petak 31 listopada 2025
Najnovije
31. listopada 2025.Aktivni otoci: Cres, outdoor destinacija za stress free odmor 30. listopada 2025.Lea Djelmić: Konji i moda moje su najveće ljubavi 30. listopada 2025.Delicious Zagreb: Nova platforma otkriva najbolju gastronomsku ponudu 28. listopada 2025.Aktivni otoci: Lošinj, otok vitalnosti spaja sport, more i prirodu u idealnu outdoor oazu 26. listopada 2025.Sport bez granica: Treće ALL IN igre okupile više od 60 natjecatelja u Makarskoj 25. listopada 2025.Noćas počinje zimsko računanje vremena, sat vremena duže spavamo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Vodiči
    • Putopisi
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
    • Aktualnosti
  • Sport
  • Životinje
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Kako pripremiti savršen brudet?
GastroRecepti

Kako pripremiti savršen brudet?

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—21. srpnja 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Kultno dalmatinsko jelo za koje kažu da ima recepata koliko ima i Dalmatinaca, jedno je od nama omiljenih. Čim kvalitetnija riba i jednostavniji pristup kuhanju, jamac su za ukusan brudet.

Brudet je naziv koji potječe od talijanske riječi brodetto (juha, uljušak), a odnosi se na morsko, riblje jelo. Može se spremati na hladno i na toplo. Razlika je u tome da se kod pripremanja na hladno svi sastojci poslažu u zdjelu, te se na slaboj vatri kuhaju. S druge strane, kod kuhanja na toplo luk se prvo popirja, dodaje se rajčica, pa tek onda dolazi riba i podlije se vodom i vinom. Vino ili ocat (kvasina) koriste se iz razloga da se riba ne raspadne.

riba-za-brudet
Riba za brudet

Brudet se radi od više vrsta ribe, a najčešće se koriste škarpina, ugor, cipal, tabinja, trlje, kokot, kanjac, palamida… Ja sam pripremio brudet od ulova tog dana, škarpine, ugora, orade, fratra i rakova.

Recept:

Dugootočani su nam rekli da je bolji način pripreme na hladno, pa smo poslušali savjete i na oko kilogram narezanog luka poslagali više od dva kilograma ribe i rakova, te sve zalili s oko dva decilitra maslinovog ulja. Dodali smo sitno sjeckana 4 režnja češnjaka, malo krupne morske soli, peršina, grančicu ružmarina, malo bosiljka, te sve zalili sa sitno sjeckanim pelatima i rajčicom, vodom, vinom, te par žlica domaćeg vinskog octa. Tekućine treba biti taman da prekrije ribu i rakove.

brudet-luk
Brudet se može spremati na hladno i na toplo.
brudet-luk-riba
Priprema se od više vrsta ribe, a najčešće se koriste škarpina, ugor, cipal, tabinja, trlje, kokot, kanjac, palamida…
brudet-kuhanje
Ako imate obavezno dodajte i rakove

Na laganoj vatri sve se kuhalo oko sat i petnaest minuta, a tijekom kuhanja samo smo nekoliko puta protresli lonac. Najbolja kombinacija uz brudet je kuhana palenta ili komadi palente na roštilju. Servirati se može i kuhani krumpir ili jednostavno domaći svježi kruh.

Sastojci:

1 kg luka

Više članaka

Evo što donosi Štrudlafest, a imamo i recept za najbolju štrudlu

29. kolovoza 2023.

Gastro večer u Novalji: Izložba paške ovce i paškog sira

21. lipnja 2024.

Prvi podzemni wine & walk festival ZAGREB UNDERGROUND oduševio posjetitelje

13. travnja 2024.

2,5 kg miješane ribe (škarpina, ugor, orada, fratar i rakovi)

4 češnja češnjaka

400 gr pelata

2 dcl maslinovog ulja

vino

ocat

sol

papar

bosiljak, ružmarin

Dobar tek!

Kontakt: Skitnice.hr

Tekst i foto: Domagoj Sever

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

25. PagArtFestival od 1. kolovoza u Pagu i Povljani
Govore da je putovati jeftino i lako? Lažu!
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Delicious Zagreb: Nova platforma otkriva najbolju gastronomsku ponudu

30. listopada 2025.0
Gastro

Ispečena najduža štrudla na svijetu, Hrvatska oborila Guinnessov rekord

7. rujna 2025.0
Gastro

Štrudlafest ove godine sprema pravi spektakl! Imamo recept za najbolju štrudlu

1. rujna 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Outdoor

Aktivni otoci: Cres, outdoor destinacija za stress free odmor

31. listopada 2025.0
Intervju

Lea Djelmić: Konji i moda moje su najveće ljubavi

30. listopada 2025.0
Gastro

Delicious Zagreb: Nova platforma otkriva najbolju gastronomsku ponudu

30. listopada 2025.0
Outdoor

Aktivni otoci: Lošinj, otok vitalnosti spaja sport, more i prirodu u idealnu outdoor oazu

28. listopada 2025.0
Sport

Sport bez granica: Treće ALL IN igre okupile više od 60 natjecatelja u Makarskoj

26. listopada 2025.0
Aktualnosti

Noćas počinje zimsko računanje vremena, sat vremena duže spavamo

25. listopada 2025.0
Učitaj više
Cres-Outdoor
Outdoor

Aktivni otoci: Cres, outdoor destinacija za stress free odmor

lea djelmic 3
Intervju

Lea Djelmić: Konji i moda moje su najveće ljubavi

Michelin-Masterclass
Gastro

Delicious Zagreb: Nova platforma otkriva najbolju gastronomsku ponudu

Hrvoje-Serdar-losinj-outdoor
Outdoor

Aktivni otoci: Lošinj, otok vitalnosti spaja sport, more i prirodu u idealnu outdoor oazu

all in igre 4
Sport

Sport bez granica: Treće ALL IN igre okupile više od 60 natjecatelja u Makarskoj

zimsko-racunanje-vremena
Aktualnosti

Noćas počinje zimsko računanje vremena, sat vremena duže spavamo

    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum