Skip to content
  Petak 23 svibnja 2025
Najnovije
23. svibnja 2025.Biciklijada u Petrinji spaja ljubav prema sportu i prirodi 23. svibnja 2025.Otterdahl pobjednik Memorijala Ivana Ivančića 20. svibnja 2025.Osječko-baranjska županija proglašena najsrdačnijom u Hrvatskoj 19. svibnja 2025.Kraljičina plaža dio velikog projekta za očuvanje prirodne baštine 17. svibnja 2025.Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek 17. svibnja 2025.Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Skijanje
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Gastro
    • Restorani
    • Recepti
  • Lifestyle
    • Intervju
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Životinje
  • Aktualnosti
  • Promo
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Gastro  Kako pripremiti savršen brudet?
GastroRecepti

Kako pripremiti savršen brudet?

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—21. srpnja 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Kultno dalmatinsko jelo za koje kažu da ima recepata koliko ima i Dalmatinaca, jedno je od nama omiljenih. Čim kvalitetnija riba i jednostavniji pristup kuhanju, jamac su za ukusan brudet.

Brudet je naziv koji potječe od talijanske riječi brodetto (juha, uljušak), a odnosi se na morsko, riblje jelo. Može se spremati na hladno i na toplo. Razlika je u tome da se kod pripremanja na hladno svi sastojci poslažu u zdjelu, te se na slaboj vatri kuhaju. S druge strane, kod kuhanja na toplo luk se prvo popirja, dodaje se rajčica, pa tek onda dolazi riba i podlije se vodom i vinom. Vino ili ocat (kvasina) koriste se iz razloga da se riba ne raspadne.

riba-za-brudet
Riba za brudet

Brudet se radi od više vrsta ribe, a najčešće se koriste škarpina, ugor, cipal, tabinja, trlje, kokot, kanjac, palamida… Ja sam pripremio brudet od ulova tog dana, škarpine, ugora, orade, fratra i rakova.

Recept:

Dugootočani su nam rekli da je bolji način pripreme na hladno, pa smo poslušali savjete i na oko kilogram narezanog luka poslagali više od dva kilograma ribe i rakova, te sve zalili s oko dva decilitra maslinovog ulja. Dodali smo sitno sjeckana 4 režnja češnjaka, malo krupne morske soli, peršina, grančicu ružmarina, malo bosiljka, te sve zalili sa sitno sjeckanim pelatima i rajčicom, vodom, vinom, te par žlica domaćeg vinskog octa. Tekućine treba biti taman da prekrije ribu i rakove.

brudet-luk
Brudet se može spremati na hladno i na toplo.
brudet-luk-riba
Priprema se od više vrsta ribe, a najčešće se koriste škarpina, ugor, cipal, tabinja, trlje, kokot, kanjac, palamida…
brudet-kuhanje
Ako imate obavezno dodajte i rakove

Na laganoj vatri sve se kuhalo oko sat i petnaest minuta, a tijekom kuhanja samo smo nekoliko puta protresli lonac. Najbolja kombinacija uz brudet je kuhana palenta ili komadi palente na roštilju. Servirati se može i kuhani krumpir ili jednostavno domaći svježi kruh.

Sastojci:

1 kg luka

Više članaka

Weekend Food Festival ponovno osvaja svjetsku gastronomsku scenu

22. veljače 2023.

Tripice, jelo koje ili obožavate ili ne možete smisliti

19. studenoga 2023.

Evo što donosi Štrudlafest, a imamo i recept za najbolju štrudlu

29. kolovoza 2023.

2,5 kg miješane ribe (škarpina, ugor, orada, fratar i rakovi)

4 češnja češnjaka

400 gr pelata

2 dcl maslinovog ulja

vino

ocat

sol

papar

bosiljak, ružmarin

Dobar tek!

Kontakt: Skitnice.hr

Tekst i foto: Domagoj Sever

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

25. PagArtFestival od 1. kolovoza u Pagu i Povljani
Govore da je putovati jeftino i lako? Lažu!
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Gastro

Festival jagoda u Selcu: Slatki vikend uz more

10. svibnja 2025.0
Gastro

Torta de Mandole pravi je gastronomski biser Vodnjana

29. travnja 2025.0
Gastro

MarsOvca 2025. je lansirana u svemir: Gastrospektakl izvan okvira

13. travnja 2025.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Pročitajte također
Biciklizam

Biciklijada u Petrinji spaja ljubav prema sportu i prirodi

23. svibnja 2025.0
Sport

Otterdahl pobjednik Memorijala Ivana Ivančića

23. svibnja 2025.0
Hrvatska

Osječko-baranjska županija proglašena najsrdačnijom u Hrvatskoj

20. svibnja 2025.0
Ekologija

Kraljičina plaža dio velikog projekta za očuvanje prirodne baštine

19. svibnja 2025.0
Životinje

Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek

17. svibnja 2025.0
Sport

Marino Bloudek na Hanžeku lovi rekord star više od 50 godina

17. svibnja 2025.0
Učitaj više
Biciklizam
Biciklijada u Petrinji spaja ljubav prema sportu i prirodi
otterdahl
Sport
Otterdahl pobjednik Memorijala Ivana Ivančića
osjecko-baranjska
Hrvatska
Osječko-baranjska županija proglašena najsrdačnijom u Hrvatskoj
kraljicina-plaza
Ekologija
Kraljičina plaža dio velikog projekta za očuvanje prirodne baštine
izlozba
Životinje
Izložba Zoološkog vrta Grada Zagreba: 100 nam je godina tek
    Copyright © 2025. Skitnice.hr by KUH@ADA
    • O nama
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum