Cebularz je pogača koja dolazi iz Lublina. Tijesto se radi od najkvalitetnijeg brašna i mora biti debljine oko 1,5 cm. Prelije se lukom narezanim na kockice, solju i makom, te se peče dok ne dobije zlatnu boju. Jede se svježe, ne starije od dva dana.
Sastojci:
Za tijesto:
2,5 šalice brašna
1 žlica soli
instant kvasac
1 jušna žlica otopljenog maslaca
1 jaje
Za nadjev:
2 jušne žlice maka
1 sitno nasjeckani luk
1 jušna žlica ulja
Priprema:
Otopite maslac i ostavite da se ohladi.
Za nadjev sitno nasjeckajte luk, stavite ga u zdjelu te dodajte ulje i mak. Pokrijte ga i stavite u hladnjak.
Pomiješajte brašno, sol, kvasac i otopljeni maslac. Umijesite ga rukama, a ako je previše ljepljivo dodajte malo brašna.
Pokriti tijesto i ostaviti da odstoji 2 sata kako bi se smjesa udvostručila.
Na pobrašnjenom stolu oblikujte valjak i podijelite ga na 6 jednakih dijelova te
spljoštite tako da najtanje bude u sredini (nešto poput malog tijesta za pizzu). Stavite na lim za pečenje kojega ste prethodno nauljili. Na svaki komad pogačice stavite nadjev od luka/maka. Sve ih pokrijte čistom krpom, ostavite da odstoje još 20 min.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
U maloj zdjelici umutite jaje te premažite cebularze.
Pecite ih u pećnici 20 minuta i poslužite svježe.
Foto: Domagoj Sever