Lokalna hrana, lokalne cijene: Restorani u Novalji koji su nas osvojili lokalnom ponudom i cijenama.
Restorani u Novalji nude baš sve i ovdje će svatko pronaći nešto po svom ukusu. No, lokalna gastronomija uvijek otkriva autentičnost koju nam vlasnici restorana i konobi prestavljaju na način da se jednostavno zaljubimo u ovu destinaciju i njezina jela koja pričaju jezikom tradicije.
Novalja se često percipira kao destinacija za luksuz i noćni život, zahvaljujući Zrću koje je pak puno više od ludog noćnog provoda, ali o tome nekom drugom prilikom. Da, kao i svuda, Novalja nije cijepljena protiv restorana koji nude luksuz za one „dubokog džepa“. I ne treba biti, dapače.
No, čar svega ovoga jest u tome što mnogi restorani u Novalji pričaju svoju priču lokalnim jelima spravljenim po starinskim receptima, gdje ćete uz čašu domaćeg vina popričati s lokalnim ugostiteljima i kroz okus i miris dobiti doživljaj kao malo gdje drugdje. Kad na kraju svega odlazite, kažete sami sebi: “Ovdje se želim vratiti, ovo je moje mjesto”, bez previše pompe, ali s puno srca na tanjuru. I to je Novalja.
U ovom vodiču donosimo mjesta u kojima smo jeli kao doma, osjećali se kao doma, sa svojim ljudima. Spoj autentičnih okusa, srdačne usluge i jednostavne prezentacije – sve ono zbog čega će vam se Novalja zauvijek urezati u pamćenje. I nepce.
Boškinac – brunch iz domaće radionice
Boškinac je bez sumnje jedan od najboljih hrvatskih restorana, prepoznat i cijenjen diljem svijeta. To je mjesto koje spaja lokalno i tradicionalno s modernim te predstavlja vrhunac otočne gastronomije. Možete li zamisliti restoran s Michelinovom zvjezdicom, konobu i vinariju u savršenom paškom ambijentu? Vlasnik i vizionar Boris Šuljić pobrinuo se da baš svatko kod njega uživa kao kod kuće i pronađe u ponudi nešto za sebe, pa je tako odnedavno uveo brunch, koji spaja opuštenost i domaće okuse po značajno pristupačnijim cijenama.



Na terasi u srcu Novaljskog polja s pogledom na vinograde svakog dana od 9-15 sati možete uživati u brunchu, kombinaciji lokalnih sireva, jaja iz slobodnog uzgoja, domaćeg pršuta, tune, waffla, focaccie s mozzarellom, pršutom i smokvama, svježe ispečenog kruha i još mnogo toga za cijenu od 7-14 eura. Primjerice, kajganu sa slaninom platit ćete 7 eura, quiche s pršutom i špinatom 9, avokado tost s lososom 11, focacciu s mozzarellom, pršutom i smokvama 12, a tuna salatu s kus-kusom 14 eura. U ponudi je i nekoliko koktela po cijeni od 9-17 eura. Upravo ono što želite doživjeti kad tražite mediteranski odmor na sasvim drugačiji način.



Restoran Starac i More – okus Mediterana
Još jedan restoran koji desetljećima gostima pruža nezaboravne doživljaje u centru Novalje kroz jela spravljena od namirnica s otoka Paga. Obitelj Belac sprema jela od svježih morskih delicija te paške janjetine s puno znanja i ljubavi prema svojem otoku. I to se osjeti u svakom djeliću restorana koji ćete pronaći uz novoobnovljenu šetnicu u centru Novalje, a poseban doživljaj bit će navečer kada ćete s terase restorani gledati kako sunce ulazi u more.



Raznoliku ponudu upotpunjuje njihov degustacijski meni u 5 sljedova “Šetnja otokom Pagom” koji uključuje hladno i toplo predjelo, riblju juhu, glavno jelo i desert te vino po izboru.
“Šetnju” otvarate primjerice s domaćom focacciom s fermentiranim maslacem i vlascem, hobotnicom s grilla u romesco umaku, a zatim slijedi salata od rakovice. Nakon toga njihova poznata riblja juha čija se receptura nije mijenjala od 1999. Treći slijed je prava poslastica – tradicionalni novaljski makaruni spravljeni po starinskom receptu s bisqueom od škampa i mesom. Potom slijedi janjeći confit od potrbušine i buta s krumpirom i pireom od mladog luka i na kraju desert: sorbet od fermentirane mlaćenice i limuna s crumbleom. Postoje i druge varijante sljedova koje primjerice uključuju praline od tune, tuna steak sa štapićima palente i pecorina, rižoto od škampi, a za desert baskijski cheesecake, tart od breskve ili nešto drugo u dogovoru s glavnom šeficom kuhinje, odnosno prema njezinom odabiru. I to za 80 eura. Sve ovdje priča pravu morsku priču.
Konoba No5 – kad ambijent i tanjur pričaju istim jezikom
U srcu Novalje, u samom centru grada ova konoba u rustikalnom ambijentu ne ostavlja ravnodušnim nikoga, pa tako ni nas. Baš svaki put kad smo u Novalji Konoba No5 obavezna nam je stanica.

Ribarski štih ambijenta i miris svježe ribe s gradela kupili su nas već prilikom prvog posjeta. Osim toga, nude i savršenu pašku janjetinu, hobotnicu ispod peke, brudet, dagnje na buzaru, domaću maneštru, a pizza iz krušne peći, malo je reći raj za sve ljubitelje kraljice tijesta.


Porcije su ogromne, pa zaista gledamo da uvijek dođemo pripremljeni (čitaj gladni). A desert? Odete li iz ove konobe da niste kušali domaći kolač od skute, kao da niste ni bili.
Oduševit će vas cijene, kao i izuzetno ljubazno osoblje ovog dragulja koji čuva tradiciju i svoju lokalnu kuhinju.
Konoba Sidro, Metajna – ribarska priča s pogledom
Konoba Sidro priča onu pravu ribarsku priču domaće kuhinje s pogledom na more koji u vrijeme zalaska sunca obara s nogu. Metajna je malo ribarsko mjesto koje zadnjih godina oživi već krajem ožujka kada se na rivi okupi više od tisuću sudionika najljepše utrke Life on Mars Trail.
Terasa konobe smještena je tik uz more, pa se miris posolice savršeno podudara s menijem na kojem se redovito nalazi svježa riba s gradela, carpaccio od hobotnice, hobotnica ispod peke, škampi, lignje, paški sir i janjetina uz tradicionalne priloge poput blitve, pečenog krumpira i domaćeg vina.




Sidro je jedno od onih mjesta gdje ne tražite jelovnik – već pitate što se danas svježe ulovilo. I sve to po vrlo povoljnim cijenama. Atmosfera je idealna za duge večere uz zvukove mora i škripu drvenih stolova, stoga ne žurite iz autentične Konobe Sidro.

Novalja i njezina okolica nude zaista pregršt mjesta na kojima možete odlično jesti i družiti se s domaćinima koji svoju lokalnu priču i tradiciju vješto prenose i na nas koji smo tamo svega nekoliko puta godišnje.
Foto: Visit Novalja, Marina Šćiran, Boškinac, Starac i More, Konoba No5, Konoba Sidro